Was fleece kleding samen met synthetische kleding van polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Droog je jas op een sportkleding- of synthetisch programma.
Was je fleece binnenstebuiten, op lage temperatuur
Was net zoals je spijkerbroek je fleecekleding binnenstebuiten. Hierdoor slijt 'ie minder snel aan de buitenkant. Gebruik een mild wasmiddel dat hiervoor geschikt is, zoals techwash van Nikwax, en gebruik geen wasverzachter (slecht voor de isolatie).
Veel dekens kunnen in de wasmachine, maar bekijk het waslabel voor de beste wasmethode. Gebruik in de wasmachine eventueel een grote waszak, zodat het materiaal beter beschermd is tegen slijten. Is de deken niet al te groot, dan is op de hand wassen ook een optie.
Doe een half kopje baking soda in de trommel en schenk een half kopje natuurazijn en een half kopje wasmiddel in de lade.Zet de wasmachine op een delicaat wasprogramma en voilà: je dekens zijn weer heerlijk fluffy.
Je lekker zachte fleecetrui of de fleeceplaid op je bank: gemaakt van plastic. Helaas blijken fleecetruien en –dekens, hoewel gemaakt van gerecylced plastic, uiteindelijk toch slecht voor het milieu (en voor ons). Elke keer als je fleece wast, laat dit microvezels los.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Volgens Mahdessian kun je in principe veel dekens gewoon wassen, maar dan wel graag een korte en koude wasbeurt, met een klein beetje wasmiddel. Te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat je deken sneller slijt. Een wollen plaid kun je beter met de hand wassen of in een grote waszak doen.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Wol is eigenlijk de stof die het warmst is. Het isoleert beter dan anders soorten textiel waardoor het warmer is. Andere stoffen die je lichaam ook goed warm houden zijn: Fleece.
Wat is fleece eigenlijk? Fleece is een weefsel van 100% polyester, oftewel synthetische vezels.
Een plaid is vaak gemaakt van 100% polyester fleece. Een synthetisch materiaal dat sterk isoleert en daardoor perfect dienst doet bij kou. Fleece houdt de warmte uitstekend vast én het voelt heerlijk zacht en comfortabel aan.
Wat is nu het verschil tussen een fleece deken en een plaid? Een fleece deken is veelal wat groter dan een plaid. Een plaid kan ook gemaakt zijn van andere stoffen. Fleece plaids kun je zowel decoratief als functioneel gebruiken, terwijl je een fleece deken veelal alleen functioneel zult gaan gebruiken.
Bij onze fleece plaids maakt dat niet uit want ze kunnen gewoon in de wasmachine. Als u uw plaid in de wasmachine doet raden wij aan om hem op 30 graden te wassen. Als het fleece deken op een hogere temperatuur gewassen wordt is de kans groot dat hij er minder mooi uitkomt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
U kunt een dekbed wassen in een conventionele wasmachine met een capaciteit van 5kg, maar het dekbed mag niet groter zijn dan 200x200 cm met een dichtheid van 200g/m². Tip: uw dekbed moet gemakkelijk in de trommel passen en mag maximaal 3/4 van de trommel vullen.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Fleece wordt namelijk meestal gemaakt van polyester, een synthetische stof. En synthetische kleding vormt een bedreiging voor ons milieu en, zoals we sinds kort weten, ook voor de menselijke gezondheid.
Mag je fleece drogen in de droogkast? Je fleece stop je beter niet in de droogkast. Een fleece droogt heel snel en doet dat het liefst buiten aan de waslijn of binnen op een droogrek, niet te dicht bij een warmtebron. Strijken is verloren moeite, aangezien fleece van nature onkreukbaar is.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Fleece is een zachte polyester stof en voelt heerlijk warm aan. Een fleece deken biedt de nodige warmte, doordat de breiwijze van het synthetische materiaal voor sterke isolatie zorgt. Een fleece plaid lijkt niet alleen op een wollige kleedje, zo voelt het ook aan.