Wanneer de mat niet echt vies geworden is, dan kan de mat koud gewassen worden. Echter, wanneer de mat normaal vervuild is, is het aan te raden de mat op 40 graden te wassen. Wanneer de mat écht heel vuil is, is het aan te raden om de mat op 60 graden te wassen.
Wij raden aan de mat op 30 graden te wassen. Zeker wanneer de mat niet echt vies geworden is, maar je hem vooral voor het onderhoud wast. Wanneer de mat wel écht erg vuil is, was dan op maximaal 60 graden.
Hoelang gaat een deurmat mee? Een deurmat behoudt haar maximale werking gemiddeld zo'n 3 jaar.
Rubberen en kokosmatten zijn niet geschikt om in de wasmachine te wassen, maar zijn redelijk eenvoudig te reinigen. Een rubberen deurmat kunt u uitkloppen en het vuil er met een sopje vanaf halen. Rubberen deurmatten zijn niet bestand tegen olie, loog en vet.
In de wasmachine ermee!
Een deurmat van een normale maat (85x150 / 100x150 cm) past prima in een normaal formaat wasmachine. Was een mat -alleen als hij heel vuil is- op 60 graden, anders wordt hij echt wel schoon op 40 graden. Een beetje wasmiddel kan de mat wel tegen, maar gooi er geen wasverzachter bij.
Wanneer de mat niet echt vies geworden is, dan kan de mat koud gewassen worden. Echter, wanneer de mat normaal vervuild is, is het aan te raden de mat op 40 graden te wassen. Wanneer de mat écht heel vuil is, is het aan te raden om de mat op 60 graden te wassen.
Het is daarom het beste om je badmat eens per week in de wasmachine te gooien. Doe dit op zestig graden, zodat alle bacteriën gedood worden. Zorg dat je de mat ver van de droger houdt, want de anti-sliplaag kan hierdoor verslijten. Het beste kun je de mat gewoon aan de waslijn hangen.
Los een scheutje of schepje groene zeep op in een liter warm water. Gebruik een borstel of spons – afhankelijk van de gevoeligheid van het materiaal – om de plek schoon te maken. Neem de plek vervolgens af met een vochtige doek en wrijf 'm daarna droog.
Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt een droogloopmat dat uw schoenen bij binnenkomst worden 'drooggelopen'. Een droogloopmat is dus echt bedoeld om vocht op te nemen. Een schoonloopmat is daarentegen een perfecte vuilschraper. Door de stugge en rechte polen, schraapt de mat zo het vuil onder uw schoenzolen vandaan.
De beste combinatie is een buitenmat die het grove vuil buiten houdt in combinatie met een binnenmat die veel vocht opneemt. Daarnaast kunt u nog kiezen uit verschillende types matten zoals schoonloopmatten, droogloopmatten en kokosmatten en uit verschillende materialen zoals katoen, kokos, nylon, rubber en pvc.
De droogloopmat
De meeste droogloopmatten worden dan ook gemaakt van materialen die ontzettend goed zijn in het absorberen van vocht. Hierbij kan je denken aan katoen, maar ook aan polyamide. Zodra je met natte schoenen over deze matten loopt, zullen ze het vocht van je schoenen absorberen.
De droogloopmat is jouw strijder tegen alles wat nat is. De zachte nylonvezels zorgen dat de mat je schoenzolen als een handdoek afdroogt. Het vocht blijft achter in de mat en je binnenruimte blijft droog. Niet gek dat je dit type deurmat vaak aantreft als voordeurmat.
Door het gebruik van katoen heeft de mat een hoog absorptievermogen. Enkel geschikt voor gebruik binnenshuis. Het verschil tussen schoonloopmatten en droogloopmatten zit hem dus in de vochtopname. Droogloopmatten nemen meer vocht op per vierkante meter, maar nemen minder vuil op dan een schoonloopmat.
Ook elke deurmat is voorzien van een kunststof achterzijde, die dus ook weekmakers bevat. Een weekmakervrije* mat op maat met rand is echter voorzien van een 100% Nitril rug die vrij is van ftalaten en dus van de meeste schadelijke weekmakers.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
De kat heeft een medisch probleem
Soms plast of sproeit een kat in huis omdat het plassen pijn doet. De oorzaak kan liggen in een nierprobleem, diabetes of een blaasontsteking. Wanneer de kat plaspijn associeert met de kattenbak, zal hij logischerwijs op een andere plek in huis gaan plassen.
Zo vaak moet je de toilet-mat wassen
Dit wil zeggen: minimaal één keer per week. Doe dit op 60 graden, zodat je zeker weet dat alle bacteriën eruit gaan.
Belangrijk is om de badmat op 60 graden te wassen, doe dit één keer per week. Zo ben je de meeste bacteriën voor en kun je met een gerust hart op blote voeten door de badkamer lopen. De meeste badmatten kun je beter niet in de droger doen omdat dit slecht kan zijn voor de anti-slip-laag.
Gebruik zuiveringszout in combinatie met zeep of citroenzuur. Deze combinatie zorgt voor een schurend effect. Je maakt er de badmat mee schoon, maar je doodt ook alle bacteriën en schimmels.
Voeg een dopje groene zeep toe aan een emmertje lauwwarm water en probeer met een natte doek de vlekken weg te deppen. Laat je deurmat daarna goed drogen. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, dat kan de vezels van de deurmat beschadigen.
Begin met het uitkloppen van de deurmat. Het grootste deel los vuil en zand valt er dan al uit. Vervolgens kun je de mat stofzuigen om het vuil diep tussen de vezelfs te verwijderen. Daarna kun je een tapijtreiniger of stoomreiniger gebruiken om de mat grondig te reinigen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.