Kan een druppelslang worden aangesloten op een pomp? Ja dat kan zeker, druppelslang 3.1 en druppelslang 10 liter zijn geschikt voor het aansluiten op een waterpomp.
Het monteren van een druppelslang op leiding of pomp.
Om druk in de leiding te houden is dat voor 70% bruikbaar dus een maximum van 100 tot 125 meter is mogelijk op 1 buitenkraan. Wanneer de druppelleiding wordt aangesloten aan een pomp dan kan er vanzelfsprekend meer druppelleiding tegelijk worden bediend.
Slangen met een diameter van 1 inch (25 mm) en 1 1/2 inch (38 mm) kunnen rechtstreeks op de dompelpomp worden bevestigd met onze slangklemmen. Heeft u geen tuinslang met deze diameter, geen probleem!
Een standaard tuinslang met een diameter van +/- 13 mm is te smal. Ook hierdoor zal de pomp erg worden beperkt qua capaciteit. Gebruik minimaal ¾” (19 mm) of 1” (25 mm) binnendiameter slangen of leidingen.
Hoe sluit ik een druppelslang aan op een regenton? Om een druppelslang aan te sluiten boor je eerst een gat op 3 cm vanaf de onderkant van de regenton. Plaats vervolgens de kraan in het gat en zorg dat deze stevig vastzit. De druppelslang kun je nu op de kraan bevestigen.
Over het algemeen werkt een druppelslang effectiever, dit komt omdat de druppelslang goed controleerbaar is in de afgifte van water. Dit komt doordat de druppelslangen druk compenserend zijn zodat aan het begin van de slang de water afgifte gelijk is als aan het eind van de slang.
Regenton aansluiten
Een besproeiingspomp voor de regenton is geen overbodige luxe, tenzij je de tuin volledig met een gieter bewatert. De tuinslang kan op deze pomp worden aangesloten, dus je sproeit direct vanuit de ton.
Voor regenwater zal in de meeste gevallen een leiding van 15 mm voldoende zijn.
Om water uit je zwembad, kelder of vijver heb je naast een goede dompelpomp ook een geschikte slang nodig voor het transporteren van het water. Een spiraalslang is hier geschikt voor. Deze sluit je aan door gebruik te maken van een slangklem. Wij adviseren de slang met slangklem na gebruik weer af te koppelen.
Nooit droog pompen
Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen.
Wanneer u gebruik maakt van dompelpompen met vlotter, schakelt de dompelpomp automatisch aan en uit op het gewenste waterniveau. De vlotterschakelaar schakelt de dompelpomp in, wanneer het ingestelde waterniveau is bereikt en uit wanneer het water laag genoeg staat.
Iedere dompelpomp heeft een maximale dompeldiepte (ook wel opvoerhoogte genoemd). Dit is de maximale diepte waarop je de pomp kan plaatsen, zonder dat deze stopt met werken. Voor de meeste pompen is dit zeven meter, maar er zijn ook pompen die dieper of juist minder diep kunnen.
Een druppelslang is de meest efficiënte en duurzame manier van beregenen en daarom adviseren wij dit ook altijd. Als je je borders met de tuinslang zou sproeien, gebruik je veel water tegelijk. Voordat dit water de tijd krijgt om de bodem in te zakken is het vaak al verdampt en dat is zonde van het water.
Het verbruik van een druppelaar is 2,3 liter per uur, ook bij lage of niet costante water druk. Daarnaast is de slang vrij van verstopping, omdat er altijd gelijkmatig water uit komt, kan er geen zand in komen. Het aanleggen en opbergen van de slangen is erg makkelijk.
Druppelslang zwart
De zwarte druppelslang zorgt voor een waterafgifte per druppelaar van 2,3 liter per uur. Om de druppelslang goed te laten functioneren is er een minimumale benodigde druk nodig van 1,0 bar en een maximale druk van 4,2 bar. De druppelslang is geschikt voor een watertemperatuur niet hoger dan 38°C.
De dompelpomp wordt gebruikt voor het wegpompen van water, bijvoorbeeld bij grondwaterverlaging, het oppompen van grondwater voor drink- of bluswater, het oppompen van vuilwater en het wegpompen van drainagewater.
Wij adviseren om de pomp niet langer dan 10 uur per dag te laten draaien, omdat je anders de levensduur van de pomp kunt verkorten.
Een dompelpomp die handmatig geschakeld wordt, werkt dus zonder vlotter. Dat betekent dus dat u erbij moet blijven zodat u de pomp kunt uitschakelen als het te verpompen water weg is. Een pomp zonder vlotter kan ook een automatische pomp zijn in een manuele stand. Voor vlakzuigende pompen geldt dit bijvoorbeeld.
Drukdompelpomp. Als eerste optie kan je kiezen voor een drukdompelpomp. Deze waterpomp wordt in in de regenwaterput geplaatst. Idealiter kies je voor een drukdompelpomp met drijvende aanzuigslang, zo zuigt de pomp steeds proper water van net onder het oppervlak.
Standaard staat deze op 1,9 bar en dat is voor vrijwel iedere situatie de juiste druk. Mocht uw drukverhogingsinstallatie niet meer naar wens werken en u heeft het vermoeden dat het drukvat mogelijk de boosdoener is, dan kunt u testen of het drukvat lek is.
De locatie van de put
Bij het bepalen van de locatie waar je je regenwaterput gaat ingraven houdt je het best rekening met de maximale aanzuiglengte van de gebruikte pomp. Het is aangewezen om de afstand tussen de put en de technische ruimte waar het regenwater het huis binnenkomt zo kort mogelijk te houden.
Is water uit een regenton ook bruikbaar voor andere doeleinden dan de tuin? Regenwater is niet geschikt als drinkwater! Ook voor het wassen van de auto is het niet aan te raden, onder andere omdat er algendeeltjes in kunnen zitten.
Om uw regenton een grondige schoonmaakbeurt te geven, hoeft u enkel het regenwater in uw regenton te lozen en de buitenkant te wassen met een waterslang of zeepwater en een grove borstel (indien toegankelijk) en de binnenkant te reinigen met een hete oplossing of ontsmettingsmiddel voor de tuin.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.