Zowel onze glazen potjes als flessen kunnen in de vriezer. Het is wel zo dat bij het vriezen de inhoud zal uitzetten. Hier dient u rekening mee te houden, dus fles mag niet te vol zijn anders zal het barsten.
In glas invriezen
Nu zou u wellicht denken: in glas? Gaat dan niet kapot? Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes.
Plaats je ingepakte fles wijn in de vriezer. Na 15 minuten is je wijn klaar om te drinken! Vergeet een fles wijn niet uit de vriezer te halen, want bij te lang invriezen kan het zijn dat de fles knapt door het uitzetten van de vloeistof!
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Drink limoncello het liefst op zo'n 4-5 ºC., kouder gaat veel smaak verloren. Vaak zie je dat limoncello (en ook de glaasjes) in de diepvries wordt bewaard. Dat kan, maar geef de fles dan wel tijd om op temperatuur te komen.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima!
Stom, heel stom. Drank met een heel hoog alcoholpercentage zoals bepaalde eaux de vie kun je wel in de diepvriezer bewaren. Door het hoge alcoholgehalte bevriezen die niet maar blijven ze wel ijskoud.
Glas is gemakkelijk schoon te houden en het zorgt er ook voor dat het licht in de koelkast wordt verspreid.
Geniet van een perfect koud biertje bij jou thuis! Als je deze pul in de diepvries legt, heb je altijd een ijskoud bierglas én dus een ijskoud biertje. Voor onverwachts bezoek is het ideaal en het ziet er ook nog eens leuk uit.
Uiteraard koel je je fles wijn het beste in een koelkast. Soms is daar echter geen tijd voor en moet je snel handelen. Om je fles wijn sneller koud te krijgen, kun je deze even in de vriezer leggen. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo'n 15 minuten weer uit de vriezer te halen.
Antwoord van Jeroen Meus
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel!
Creatief met glazen flesjes
Gebruik je flesjes als decoratie en versier ze met alles wat je in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan touw, kartonnen rolletjes van WC-papier, oude sieraden, touw, linten of stukjes oude stof, kleding of handdoeken.
Wijn in de vriezer leggen doet wijn geen goed en laat alsjeblieft die ijsblokjes achterwege. We hebben een beter idee om je glas wijn te koelen, en het ziet er ook nog eens leuk uit!
Glas breekt niet spontaan. Er is altijd een vorm van impact (hoe klein ook) nodig.
Het smeltpunt voor gewoon glas ligt rond de 520–600 °C.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
En een gewone diepvries gaat meestal maar tot -20°C. Zo heeft iedere stof zijn temperatuur waarop hij bevriest. Als je bier in de diepvriezer zet, zal dit wel bevriezen omdat er in bier veel water zit en maar 5% alcohol. Met pure alcohol zal dit dus niet lukken.
Je kan de fles in de vriezer bewaren of gewoon uitschenken met veel ijs. Voeg een beetje munt toe aan je glas en je bent klaar om te genieten!
Sonnema Berenburg hoeft dus niet in de koelkast. Dat geldt voor bijna alle gedestilleerde sterke dranken zoals whisky, cognac en gin. Een uitzondering is wodka, die kan door z'n 35% alcoholpercentage zowel warm, koud als in de vriezer bewaard worden, omdat de drank dan niet langer bevriest.