Berekening maken: Deel het aantal strekkende meters benodigde vlonderplanken (7 stuks bij planken van 14.5 cm per meter breedte) door 0.40 en doe dit vervolgens x 2 (voor 2 schroeven om de 40 cm per plank). Bij een vlonder van 5.20 x 4 meter heeft u dus 5.20 x 4 x 7 / 0.4 x 2 = 728 schroeven nodig.
Hoeveel vlonderschroeven per m2
Het aantal vlonderschroeven dat je nodig hebt per vierkante meter is gemiddeld 35 stuks. Bij harde houtsoorten is het aan te raden een minimale dikte te gebruiken van 5mm. Uiteraard geld ook bij vlonderschroeven hoe dikker de schroef hoe sterker hij is.
Met snelklemmen of lijmtang kunt u eenvoudig de plank vastzetten. Bij hardhout altijd het schroefgat in de paal voorboren. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor steeds even weer in en uit het gat. Daarna met 3 schroeven per plank de schuttingplanken vastschroeven.
De positie van de schroef moet 1,5 cm tot 2,5 cm vanaf de rand van het bord zijn. Bij de verbinding (waar twee uiteinden van de planken samenkomen), moeten de schroeven zich op 2,5 "tot 8" van de rand bevinden.
Wij raden aan te kiezen voor vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit. Deze vlonderschroeven hebben geen moeite met het opvangen van de werking van hardhouten of naaldhouten vlonderplanken. Andere rvs soorten zijn hier niet voor geschikt. De kans is groot dat deze na enkele jaren breken.
Vlonderschroeven zijn van nature stevig en hierdoor zijn ze perfect voor vlonderplanken, zowel naaldhout als hardhout. Je kunt vlonderschroeven ook gebruiken voor de montage van gevelplanken. Vlonderschroeven zijn vaak gemaakt van RVS en daarnaast kunnen ze van een speciale coating voorzien zijn.
Gaat u een vlonder bouwen op piketpalen? De meeste klanten bestellen dan m8x120 mm verzinkte slotbouten, Deze passen namelijk perfect door 6x6 piketpalen die u aan 4.5x7 cm balken monteert.
Voor vlonder met een dynamisch aanzicht gebruikt u vlonderplanken met groeven. Deze planken worden steeds minder gebruikt, vooral omdat ze onterecht bekend staan als anti-slip. In de groeven blijft namelijk makkelijk water en vuil staan, wat de perfecte omstandigheden voor algengroei creëert.
Voor ipe, bankirai, camaru, thermisch essen en thermisch frake hardhout hanteert u de volgende afstand: Hardhout planken 14.5 cm: 6 millimeter tussenruimte.Hardhout planken 19 cm klasse: 10 millimeter tussenruimte.
Onder een vlonder worden vaak balken, ook wel 'regels' genoemd, bevestigd als ondersteuning voor de vlonderplanken. De bedoeling van deze regels is dat ze stevig genoeg zijn om het gewicht en belasting van de vlonder, mensen en eventuele meubels te kunnen dragen.
Gemiddeld heb je ongeveer 100 schroeven nodig voor een standaard 10 vierkantemeter planken oppervlak. Dat gezegd hebbende, het hangt allemaal af van wat voor soort hout je gebruikt en hoeveel planken je per deel hebt.
Nok: 4 schroefjes per meter. Windveer: 8 schroefjes per meter. U-profiel: 4 schroefjes per meter. L-profiel: 2 schroefjes per meter.
Voor een standaard gipsplaat (niet te veel afgezaagd) betekend dit dat er gemiddeld tussen de 20- 30 schroeven nodig zijn om de plaat te bevestigen. Bij de berekening wordt uitgegaan van 3 rijen schroeven (zijkanten rechts en links en midden) over een lengte van 2 meter met om de 25 cm één schroef.
Voor vlonders in de tuin of bij de woning adviseren we minimaal 21 mm dikte te kiezen. Voor intensief gebruik en houten steigers bij het water adviseren we 28 mm hardhouten vlonderplanken dikte te kiezen. Voor bruggen en trappen hebben we tot slot nog bijzondere diktematen zoals 38 en 45 mm.
Voor steigerplanken monteren gebruiken de meeste timmermannen verzinkte schroeven met Torx kop en snijpunt. Deze verzinkte steigerhoutschroeven zijn sterker dan RVS. De schroeven zijn speciaal gehard door middel van een unieke warmtebehandeling.
Zo is het niet toegestaan om steigers en vlonders op locaties te leggen waar natuurlijke oevers of ecologische verbindingszones liggen of zijn gepland. bovenbreedte watergang gelijk aan of meer dan 7 meter: maximaal 1 meter oversteek vanaf de waterlijn.
Zorg voor ca 1 cm afschot per meter zodat het water weg kan vloeien. Zorg altijd voor voldoende ventilatie onder de vlonder. Wanneer er onvoldoende wind onder door kan zal het hout kunnen verstikken en dus gaan rotten!
Zand of klei zijn voorbeelden van een onstabiele ondergrond.Bij deze ondergrond is er kans dat de vlonder zal verzakken. Ondanks het belang van de fundering, gaat het bij het bouwen van een vlonder vaak mis bij de afstand tussen de onderregels. Vaak kun je beter te veel dan de te weinig onderregels gebruiken.
Zand, anti-worteldoek en schelpen
Voor een stevige egale basis gebruik je ophoogzand. Vervolgens wil je natuurlijk niet dat er onkruid onder je vlonder gaat woekeren. Dit beschadigt je vlonder én is lastig weg te halen. Om onkruid te voorkomen gebruik je anti-worteldoek op de ondergrond.
Planken met groeven of glad geschaafd
Het tegendeel is zelfs waar. De groeven of fijne ribbels zijn een verzamelplaats voor vuil en water, waardoor algengroei gestimuleerd wordt. Glad geschaafde terrasplanken zijn eenvoudiger met een bezem schoon te houden. Houten planken worden glad door vocht en algen.
De levensduur van een vlonder hangt natuurlijk af van de materiaalsoort. Een hardhouten vlonder (kapur), een vlonder van composiet of bankirai gaan gemiddeld 25 jaar mee. Van een hardhouten vlonder (keruing), een vlonder van douglas hout en één van geïmpregneerd grenen heb je tussen de 10 en 15 jaar plezier.
Hardhout is letterlijk een harde houtsoort en staat bekend om zijn warme, diepe kleur. Het is goed bestand tegen aantasting door schimmels en insecten. Dit maakt het een duurzame houtsoort die wel 20 tot 25 jaar meegaat.
De meeste verkochte maat RVS terrasschroef is de 5x50 mm. Deze vlonderschroef is geschikt voor vlonderplanken van 18, 19, 20, 21, 25 en 28 mm dikte. Voor extra dikke terrasplanken zoals brugdekdelen leveren wij ook 5x60 en 5x70 mm schroeven.
Gebruik dan balken van Europees of Tropisch hardhout. Geïmpregneerd Douglas of Lariks wordt steeds meer toegepast, maar is minder geschikt voor een vlonder. De palen worden namelijk vochtig en hier is hardhout beter tegen bestand. De maat van de balk die in de regel wordt gebruikt heeft een kopmaat van circa 45 x 70mm.
Vlonder maken op zand
In veel gevallen wordt ervoor gekozen een vlonder 'op zand te maken'. In dit geval worden er eerst hardhouten funderingspalen van 4x4 cm in de grond geplaatst waar vervolgens de hardhouten onderliggers aan bevestigd worden. De vlonderplanken hangen in dit geval een stukje boven de grond.