Kan een pan met anti-aanbaklaag in de oven? Dit is afhankelijk van de anti-aanbaklaag, niet elke anti-aanbaklaag is namelijk ovenbestendig. Teflon, keramische en gehard aluminium anti-aanbak pannen kunnen ieder geschikt zijn voor in de oven.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Vermijd oververhitting om te voorkomen dat het voedsel of de olie in de pan aanbrandt. Laat je olie nooit roken of aanbranden. Het kookgerei is vaatwasmachinebestendig (behalve in geval van een houten handvat), maar we raden je aan om het met de hand af te wassen om de levensduur van de coating te maximaliseren.
Gebruikers van de Greenpan Cambridge keramische koekenpannen zijn zeer tevreden over hun aankoop, en wij ook. De pannen zien er mooi uit, ze werken goed, ze staan stabiel op de kookplaat en het fornuis, ze warmen gelijkmatig op, ze bakken niet aan en schoonmaken is eenvoudig.
Ten einde de antikleef eigenschappen maximaal te behouden, raden wij U aan uw GreenPan™ product te wassen met een doek in een sopje. Spoel het en droog het daarna met een vaatdoek. U zal een beter resultaat bekomen wanneer U een doekje of een zacht sponsje gebruikt.
GreenChef is niet het zelfde als GreenPan – maar veel is er over de fabrikant niet te vinden; voor zover ik kan nagaan is GreenChef (sinds 2018) eigendom van HelloFresh (bron), maar of het hier om dezelfde fabrikant gaat weet ik niet zeker.
Gebruik een olie die bestand is tegen hoge temperaturen (arachideolie, maïsolie, rijstolie) en bijvoorbeeld geen extra vierge olijfolie (olijfolie van de eerste persing). Deze olie verbrandt vanaf een temperatuur van 150°C en vormt een film op de antikleeflaag.
De GreenPan Venice is toch echt de beste keuze voor een keramische koekenpan. De pan beschikt over een groot oppervlakte, zodat het eten zich in een enkele, dunne laag kan verdelen en gelijkmatig bruin wordt in plaats van samen te klonteren.
Het geeft ontzettend veel gemak in de keuken tijdens het bakken, pannen met anti-aanbak-lagen. Alles glijdt goed door de pan, en het schoonmaken is een klusje van niets. Teflon is een laag, die wordt aangebracht op pannen maar ook in bakvormen.
In principe kunnen alle volledig metalen pannen, maar met een dunnere bodem moet je dus goed opletten. Gietijzeren pannen zijn ideaal, omdat ze een dikke bodem hebben en de warmte zeer goed verdelen. Deze pannen kunnen in de oven en zorgen ervoor dat het eten snel aanbrandt.
Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, afkomstig uit Amerika welke in veel gevallen gebruikt wordt bij buiten koken op open vuur. Dutch Ovens hebben een dikke wand en houden dankzij het gietijzeren materiaal goed hun warmte vast. Met deze veelzijdige pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren.
De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, en kan probleemloos in de oven gebruikt worden. Demeyere biedt 30 jaar garantie op de pannen. De Demeyere Industry is vaatwasmachinebestendig, echter is het aan te bevelen de pan met de hand af te wassen.
De porseleinen coating op geëmailleerde gietijzeren koekenpannen is gevoelig voor barsten en afschilferen bij hoge hitte of bij blootstelling aan thermische schokken. Daarom is het meeste geëmailleerde kookgerei geschikt voor de oven bij een temperatuur van maximaal 205°C (400°F).
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
Keramische anti-aanbaklaag
Deze coating wordt ook wel een sol-gel coating genoemd. Deze coating is gemaakt met nanodeeltjes van siliciumdioxide- of titaniumdioxide. Een oplossing met deze deeltjes wordt over de pan gespoten en in de oven uitgehard. Deze anti-aanbaklaag kan goed tegen een hoge temperatuur.
Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
De keramische koekenpan heeft een speciale keramische laag (ook wel Thermolon genaamd) die geen schadelijke stoffen bevat. Deze laag heeft vergelijkbare anti-aanbak eigenschappen als de oude pannen met anti-aanbaklaag van PTFE. Wilt u zorgeloos, gezond en veilig koken? Dan raden wij u een keramische koekenpan aan.
Bij een keramische pan hoef je lang niet zoveel boter of olie te gebruiken omdat de keramische pan bijna niet aanbakt. Je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Vaak zit er in vlees genoeg vet waardoor je dus zonder toevoegingen van olie of boter direct aan de slag kunt.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Dat is handige informatie als je nu met een pan zit die een pro-aanbaklaag is geworden en je je afvraagt hoe dat kan of als je op het punt staat een nieuwe te kopen.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Thermolon is opgebouwd uit minerale materialen die ook gebruikt worden bij het maken van aardewerk en glas. Daarnaast is het productieproces van de anti-aanbak-laag 60% minder milieubelastend dan de teflon laag. De keramische Thermolon laag is hitte bestendigd en bestand tegen temperaturen tot 450 gr.
Met GreenPan zit je goed: bijna al onze collecties werken perfect op inductie dankzij hun speciale bodem met ferromagnetische deeltjes.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!