Kan een erfgenaam de verkoop van een huis tegenhouden?

De woning in een erfenis kan alleen verkocht worden als alle erfgenamen meewerken. Als er één erfgenaam weigert dan kan je die dwingen. Dat kan via de kantonrechter of zelf met een brief. Kijk wel uit met je termijn van levering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Kan een kind de verkoop van een huis tegenhouden?

Geen wonder dat kinderen groot of klein de kriebels krijgen bij het idee dat die woning zal worden verkocht. Toch betekent het niet dat zij daarom hun veto kunnen stellen tegen de verkoop. Ouders mogen zelf beslissen over hun eigendommen. Wil je dus je huis of appartement verkopen, doe gerust!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zimmo.be

Wat als mede eigenaar niet wil verkopen?

Als jij het huis wel wil verkopen, maar de andere eigenaar weigert, kan je dit ook voor de rechtbank beslechten. Deze situatie is echter anders dan bij een gezinswoning. Bij een gezinswoning kan de ene eigenaar de andere niet dwingen tot een verkoop. Bij een huis dat geen gezinswoning is geldt dit echter niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oximo.be

Wat gebeurt er als een van de erfgenamen niet wil tekenen?

Elke erfgenaam moet meewerken aan de verkoop van het huis. Maar als een erfgenaam weigert te tekenen voor de verkoop, dan kun je de rechter vragen om een machtiging. Er is dus altijd een juridische oplossing wanneer een erfgenaam niet tekent. Je hebt daarvoor wel een advocaat nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op infotaris.nl

Kan je huis verkopen zonder toestemming mede eigenaar?

Ja, een echtgenoot of geregistreerd partner heeft toestemming nodig van zijn of haar partner voor de verkoop van de echtelijke woning. Maar ook voor een woning die door alleen een partner wordt bewoond. Als je zonder toestemming toch het huis verkoopt, dan kan jouw partner die verkoop achteraf terugdraaien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Notaristip: verkoop ouderlijk huis door de langstlevende echtgenoot

19 gerelateerde vragen gevonden

Kan je de helft van je huis verkopen?

Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op netjesscheiden.nl

Is het verplicht om uit te kopen?

Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verkoopmakelaaroffertes.nl

Kan iemand erfenis tegenhouden?

Kan een erfgenaam de verdeling van een erfenis tegenhouden? In principe niet. Alle erfgenamen moeten namelijk meewerken aan het afhandelen van een erfenis. Is er toch een erfgenaam die weigert mee te werken en daardoor de verdeling van de erfenis tegenhoudt, dan kun je de kantonrechter inschakelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat-kosten.nl

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Kun je een erfenis aanvechten?

Iedereen die belang heeft bij een erfenis kan een testament aanvechten. Het beste doet u dit met een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Hij of zij kan u helpen om het testament nietig te laten verklaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Wat zijn mijn rechten als mede-eigenaar?

Iedere mede-eigenaar heeft een deel in het eigendomsrecht, hij mag zijn deel met hypotheek belasten maar bij beslag heeft de schuldeiser het recht om een verdeling te vorderen en tussen te komen. Voorbeeld: een nalatenschap die openvalt waardoor meerdere erfgenamen eigenaar worden van een goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uw-recht-in-gewone-taal.com

Hoe lang kan mijn ex verkoop huis tegenhouden?

In het derde lid van artikel 178 van het Burgerlijk Wetboek is echter bepaald dat de rechter de verdeling telkens voor een periode van ten hoogste drie jaren kan uitsluiten. Dat betekent dat de rechter bijvoorbeeld kan beslissen dat de woning voorlopig niet hoeft te worden verkocht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wvtadvocaten.nl

Kan je in onverdeeldheid te blijven?

Artikel 815 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat niemand verplicht is in onverdeeldheid te blijven. De onverdeeldheid kan bezwaarlijk als een gunstige toestand bestempeld worden: zij bemoeilijkt de vrije beschikking van de goederen en belet er het goede beheer van.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Hoe snel moet een huis verkocht worden na overlijden?

De verkoop moet binnen acht maanden na overlijden plaatsvinden, na ongeveer een jaar zul je een belastingaanslag ontvangen. Als het niet mogelijk is om binnen acht maanden de woning te verkopen, dan is het mogelijk om bij de Belastingdienst uitstel van betaling aan te vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watismijnhuiswaard.com

Wie mag huis verkopen na overlijden?

Andere erfgenamen uitkopen

Na het overlijden van de langstlevende partner, hebben de kinderen recht op het huis. Zij kunnen het huis gezamenlijk verkopen en het geld wordt dan verdeeld aan de hand van wat er is vastgelegd in het testament.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op care-is.nl

Kan kind in koophuis blijven na overlijden ouders?

Het huis is gezamenlijk eigendom na overlijden

Als de langstlevende ouder overlijdt, erven de gezamenlijke kinderen de woning en hypotheeklening. Zolang de nalatenschap onverdeeld blijft, zijn de kinderen samen eigenaar van het voormalig ouderlijk huis. En zij zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de hypotheeklening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op financialfocus.abnamro.nl

Kan ik als erfgenaam het testament inzien?

Wettelijke en testamentaire erfgenamen hebben volgens de wet recht op inzage in uw testament. Zij kunnen hiervoor bij de notaris of bij het Centraal Testamenten Register een schriftelijk aanvraag indienen. Dit kan echter alleen na uw overlijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplan.nl

Wat wordt nog betaald van rekening na overlijden?

De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvb.nl

Is geld opnemen na overlijden strafbaar?

Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaartpolis-online.com

Wat kost het om je te laten onterven?

Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2022).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Wat als alle erfgenamen verwerpen?

Als jij een erfenis verwerpt, worden de overige erfgenamen in jouw groep (zie vererving volgens de wet) voor de erfenis verantwoordelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Kan je je laten onterven van je ouders?

De enige manier om iemand te onterven is dit te laten opnemen in een testament. Een kind kan echter niet de inhoud van het testament van zijn ouder bepalen. Maar hoe kun je je dan wel laten onterven? De enige oplossing is het verwerpen van de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onterven.com

Wie het huis verlaat verliest zijn rechten?

Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten

Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Kun je uitkopen weigeren?

U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op echtscheidingswinkel.nl

Wie mag er in het huis blijven wonen?

Allebei eigenaar blijven

Kunt of wilt u het huis niet verkopen? Dan kunt u beide eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. U kunt dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Populaire vragen