Na de winter komt de lente! Hij begint op 21 maart en duurt tot 21 juni.
Volgens de klimatologische indeling is de lente begonnen op 1 maart en duurt dit seizoen tot en met 31 mei.
Het meteorologische seizoen, ofwel het weerkundige seizoen start daarom altijd op de 1e van de maand. Zo start de lente op 1 maart, de zomer op 1 juni, de herfst op 1 september en de winter op 1 december.
We kennen vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. In Nederland en de ons omringende landen merken we het verschil in seizoenen door duidelijke veranderingen in het weer. In andere delen van de wereld zijn die weerveranderingen niet altijd duidelijk.
De weerkundige seizoenen worden anders gedefinieerd. In het noordelijk halfrond duren lente en zomer dus langer dan herfst en winter. Je kan het ook anders uitrekenen, door op zoek te gaan naar het totaal aantal uren daglicht per jaar voor verschillende locaties. Voor de evenaar is dat makkelijk.
Dat zijn de lente, de zomer, de herfst en de winter. De seizoenen worden ook wel jaargetijden genoemd. Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien duurt een seizoen 3 maanden. De lente begint op 21 maart, de zomer begint op 21 juni, de herfst op 21 september en de winter op 21 december.
Klimatologische indeling. Volgens de klimatologische indeling is de winter dus al op 1 december begonnen en duurt het seizoen tot met 28 of 29 februari. Voor andere berekeningen, zoals het koudegetal van Hellmann wordt ook de kou in voor- en nawinter, in de maanden november en maart, meegerekend.
Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. Meestal wordt die datum aangehouden, maar toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. In 2020 en in 2024 is dat al op 20 juni.
Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus. Lees alles over het Nederlandse klimaat in de zomer. De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt.
Seizoenen bestaan omdat de aarde scheef staat. Als je een lijn zou trekken van de Noordpool naar de Zuidpool, dan zou deze lijn scheef staan en een hoek van 23.5 graden maken. Dat betekent dat in de loop van een jaar, de hoeveelheid zonlicht die op de aarde valt op elke plek anders is. En daarom hebben we seizoenen.
Het werelddeel Australië ligt aan de andere kant van de aardbol. De periodes zomer en winter zijn daar precies omgedraaid met de seizoenen die wij in Nederland kennen. In de maanden december tot en met maart is het in Australië zomer terwijl het bij ons dan winter is.
Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december.
De zomer van 2022 is extreem zonnig verlopen. Gemiddeld over het land komen we uit op ruim 820 zonuren, terwijl dat er normaal gesproken ruim 640 horen te zijn. Daarmee schurkt deze zomer tegen het recordzonnige zomerseizoen van 1976 aan, maar die was nog nèt iets zonniger met gemiddeld 837 zonuren.
De lente 2022 is begonnen met veel zon en hoge temperaturen. Gistermiddag om 16:33 is de lente officieel begonnen tijdens de lente-quinox, toen stond de zon loodrecht boven de evenaar. Vanaf nu is het op het noordelijk halfrond langer licht dan donker en de komende weken neemt de hoeveelheid daglicht snel verder toe.
Het antwoord is: nog 269 dagen te gaan! Wanneer is het Zomer? De eerstvolgende keer is op: woensdag 21-06-2023. Het is vandaag zondag 25 september 2022, dag nummer 268 en week 38 van het jaar.
De zomer van 2022 verraste Nederland met hitte, droogte en volop zonneschijn. Met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden in De Bilt waren alleen de topzomers van 2003 en 2018 nog respectievelijk 0,1 en 0,3 graden warmer. Normaal is het ruim een graad kouder met 17,5 graden.
Begin van de zomer 2022. De astronomische zomer begint in Nederland en België op dinsdag 21 juni. De zomer begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 21 juni en eindigt (meestal) op 23 september.
De winter begint op 21 december omdat de zon 's middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel staat. 21 december is de kortste dag van het jaar.
De Canarische Eilanden vormen de warmste plek in Europa om de winter door te brengen. De temperaturen kunnen in januari oplopen tot 20°C, met 7 uur zon per dag. Het leuke aan de Canarische Eilanden is dat je een eiland kan kiezen naargelang je interesses.
Een winter met een koudegetal boven de 300 is een strenge winter, tussen 100 en 300 is abnormaal koud, terwijl een winter met een koudegetal lager dan 40 geldt als zacht tot zeer zacht.
Door de schoksgewijze invoering van een extra dag om de vier jaar en een 'schrikkeleeuw' om de 400 jaar (zoals in 1600, 2000, 2400, etc.), valt het begin van seizoenen op een beperkt aantal data: winter op 20, 21, 22 of 23 december; lente op 19, 20 of 21 maart; zomer op 20, 21 of 22 juni; herfst op 21, 22, 23 of 24 ...
In de lente begint de zon langer en krachtiger te schijnen. Ons lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem, spieren en voor sterke botten en tanden. Door de langere dagen en hogere temperaturen zijn we meer buiten.