Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
Klachten bij een lekkende hartklep
Kortademigheid, met name na inspanning of in liggende houding. Gevoel van zwakte en vermoeidheid, vooral bij verhoogde activiteit (bijv. traplopen) Verminderde eetlust.
Een hartklepvervanging door middel van een grotere operatie vergt een langer herstel. Bij deze ingrepen kunnen soms complicaties optreden waardoor een nieuwe operatie nodig is of waardoor een patiënt zelfs overlijdt.
Antonius Ziekenhuis biedt patiënten met een ernstige lekkage van de hartklep (mitralisinsufficiëntie) een nieuwe behandelmethode die gebruikmaakt van een speciaal ontwikkelde clip, de MitralisClip. Hartpatiënten die niet kunnen worden behandeld door middel van een hartoperatie kunnen hiermee toch worden geholpen.
Tussen de dag van opname en een maand na de operatie overlijdt één tot vijf procent van de patiënten. De kans op complicaties (nabloeding, infectie, nier- of longfunctiestoornissen, hartinfarct, herseninfarct, hartritmestoornissen is tussen de twee en vijf procent.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
ACE-remmers of AT1-blokkers) worden toegepast om uw hart in staat te stellen met minder weerstand te pompen. Uw hart wordt daardoor ontlast en er stroomt minder bloed terug.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
De klep kan vernauwd raken of gaan lekken. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop der tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen. Na verloop van tijd kan hartfalen ontstaan.
Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid.
Hoelang gaat mijn hartklep mee? Bij sommige patiënten ging een mechanische klep wel 25 jaar mee1 zonder problemen. Het is dus mogelijk dat uw nieuwe kunsthartklep de rest van uw leven meegaat. Maar in sommige gevallen moet een hartklep om een aantal redenen binnen een paar jaar of maanden vervangen worden.
Een vernauwde of lekkende hartklep kan na verloop van tijd leiden tot een duurzaam verzwakte hartspier, ofwel hartfalen. Klepgebreken kunnen na verloop van tijd ernstige gevolgen hebben, maar leveren doorgaans in het begin geen klachten op.
Voor je hart vermijd je het best voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter en worst of spek. Ook andere vleeswaren, sterk bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn nefast voor je hart.
Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro. Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro. De nieuwe klep is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten.
De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep. Tijdens de operatie neemt de hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de zuurstofvoorziening van het bloed over. Hierdoor kan de hartchirurg de operatie aan een onbeweeglijk hart uitvoeren.
Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Isala Hartcentrum is het eerste hartcentrum in Nederland waar een lekkende mitralisklep met de Da Vinci-operatierobot vervangen kan worden. Hierdoor heeft ons hartchirurgisch team slechts vijf kleine sneetjes nodig om de mitralisklep te vervangen, terwijl in andere ziekenhuizen de borstkas wordt geopend.
Meestal kunt u zes weken na de dag van de operatie gerust met vakantie te gaan. Dit hangt af van hoe u herstelt. Vliegen mag na drie weken. U mag na zes weken weer zwemmen.
Bij hartruis ontstaan golfjes of wervelingen, die zijn te horen met een stethoscoop. Meestal is een hartruisje onschuldig. Er is dan niets aan de hand met het hart. Het geruis ontstaat door het krachtige en snelle stromen van het bloed in het hart en de grote bloedvaten rond het hart.
Het aantal openhartoperaties ligt al jaren rond de 15.000 per jaar (hoofd- stuk 3).
Diagnose stellen
De arts kan de lekkage horen via de stethoscoop: dit klinkt als een luid geruis aan het begin van elke hartslag. Via echografie of Dopplertechniek ziet de arts of de hartklep lekt, en hoeveel. Soms is een hartkatheterisatie nodig.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.