Een fysiotherapeut kan u helpen bij het bevorderen van het herstelproces van een hernia. Zo draagt fysiotherapie bij aan het verminderen van de spierspanning in uw rug, waardoor de pijn afneemt.
Bij slechts 5% van de mensen met acute rugpijn is sprake van een hernia. De fysio kan vaststellen of er bij u daar ook sprake van is.
De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan.
Hoe weet u dat u een hernia heeft? Met een gewone röntgenfoto kan de inzakking en uitstulping van de tussenwervelschijf worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de eventuele zenuwbeknelling te zien.
Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Doordat de spier overbelast is, kan deze de onderliggende zenuw irriteren en kan dit leiden tot klachten in het been. U ervaart dan pijnklachten in de bil met uitstraling naar het been. Bij lang zitten ervaart u klachten in het been, wat kan doortrekken naar de kuit.
Bij een hernia staat de uitstralende pijn in het been meer op de voorgrond dan de rugpijn. De plaats van de beknelling, bepaalt het gebied van de uitstraling. Dit neemt toe bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen of persen. Vaak zijn lang zitten en staan niet prettig met een hernia.
Als er slijtage van de tussenwervelschijf optreedt, kan deze gaan puilen. De puiling kan leiden tot een beknelling van een zenuwwortel en tot pijn in het been en eventueel ook tot uitvalsverschijnselen (verlamming van het been en een tintelend of verminderd gevoel).
Een fysiotherapeut kan u helpen bij het bevorderen van het herstelproces van een hernia. Zo draagt fysiotherapie bij aan het verminderen van de spierspanning in uw rug, waardoor de pijn afneemt. Hierdoor zal bewegen makkelijker worden. Blijven bewegen met een hernia is namelijk erg belangrijk.
Symptomatische rugklachten
Dit zijn rugklachten die optreden als symptoom van een duidelijke onderliggende oorzaak. Voorbeelden hiervan zijn: ontsteking van een wervel of tussenwervelschijf.. Vaak is niet bekend hoe men aan een dergelijke ontsteking komt, de verwekker is meestal een “alledaagse” bacterie.
Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.
Onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen specifieke oefeningen worden uitgevoerd met behulp van fitnessapparatuur. Ook worden strekoefeningen gedaan om de druk op de zenuw(en) te verlagen. Manuele therapie kan ook worden toegepast bij een beknelde zenuw in de rug.
Een MRI-scan geeft een veel 'scherpere' afbeelding dan een CT-scan. Vooral de aantasting of beknelling van bepaalde zenuwen kan soms met een MRI goed in beeld worden gebracht. Het maken van een MRI duurt langer dan het maken van een CT-scan, gemiddeld ongeveer een half uur. Deze tijd moet iemand ook stil kunnen liggen.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
Een hernia is op een normale röntgenfoto niet te zien. Wel kan een dunnere tussenwervelschijf zichtbaar zijn, maar dit wil niet zeggen dat er dan ook daadwerkelijk sprake van een hernia is. Hernia's zijn goed te zien op een scan (CT of MRI).
Pijnmedicatie is het meest effec- tief wanneer ze met een vaste regelmaat wordt ingenomen. Daarnaast moet u in beweging blijven. Overdag regelmatig uw houding wisselen (zitten, rondlo- pen) is meestal het beste om de pijn te verlichten. Probeer uw dagelijkse activiteiten (thuis en werk) daarom vol te houden.
De klachten van een hernia en ischias lijken erg op elkaar: ze zorgen beide voor zenuwpijn in de (lage) rug met eventuele uitstraling naar het been. Toch zijn er weldegelijk grote verschillen! In dit artikel leest u wat beide verschijnselen inhouden en wat het verschil tussen beiden is.
Hernia's zijn meestal goed te behandelen door de chiropractor, zonder dat een operatie nodig is. De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken, gebaseerd op je klachten, om de ruimte van de tussenwervelschijven te vergroten en daardoor de druk te verminderen en de wervelkolom beweeglijk te maken en houden.
Tegen de pijn kun je pijnstillers gebruiken, bij voorkeur paracetamol (4 maal per dag 1000 mg). Als dat niet genoeg helpt, kun je NSAID's gebruiken zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Herniaklachten gaan meestal vanzelf weer over binnen ongeveer zes tot twaalf weken.
Als men beter op de zijde kan slapen naar waar de tussenwervelschijf uitstulpt, kan u de benen licht hoger leggen, eventueel met een verstelbare bedbodem om de hernia aan de kant van de uitstulping extra te ontlasten. Als de hernia links of rechts uitstulpt, kan het aangenamer zijn om op de rug te slapen.