Fistels zijn een pijnlijk en vervelend probleem voor veel mensen met IBD. Vooral mensen met de ziekte van Crohn. Heel soms hebben mensen met colitis ulcerosa ook last van fistels. Ook mensen zonder IBD hebben soms last van fistels.
Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een (nieuwe) ontsteking. De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje.
De pus uit het abces moet dan worden afgevoerd. Zo ontstaat er een gangetje naar een ander orgaan, zoals de huid of darm. Fistels zijn lastig en vooral pijnlijk omdat ze een geïrriteerde huid veroorzaken. Daarnaast kan er voortdurende afscheiding komen uit de fistelopening of kan het abces doorbreken met pusverlies.
Klachten. Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk.
Een fistel in de ana- le klier ontstaat door een ontsteking waarbij er geen of onvoldoende afvoer is van het vocht. In de klier ontwikkelt zich dan een klein abces, dat door kan breken naar de huid. Als deze door- braak niet geneest, maar chronisch ontstoken blijft, dan ontstaat een fistel die vocht blijft afscheiden.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
De klachten die de (peri)anale fistels veroorzaakten, nemen binnen een paar weken af. Het gemiddeld aantal dagen dat patiënten na een behandeling met Permacol Paste weer aan het werk kunnen is 7 dagen. Minimaal de eerste twee weken na de operatie kunt u echter zeker nog niet alles doen.
Wanneer de fistel door het onderste deel van de sluitspier van de anus loopt (wat meestal het geval is), wordt ook dit deel van de sluitspier opengelegd. Er blijft echter genoeg sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. De ingreep duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Door tijdig de aambeien te behandelen kan dikwijls een cryptitis, en bij uitbreiding een abces, vermeden worden: dus beter voorkomen dan het risico te lopen op een mogelijk fistelvorming.
Antibiotica kunnen de klachten van fistels duidelijk verminderen. Ook kunnen ze helpen bij het genezen van de fistels. Vaak worden antibiotica gecombineerd met setons of andere medicijnen, zoals immunosuppressiva of TNF-α blokkerende middelen.
Wanneer het in het ruggenmerg zit, heet het een spinale durale arterioveneuze fistel. Durale arterioveneuze fistels zijn relatief zeldzaam. Het is onduidelijk hoeveel mensen een dAVF hebben. Bij 1 op de 10 miljoen mensen wordt jaarlijks een dAVF gediagnosticeerd.
Symptomen en klachten bij een anale fissuur (fissura ani of anuskloofje) zijn: Pijn: Een anale fissuur geeft meestal scherpe pijn tijdens of na de stoelgang. Vaak wordt een gevoel van 'de huid die openscheurt' beschreven. Bloedverlies: Meestal is bij een anale fissuur ook sprake van wat bloedverlies.
Het is belangrijk dat u de wond twee maal daags schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt. Na twee weken neemt het bloeden af.
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
De operatie vindt in principe plaats in dagbehandeling. De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%. Meestal kan men na 2 weken weer werken.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Hierbij wordt in de anus de inwendige opening van de fistel opgezocht en vervolgens gesloten en afgedekt door het slijmvlies van de darm als een soort gordijntje over deze opening vast te hechten. Na deze operatie is er iets meer kans op infectie. Hierdoor is het nodig dat u één of twee dagen in het ziekenhuis blijft.
U moet dus voor de operatie langs bij de anesthesist die u zal verdoven. Daarvoor worden afspraken gemaakt bij uw consultatie bij de chirurg.
Wanneer u klachten heeft zoals aambeien, een fistel (pijpzweer) bij de anus of andere klachten aan de anus en bekkenbodem, kunt u terecht bij het Proctologisch lasercentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Een fistel hoeft niet per se klachten te geven. Het abces wat meestal voorafgaat aan de fistel geeft vaak hevige pijn, soms met koorts en ziek zijn. De fistel geeft vaak wat vocht, pus, bloed en soms wat ontlasting af. Dit veroorzaakt irritatie van de huid en geeft hygiënische problemen.
Een fistel gaat bijna nooit vanzelf over. Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit. Een fistel kan altijd terugkomen.
Is deze ziekte erfelijk? Als het kind alléén een tracheo-oesofageale fistel heeft, is het waarschijnlijk multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat waarschijnlijk afwijkingen in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand een tracheo-oesofageale fistel kan krijgen.
Bij een anale prolaps betekent dit dat een gedeelte van de endeldarm door de anus naar buiten is uitgezakt. De dikke darm gaat over in de endeldarm (rectum). De endeldarm ligt vlak boven de anus en is een tijdelijke opslagplaats voor ontlasting. Als er ontlasting in de endeldarm komt, ontstaat het gevoel van aandrang.