In een vijver zonder vissen kun je toe met een capaciteit die gelijk is aan de inhoud van de vijver. In een vijver van 10.000 liter, zonder vissen, zou een filter met een capaciteit van 10.000 liter dus volstaan. Wil je echter vissen gaan houden dan moet je rekenen op een dubbele capaciteit, dus 20.000 liter.
De capaciteit van een standaard filterpomp kun je berekenen door de inhoud van de vijver (in liters) te delen door 2. Stel dat je bijvoorbeeld een vijver hebt met een inhoud van 5000 liter water, dan zul je normaal gesproken een pomp nodig hebben met een minimale capaciteit van 2500 liter per uur.
Hoe groter de filter, hoe beter. Filter kan niet groot genoeg zijn. Qua flow, inhoud van de vijver in 1 uur tijd de filter passeren, dus 30 of 40 kuub per uur.
Een vijverfilter is nodig wanneer zonder dit systeem door afvalstoffen van binnen en buiten de vijver de waterkwaliteit daalt door ophoping van schadelijke stoffen. Bacteriën en waterplanten samen kunnen bij het bestaan van een biologisch evenwicht de waterkwaliteit op peil houden.
Het meest populaire vijverfilter is de Pontec PondoClear Island 3000. Een uniek vijverfilter dat aan het wateroppervlak drijft en alles bevat voor een heldere vijver. Filter, pomp en UV-C zijn hier al in verwerkt.
De makkelijkste manier van plaatsing is bovengronds aan de rand van je vijver, wat je bijvoorbeeld doet met een doorstroomfilter. Dit vijverfilter heeft vervolgens een vrije uitstroom in de vijver. Een nadeel hiervan is dat je het apparaat daardoor wel snel in het zicht hebt staan.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Basisregel: per 1.000 liter (een kubiekek meter) vijverwater kan er 20 cm vis leven. In een vijver van 5000 liter wilt dat zeggen ongeveer 125 cm vis, bijvoorbeeld 30 goudelritsen of 7 tot 12 goudwindes.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Normaal gesproken wordt gesteld dat een filter in vier tot vijf uur het hele bad moet hebben gefilterd. U kunt dus eenvoudig berekenen wat het debiet (doorspoelsnelheid) van uw zandfilter dient te zijn: d = (l/1000)/4, waarbij d het debiet in m³/uur is en l de inhoud van uw bad in liters.
Natuurvijver en zwemvijver: eens per 4 tot 5 uur rondpompen. Lage visbezetting: eens per 3 tot 4 uur rondpompen. Hoge visbezetting en koivijver: eens per 1 tot 2 uur rondpompen.
Plaatsing van de vijverpomp
Een vijverpomp is niet zelfaanzuigend. Daarom plaats je de pomp altijd onder waterniveau. Sommige vijverpompen zijn geschikt voor plaatsing in de vijver (natte opstelling), andere vijverpompen plaats je buiten de vijver (droge opstelling), maar dus wel lager dan het waterpeil.
De benodigde capaciteit van een filterpomp is eenvoudig te berekenen. Stelregel is dat de inhoud van de vijver elke 2 uur door het filter gaat. Stel jouw vijver heeft een inhoud van 10.000 liter deze moet elke 2 uur door het filter gaan. 10.000:2= 5000l/h Een pomp van 5000L/h lijkt hier een goede keuze.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Een gezonde natuurlijke tuinvijver vraagt weinig onderhoud: de natuur regelt het voor een groot deel zelf. Chemische middelen, pompen, filters en uv-lampen zijn overbodig. Bij vis- en zwemvijvers zijn pompen vaak wel nodig, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn.
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan.
Vijverfolie kan niet tegen UV-straling
Vooral op een zomerse, warme dag, kan het heel snel gaan met het water in je vijver. Dan kan het wel voorkomen dat je een of twee keer per week je vijver moet bijvullen. Het is namelijk van belang dat het water op ongeveer dezelfde hoogte blijft.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
UV-C toestellen, wat is beter? UV-C lampen en toestellen zijn beide in staat om schadelijke micro-organismen te doden. Het verschil is dat UV-C lampen ook gevaarlijk zijn voor de mens, terwijl UV-C toestellen zo ontworpen zijn dat ze onschadelijk zijn.
Een UVC-filter wordt buiten de vijver geplaatst, bijvoorbeeld op of achter de vijverrand. Een vijverpomp pompt het vijverwater door een slang naar het filter, waar het de UVC-lamp passeert. Hierbij worden de zweefalgen in het water gedood. Het water stroomt vervolgens door een uitstroomslang terug naar de vijver.