Nederlandse crypto exchanges zoals Bitvavo zijn verplicht om opgebouwd vermogen van klanten vrij te geven wanneer deze worden opgevraagd door de Nederlandse Belastingdienst. Reken er dus op dat de waarde van jouw crypto portfolio bekend is bij de Nederlandse Belastingdienst.
KYC staat voor Know Your Customer en houdt in dat exchanges de identiteit van hun gebruikers controleren. De Belastingdienst kan er zo dus achter komen hoeveel cryptomunten iemand bezit. Cryptomunten die niet worden opgeven ziet de fiscus als 'verhuld vermogen'.
Wanneer je jouw vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta niet aangeeft bij de belastingaangifte en de Belastingdienst hierachter komt, zijn de consequenties groot. De Belastingdienst kan een boete opleggen tot 300% van de belasting die je hoorde te betalen (en die je logischerwijs dan alsnog moet dokken).
Bitvavo beschermt gebruikers tegen faillissement: Alle cryptovaluta van gebruikers wordt opgeslagen bij Stichting Bitvavo Payments, mocht Bitvavo ooit failliet gaan dan staan alle cryptovaluta hier nog veilig. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank: Bitvavo voldoet aan alle eisen van DNB.
Een vermogen van minder dan 25 duizend euro is belastingvrij. Pas als iemand aan het begin van het jaar dus iets meer dan 35 bitcoins had, moet diegene de fiscus betalen.
Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.
Alleen boven 50.000 euro vermogen belasting betalen
De grens waarboven je belasting over je vermogen (en crypto) gaat betalen is in 2021 vastgesteld op 50.000 euro voor alleenstaanden. Heb je een fiscaal partner, dan mag je samen 100.000 euro belastingvrij hebben (meevaller, toch?)
Bitvavo maakt daarom gebruik van externe security audits. Dit wil zeggen dat ze gespecialiseerde IT security bedrijven uitnodigen om tests uit te voeren. In deze zogenoemde penetration tests proberen deze bedrijven binnen te dringen in het netwerk van Bitvavo. Je kan dit zien als goedaardige hackers.
Mark Nuvelstijn, Jelle de Boer en Tim Baardse zijn de drie oprichters van Bitvavo.
In 2030 lukt het de coin om door de grens van 1.000 euro te breken. Analisten verwachten een koers van 1.020 euro tegen het einde van het jaar.
Als je in crypto investeert volgens de principes van 'een goede huisvader', dan zijn je digitale investeringen vrijgesteld van belastingen. De fiscus beschouwt je namelijk als een amateur.
Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650,- aan spaargeld of beleggingen hebt, betaal je geen vermogensrendementsheffing. Voor fiscale partners ligt de belastingvrije grens bij €101.300,-. Het spaargeld en beleggingen die je belastingvrij mag hebben is groter dan voorgaande jaren.
Jazeker, de Belastingdienst ziet cryptovaluta als een bezitting, deze moet u aangeven in uw belastingaangifte. In beginsel is box 3 het uitgangspunt, maar als u zou gaan daytraden of handelen in cryptovaluta, kan ook box 1 in beeld komen.
Doordat cryptocurrency een risicovolle investering is, bestaat namelijk altijd de kans dat je een gedeelte van je inleg verliest. Investeer daarom alleen in cryptocurrency met geld wat je ook echt kunt missen.
Binnen het strafrecht bleek het al mogelijk te zijn voor onder meer de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie, om crypto valuta in beslag te nemen ter zekerheidstelling van een eventueel later door de strafrechter op te leggen boete of ontnemingsmaatregel.
In 2022 drie schijven in box 3
In 2022 zijn er 3 schijven voor het berekenen van het fictief rendement. Over het berekende fictieve rendement betaalt u 31% inkomstenbelasting.
Bitvavo beschikt over een eigen orderboek en een groot aanbod van cryptovaluta en tokens. De Bitvavo wallet is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Verder biedt Bitvavo Crypto Staking diensten aan waardoor de gebruikers automatisch en passief vergoedingen kunnen verdienen over hun aangekochte crypto's.
Bitvavo en Binance zijn beide goede crypto exchanges met enorm lage kosten. Beginners zijn het best af met Bitvavo, door haar eenvoud en duidelijke interface. Binance is geschikt voor hen die willen gaan handelen in cryptocurrencies en al wat meer ervaring hebben.
Het bedrijf is veilig en betrouwbaar. Zo staat het onder toezicht van de Nederlandsche bank. Zij hebben strenge regels opgesteld waaraan exchanges moeten voldoen. Al sinds de oprichting voldoet Bitvavo aan deze regels.
Het beveiligen van uw gegevens en tegoeden heeft Bitvavo's hoogste prioriteit. Alle Bitvavo-medewerkers houden zich aan strikte veiligheidsprotocollen en zijn gescreend. Bitvavo biedt gebruikers veel opties om hun account en tegoeden zo goed mogelijk te beveiligen.
Keizersgracht 281 te Amsterdam. 68743424 t.b.v. Bitvavo B.V.. 69228922 t.b.v. Stichting Bitvavo Payments.
Is Bitcoin illegaal in België en Nederland? Het antwoord is neen. Het is wettig om cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en er zelfs mee te betalen. Ook het minen en verhandelen ervan is legaal.
U betaalt 1,2% van uw vermogen als belasting. 31% op rendement - Het werkelijk behaalde rendement wordt belast met 31%. Dit is de beste benadering van de box 3 belasting vanaf 2021.
Voor Nederlanders is Coinbase wellicht een beter gereguleerd alternatief voor Binance. Coinbase opereert immers legaal in Nederland met een DNB-registratie. De vraag is echter of de voordelen die Coinbase wellicht heeft uiteindelijk wel zo goed zijn voor de klant.