Net als gewone tanden, kunnen facings na verloop van tijd verkleuren. Ook hier is een verschil tussen de eigenschappen van porselein en composiet. De kleur een porseleinen facing blijft langer behouden; het materiaal is harder en minder aan verkleuring onderhevig.
Een facing van porselein kan worden gepolijst met hele fijne polijst-strips of polijstpasta. Een verkleurde facing van composiet kan worden gepolijst met dezelfde schuur- en polijst middelen waarmee de facing gemaakt en afgewerkt is.
Composiet facings gaan veel minder lang mee dan porseleinen facings. Een composiet facing verkleurt eerder en gaat maximaal ongeveer 5 jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Porseleinen facings verkleuren totaal niet en gaan vaak wel 20 jaar of langer mee.
Een paar nadelen: porseleinen facings zijn een stuk duurder dan facings van composiet. Dit komt door het materiaal. Bovendien is reparatie van porseleinen facings vaak niet mogelijk. De tandarts kan vaak niet tijdens de eerste afspraak de facing(s) plaatsen.
Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.
Facings hebben geen extra onderhoud nodig. Wel moet je zoals altijd het gebit goed schoonhouden. Dat betekent: poetsen met een zachte tandenborstel en regelmatig de ruimte tussen de tanden goed reinigen met tandfloss.
Als je tanden zwak zijn - als gevolg van tandbederf, schade, een vulling, of iets dergelijks - dan kan het zijn dat je geen facings kunt laten plaatsen. Ook mensen met te weinig glazuur op het oppervlak van hun tanden komen mogelijk niet in aanmerking voor facings.
Kunnen de facings verwijderd worden? Hoewel we de vraag zelden of nooit krijgen is het wel mogelijk om de facings weer te verwijderen. Dit is echter een tijdrovende behandeling; de facings zullen heel voorzichtig afgeslepen moeten worden zonder je eigen tanden te beschadigen.
Helaas gaan facings niet levenslang mee, na ongeveer vijf jaar zullen de composiet facings vervangen moeten worden. Een porseleinen facing gaat ongeveer 25 jaar mee.
De facings kosten kunnen erg uiteen lopen, van 80 euro voor een simpele facing tot 800 euro voor een hele nieuwe smile, afhankelijk van het materiaal waarvan de facings gemaakt worden, de methode en de omstandigheden in de mond.
Composiet facings zijn makkelijk te polijsten. Dit gebeurt met dezelfde materialen waarmee de composiet facing bij het maken vormgegeven wordt. In beide gevallen kun je de facings laten polijsten bij je tandarts. Vooral voor composiet facings is het niet gek om deze periodiek te laten polijsten.
Wel belangrijk om te weten is dat bestaande vullingen en restauraties (kronen en facings) niet mee bleken! Soms zullen erg verkleurde tanden niet mee bleken omdat de verkleuring van binnen uit de tand komt. Bij een verkleuring door een wortelkanaalbehandeling zal thuis-bleken ook geen effect hebben.
Facings op scheve tanden of hoektanden kan technisch gezien bijna altijd. Toch kan het zijn dat de tanden zo scheef naar voren staan, dat de facings er alleen op kunnen als heel veel van de tand afgeslepen wordt. Als je op zich mooie gave tanden hebt is dat toch ook wel zonde.
Eerst kiest de tandarts in overleg met u de juiste kleur van uw facing. Het effect van de gewenste kleur kan de tandarts u direct laten zien. Hij heeft verschillende kleuren tot zijn beschikking die hij met elkaar kan combineren. U kunt het vergelijken met het mengen van verschillende soorten verf.
Met facings kan men verkleurde en gele tanden wit maken, de vorm van tanden veranderen, spleetjes opvullen, afgebroken hoekjes repareren, en scheve tanden recht laten lijken.
We verwijderen de oude veneers met een laser of we slijpen ze weg (dit gebeurt volkomen pijnloos); we maken een foto van je gebit en kaakbeen en nemen een afdruk van je gebit, en dan gaan we aan de slag met onze designsoftware. Onze facings veroorzaken nooit schade aan je eigen tanden, want we slijpen geen stukken weg.
Een facing gaat tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt.
Facings zijn dan een alternatieve oplossing, omdat deze over de scheve tanden heen worden geplaatst en ervoor zorgen dat de tanden goed op elkaar aansluiten. Hiermee kunnen ook spleten tussen je tanden mooi worden verholpen. De kleur van je tanden kan ook een reden zijn om te kiezen voor facings.
Hoe lang duurt een behandeling? Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts u een plaatselijke verdoving geven.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Slijpen van het glazuur
De facings worden daarna in de goede kleur gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Vervolgens slijpen we het glazuur van de tand weg, omdat een porseleinen facing minimaal een halve millimeter dik moet zijn.