Een donkere huid is goed bestand tegen zonnestralen. Dit komt doordat het pigment in de donkere huid beschermt tegen het UV-licht.
Melanine maakt de huid donker en minder kwetsbaar
Dit pigment zet lichtenergie om in warmte. Afrikanen hebben bijvoorbeeld een heel hoog melaninegehalte, waardoor hun huid donker is. Hij is ook beter beschermd tegen de gevaarlijke uv-stralen van de zon, en verbrandt minder snel.
Ook de donkere huid heeft zonbescherming nodig
Dat de donkere huid beter bestand is tegen de zon is waar. Deze mensen zullen ook veel minder snel verbranden. Ze hebben een grotere hoeveelheid melanine in hun huid, oftewel pigment. Melanine werkt als een natuurlijke bescherming tegen de zonnestralen.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Huidkanker komt ook voor bij getinte huid.
' 2 Kan de huid van donkere mensen verbranden door de zon? 'De donkere huid is van nature beter beschermd tegen de schadelijke ultraviolette stralen die zorgen voor een verbrande huid. Hoe donkerder de huid, hoe minder snel die zal verbranden.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
"Als je slaapt, draai je je maar heel weinig om. Hierdoor lig je lang met hetzelfde stuk huid in de zon. Dit zorgt ervoor dat dat stuk huid meer zonneschijn opvangt dan de andere stukken, waardoor je dus plaatselijk bruiner bent.
Tussen 12 en 15 uur 's middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. In april is de zonkracht (UV-index) midden op de dag normaal gesproken 3-5 en dit loopt op naar 6-7 vanaf eind mei tot en met juli.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen. Aan de andere kant zorgt de zon er juist voor dat je haar (extra) uitdroogt, waardoor er juist keratine verloren gaat. Als dit gebeurt, kan je haar beschadigen en afbreken.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Hydrateren.
Je wordt namelijk minder snel bruin met een droge huid. Voor bruine benen is het goed om je benen zoveel mogelijk in te smeren om ze zacht en glad te houden. Vooral na je douchebeurt is het goed je benen extra aandacht te geven en ze even goed in te smeren met een lekkere crème.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Blijf niet meer dan 10 minuten onbeschermd in de zon. Wil je langer van de zon genieten, gebruik dan zonbeschermingsproducten van NIVEA. Voorafgaand aan het in de zon zitten, kun je je huid scrubben.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.
Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.
Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.
Huidtype 5: Donker type
Je verbrandt zelden. Je zou een crème met een SPF van minstens 6 - 10 moeten gebruiken. Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.