Alle dieren hebben echter hun eigen voorkeur en worden niet zomaar vrienden. Geef iedere vogel of koppel een eigen kooi of nachthok en laat de vogels dagelijks samen los in een neutrale kamer of volière.
Grijze roodstaart
Een valkparkiet zou je niet samen moeten houden met een papegaai. Dus niet met een dwergpapegaai en ook niet met een grijze roodstaart. In dit laatste geval kan de valkparkiet ernstig gewond raken. Bovendien spreken deze twee elkaars taal niet.
Grijze roodstaarten hebben de neiging zich aan één persoon te hechten. Een grijze roodstaartpapegaai die alleen gehouden wordt, kan echter gedragsstoornissen gaan vertonen, en bijvoorbeeld zijn baas als partner gaan beschouwen. Ook verenplukken komt veelvuldig voor.
Met groente en fruit kun je eindeloos variëren omdat grijze roodstaartpapegaaien bijna alle soorten daarvan kunnen eten. Vitamine A is zeer belangrijk voor deze dieren en komt onder andere voor in: wortelen, cichorei, sla en snijbieten. Extra tip: Geef je gevederde vriend alleen onbespoten groenten en fruit.
De grijze roodstaart papegaai is intelligent, ongeveer zo slim als een kind van 5! Daarnaast is hij ook de koning van het imiteren. Ze kunnen geluiden zoals een ringtone of deurbel imiteren, maar ook woorden en zinnen! Maar er zijn ook roodstaartpapegaaien bij die geen enkel woord leren spreken.
Kleinere varianten (grasparkieten en parkieten, Dwergpapegaaien, Valkparkieten, en Muspapegaaien ) zijn het beste voor beginners. Ze zijn kleiner, rustiger, goedkoper en hebben een relatief kortere levensverwachting (10-30 jaar).
De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen. Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kies vogels met dezelfde voedings- en huisvestigingseisen. Parkieten en papegaaien moet je in paartjes plaatsen, uitgezonderd de valk-, bourke-, en elegantparkiet. Parkieten houden minder van kanaries, zebravinken, Australische en Afrikaanse prachtvinken, vrucht- en insectenetende vogels en Europese Vogels.
Begin door de snavel van de vogel lichtjes aan te raken of te aaien. Dit helpt om hem aan je te laten wennen en is een goed beginpunt. Zorg ervoor dat je erg voorzichtig bent, vooral als de vogel voor het eerst kennis maakt met het concept van geaaid worden. Aai richting de snavel, niet richting de staart.
Hoe kan ik mijn vogels samen plaatsen ? Zet beide kooien naast elkaar zo kunnen de vogels aan elkaar wennen. Laat de vogels samen 1 kooi in gaan, dan kunt u ervan uit gaan als beide naast elkaar op dezelfde stok gaan zitten dat het goed komt.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Over het algemeen is een Meyer papegaai een vrij rustige vogel, maar kan net als alle andere papegaai soorten af en toe schreeuwen. De Meyer papegaai is niet echt een prater.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Locatie van de kooi
Aangezien een papegaai een prooidier is en altijd 360 graden om zich heen moet kijken of hij gevaar loopt of niet geeft een muur wat rust in dat verhaal. Daarnaast is glas heel verraderlijk, in de zomer geeft het een broei effect en in de winter is het daar een stuk kouder.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Een papegaai is een zeer slimme vogel met (afhankelijk van de soort) een intelligentieniveau van een 4-jarig kind. Het is belangrijk dat je hier bij de opvoeding en omgang rekening mee houdt. Belangrijk is het om te weten dat een papegaai vaak aandacht vraagt omdat hij gezelschap wil hebben.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Uw papegaai en de buren
Afhankelijk van de soort kan deze roep erg hard en schel zijn, of veel zachter. Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.