De huid is opgebouwd uit 3 lagen: de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid. Deze 3 huidlagen bestaan weer uit meerdere lagen, met elk zijn eigen functie.
De huid bestaat uit drie lagen. Van buiten naar binnen is dit de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse weefsel.
De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen. De pigmentcellen zijn onderdeel van de opperhuid. De lederhuid is de middelste laag. Deze laag bestaat uit bindweefsel.
De opperhuid (epidermis)
De onderste laag heet de basale laag (stratum basale). Het woord stratum basale komt uit het Latijn: stratum betekent "laag" en basale is "basis" of "grond". De cellen van de onderste laag zitten direct op het basale membraan (een soort vlies) dat de opperhuid scheidt van de lederhuid.
De laag onderhuids bindweefsel is het dikst op de buik en billen, maar praktisch afwezig op de neus en het borstbeen. Verspreid over het hele lichaam zijn in de huid haarzakjes ingebed, waaruit haren via de opperhuid naar boven komen.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Bij de mens wordt de huid beschouwd als het grootste orgaan, omdat de gehele huid meer weegt dan elk van de andere organen. Bovendien bevat de huid, net als de inwendige organen, verschillende lagen gespecialiseerde cellen (weefsels) die samen een functie vervullen.
Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak 1.5 - 2.0 m². Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is 15-20 kg.
Met een dikte van 0,1 mm is de epidermis even dik als een vel papier. Hoewel het 5 mm dik kan zijn op plaatsen waar het het vaakst in contact komt met de omgeving. Deze plaatsen omvatten vooral de handpalmen en voetzolen. De buitenste laag van de huid is bedekt met harde dode huidcellen, ook keratine genoemd.
De hoornlaag of het stratum corneum is de buitenste laag van de huid, bovenste laag van de opperhuid. De laag bestaat uit meerdere lagen 'dode', verhoornde, platte keratinocyten, waarin gewoonlijk geen celkernen meer te herkennen zijn.
De huid (de cutis) telt drie lagen. De latijnse benamingen zijn: de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en de subcutis (onderhuid).
De huid is impermeabel zoals dat heet. Ofwel de huid is vrijwel ondoordringbaar voor water. Alleen de buitenste (hoorn)laag kan een heel klein beetje water opnemen.
De voornaamste functies van de huid zijn bescherming tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen. Ook is het een barrière tegen (UV-)straling van buitenaf en zorgt het ervoor dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijven.
De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten.
De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
“Als je een vette huid hebt en je wast je gezicht niet, kan je een dramatische toename van puistjes zien. Als je een droge huid hebt en je je gezicht niet meer wast, kan je na een tijdje zien dat je huid er veel droger en doffer uitziet.”
Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."
Opperhuid
De opperhuid, ook wel de epidermis genoemd, is de huidlaag die aan de buitenkant zichtbaar is. Deze laag vernieuwt zich voortdurend. De opperhuid bestaat uit twee onderdelen: De hoornlaag ligt aan de oppervlakte en zorgt voor stevigheid en bescherming (bijvoorbeeld tegen uitdroging).
De huid zichzelf vernieuwt, dit gemiddeld 28 tot 30 dagen duurt, dat na ongeveer je dertigste levensjaar dit proces vertraagt en de cel vernieuwing er 50 tot 60 dagen over doet (hoe beter wij ons lichaam voeden, hoe beter deze cel vernieuwing blijft doorgaan).
De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat je huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bateriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt.