Bij een
Bij een chalazion is de zwelling eerst rood, later grijs en voelt hard aan. Het bobbeltje kan enkele millimeters tot een centimeter. Klassieke ontstekingsverschijnselen ontbreken meestal. Op een gegeven moment ontstaat er een (meestal) gevoelige zwelling net boven of onder de rand van het ooglid.
In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
Door middel van een warm kompres op uw oog. Houd het kompres 15 minuten tegen uw oog en herhaal dit drie of vier keer per dag. Dit moet u een aantal dagen volhouden. hierdoor wordt de huid rondom de gerstekorrel slapper waardoor het kliertje zijn talg weer op een natuurlijke manier kan afscheiden.
Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Als u aan de binnenkant van het ooglid kijkt, kan het bultje er grijs uitzien. Heel soms gaat het knobbeltje open aan de binnenkant van het ooglid. De inhoud die dan naar buiten komt, is wit of gelei-achtig.
Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Meestal is er sprake van meer schilfers in de ochtend en ook dan een rood oog.
Een strontje is een rood, pijnlijk bultje op het ooglid. Het bultje ontstaat plotseling. Vaak wordt het een puistje met een puskopje. Een strontje gaat vaak vanzelf over.
Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Je kunt gerstekorrels niet uitknijpen, net zoals mee-eters of puistjes, omdat ze dieper in je huid liggen. Wij raden je af om zelf gerstekorrels te verwijderen om onnodige ontstekingen en zelfs littekens als gevolg van de ontstekingen te voorkomen.
Gerstekorrels gaan soms vanzelf weer weg, maar helaas niet altijd. Als je er van af wilt, dan kan je een gerstekorrel zelf verwijderen. Je prikt met een scherpe, steriele naald een klein gaatje in de huid, zodat je de gerstekorrel eruit kunt drukken met je vingers.
Milia, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn ongevaarlijke maar vervelende witte bultjes in het gezicht. Ze zijn hardnekkig en kunnen soms weken, maanden of langer blijven zitten.
Volgens het WNT is pinkoog de benaming voor het zweertje op een ooglid, maar waarschijnlijk werd oorspronkelijk alleen het aangetaste oog zo genoemd en is men pas later pinkoog ook voor het zweertje zelf gaan gebruiken.
Een tipoog is een pijnloze zwelling in het ooglid. Dit wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van één van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt. Hierdoor ontstaat een ontsteking en een gezwollen ooglid. Meestal verdwijnt dit binnen 6 weken spontaan.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Een hagelkorreltje is een verstopte talgklier aan de binnenkant van uw ooglid. U heeft een hard bultje op het ooglid, dat meestal geen pijn doet. Het kan geen kwaad en gaat bij de helft van de mensen vanzelf over.
Wat is een bultje op het ooglid (hagelkorreltje)?
Dit gebeurt wanneer een talgkliertje in uw ooglid verstopt raakt. Een talgklier in uw ooglid kan verstopt raken door opgedroogd huidsmeer (talg). De talg kan dan moeilijker naar buiten, waardoor het opstapelt in de talgklier.
Milia (gerstekorrel)
De behandeling van Milia is niet pijnlijk en duurt niet lang. De huidtherapeut maakt met een naaldje een kleine opening in de huid. Daarna wordt voorzichtig de hard geworden talg uit de holte gedrukt. De behandeling kan ook worden uitgevoerd met behulp van elektro coagulatie.
Gerstekorrels kunnen overal voorkomen, maar zitten vaak op je gezicht. Vooral rondom de ogen en op het ooglid komen gerstekorrels voor, maar ze kunnen ook op je jukbeenderen en wangen zitten.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Gerstekorrels kunnen ontstaan door een vochttekort. De droge huidcellen op het oppervlak raken dan gevangen. Gerstekorrels zijn een soort witte pitjes onder de huid en talg (zoals bij pukkeltjes) heeft hier niks mee te maken. Over een verstopt kliertje vormt zich vervolgens een vliesje.
Milia wordt ook wel gerstekorrels genoemd. als je er eentje hebt dan noem je dat een milium. Het zijn kleine oppervlakkige ophopingen van talg net onder de huid. Ze zien eruit als kleine witte bolletjes van ongeveer 1-3mm groot.
Gebruik een crème met retinol (wel niet op de oogleden!) om de ophoping van dode huidcellen te vermijden.
Mag je een strontje doorprikken of uitknijpen? Nee, door het strontje door te prikken of uit te knijpen verspreid je de bacteriën en maak je de ontsteking alleen maar erger. Blijf daarom van het strontje af en wacht tot het vanzelf overgaat.
Een hagelkorreltje is een verstopte talgklier aan de binnenkant van uw ooglid. U heeft een hard bultje op het ooglid, dat meestal geen pijn doet. Het kan geen kwaad en gaat bij de helft van de mensen vanzelf over.
Meestal verdwijnt een hordeolum vanzelf na 1-2 weken, vaak door spontane ontlasting. De pijnklachten verdwijnen dan snel en het ooglid geneest binnen enkele dagen (zie Details). Soms blijft een hordeolum langer ontstoken of ontwikkelt zich een chalazion.