Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Voor je huid is het best om je om de twee à drie dagen te douchen of een bad te nemen. Als je je toch vuil voelt, kan je je oksels, gezicht, geslachtsorganen en de zone onder je borsten wassen met een washandje en een beetje zeep.
(Mensen tussen de 24-35 wassen ook 2,63 per week, maar zitten vaak in de kleine kinderen.) CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen. Dat kom bij een 2 persoonshuishouden neer op 3,36 x per week.
Maar met een te lage temperatuur wordt wasgoed soms niet goed schoon. Was niet alleen maar op lage temperaturen. Dat veroorzaakt viezigheid en problemen in je machine. Onderhoud de wasmachine goed door minstens eens per maand een wasprogramma van 60°C of heter te draaien.
Hoe lang gaan wij met onze wasmachine doen? Met 6 wassen per week, hebben wij dus ongeveer 312 wassen per jaar. En met een gemiddelde levensduur van 3000 wassen, komt dat neer op bijna 10 jaar.
Door kouder te wassen kan je op jaarbasis flink wat geld besparen. Zo kost een wasbeurt op 90 graden zo'n 40 cent per keer, en een op 30 graden 8 cent. Voorlichtingsorganisatie Nibud over de kosten van douchen en wassen.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
Tweewekelijks verschonen
Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden. Check van tevoren altijd het waslabel om te controleren of je beddengoed hiervoor gemaakt is.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat we elke dag meer vuil en olie kwijtraken via onze kledij dan dat we in de douche doen.
Milieu Centraal gaat per was uit van een volle wasmachinemet een was van zeven kilo. Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent.
Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement.
Daar komen de kosten van het waterverbruik nog bij. Kijk op het energielabel hoeveel water een wasmachine verbruikt per jaar en vermenigvuldig dit met de waterprijs per liter. Gemiddeld kost een wasmachine €16 euro aan water per jaar (o.b.v. 220 wasbeurten en een verbruik van 55,6 liter per wasbeurt).
Geen gewoonte
Je was een nachtje in de wasmachine laten zitten kan dus prima. Maar Martha Stewart waarschuwt wel dat je er ook geen gewoonte van moet maken. Je kleding blijft namelijk het allermooiste als je het wassen, drogen en opvouwen redelijk snel achter elkaar doet.
Bonte was doen is gekleurde kleding wassen. Doorgaans heb je drie verschillende wasjes als je kleding gaat wassen: witte was, donkere was en bonte was. Wit spreekt voor zich, donkere was zijn alle zwarte, donkergrijze en donkerblauwe kleren en bonte was is alles daar tussen in.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.