Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Bedorven eieren
Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.
Als een ei blijft drijven, is hij niet meer veilig om te eten. Bovendien zegt de geur van een bedorven ei meer dan duizend woorden. Yikes. Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe. Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren vers zijn.
Een eiwit dat troebel is of een gele of groene tint heeft, wordt veroorzaakt door koolstofdioxide die niet genoeg tijd heeft gekregen om door de schil van het ei naar buiten te gaan. Dit komt veel voor in erg verse eieren.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Hoe gooit u rauwe eierdooiers weg? De beste manier om verlopen en rauwe eieren weg te gooien is via de vuilnisbak. Kraak de slechte eieren en gooi de inhoud door de vuilnisbak. Denk eraan dat u de schalen niet door de afvoer gooit, want die kunnen uw leidingen verstoppen en beschadigen.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Je kunt rauwe eieren invriezen, maar niet met schil. De schil kan hierdoor namelijk breken. Breek dus eerst het ei open voordat je hem in een bakje of zakje invriest. Je kunt het eiwit en eigeel apart invriezen, of samen.
Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei er voorzichtig in (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet secuur). Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken. Wanneer het ei op de bodem, helemaal plat op de zijkant blijft liggen, is het vers.
Als je ze in de supermarkt hebt gekocht, kun je ze zo lang bewaren als de THT-datum op de doos aangeeft. Vaak zijn eieren al één à twee weken oud voordat ze in de supermarkt staan.
Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Kook de eieren gedurende 8 minuten totdat ze hard gekookt zijn. Schrik de eieren daarna in koud water en pel ze. Spoel ze af met koud water zodat er zeker geen eierschaal meer aan de eieren zit. Doe de eieren in een grote weckpot en giet het afgekoelde kruidenmengsel over de eieren.
Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden. De gastro-intestinale verschijnselen duren 3 tot 7 dagen en gaan meestal vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur.
Kook uw eieren dus hard genoeg. Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merkt u meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella. Kook je ei dus minstens 3 à 4 minuten.