Een dompelpomp gebruiken voor beregening of drukverhoging Dan zou moet u kijken naar een onderwaterhydrofoor. Een normale dompelpomp is bedoeld om water weg te pompen naar een hoger gelegen niveau en levert daarna geen echte significante druk meer.
Het aantal bar geeft de druk van de pomp aan. Ons advies is: hoe groter de afstand is die het water moet afleggen, hoe hoger de druk is die je kiest. De druk varieert bij een dompelpomp van 0.5 tot 2.1 bar en bij een drukpomp van 0.5 tot 8.0 bar.
Nooit droog pompen
Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen.
Dompelpomp werking
Aan de onderkant van de dompelpomp zit een aanzuigrooster waarmee het water rechtstreeks de pomp in wordt gezogen, dit water wordt tegelijkertijd gebruikt voor de koeling van de pomp. Het water gaat vervolgens door de pomp, via de afvoerslang naar buiten.
LET OP: Als het water tot de rand van de slang staat, dan zitten er vaak nog steeds luchtbellen in de slang. Dit kunt u oplossen door het begin van de slang omhoog te houden, zodat het water naar het uiteinde stroomt.Vul de slang dan nog met water bij.
Heb je een pomp met een vlotter, zorg dan dat de vlotter vrij kan bewegen. Til de pomp nooit op aan de elektrokabel of de vlotter, maar gebruik hiervoor een touw. Een dompelpomp kan verstopt raken. Zorg daarom dat je je pompen regelmatig controleert en eventueel schoonmaakt.
Vuil en vuil dat zich op de vlotterschakelaar ophoopt, kan ervoor zorgen dat deze niet goed werkt. Vervang de dompelpomp. Controleer of de vlotterschakelaar goed werkt. Zo niet, dan moet de schakelaar worden vervangen.
De meeste pompen kunnen wel een beperkte tijd droogdraaien hebben, maar een heel uur. Je kunt proberen of de pomp nog water oppompt, doet ie dat niet meer dan kun je hem het beste vervangen.
Wij adviseren om de pomp niet langer dan 10 uur per dag te laten draaien, omdat je anders de levensduur van de pomp kunt verkorten.
Om water uit je zwembad, kelder of vijver heb je naast een goede dompelpomp ook een geschikte slang nodig voor het transporteren van het water. Een spiraalslang is hier geschikt voor. Deze sluit je aan door gebruik te maken van een slangklem. Wij adviseren de slang met slangklem na gebruik weer af te koppelen.
Over het algemeen geldt echter dat een dompelpomp minimaal tot ongeveer 30 cm onder de waterlijn geplaatst moet worden, om te voorkomen dat de pomp droogloopt en beschadigd raakt.
Een dompelpomp is goed te gebruiken als u water uit een vijver, sloot of andere bron wilt gebruiken om uw tuin of een veld te irrigeren. Dus het laten vloeien van het water over een grasveld of door de tuin.
Wanneer u gebruik maakt van dompelpompen met vlotter, schakelt de dompelpomp automatisch aan en uit op het gewenste waterniveau. De vlotterschakelaar schakelt de dompelpomp in, wanneer het ingestelde waterniveau is bereikt en uit wanneer het water laag genoeg staat.
De dompelpomp wordt gebruikt voor het wegpompen van water, bijvoorbeeld bij grondwaterverlaging, het oppompen van grondwater voor drink- of bluswater, het oppompen van vuilwater en het wegpompen van drainagewater.
Door een dompelpomp te gebruiken, pompt u het water uit het zwembad. Een dompelpomp is ook handig voor ondergelopen kelders of kruipruimtes. Maar waar u wel op moet letten, is of u te maken heeft met vuil of schoon water. Moet u bijvoorbeeld uw vijver ledigen, dan kunt u het beste vuilwater dompelpompen gebruiken.
De dompelpomp is handig bij incidenteel gebruik. Deze pompen kunnen niet continu draaien en hebben vaak minder kracht en druk dan de beregeningspomp, dus dit kan een nadeel zijn bij het verpompen van veel water. De beregeningspomp is een ideale pomp voor het vullen van vijvers, grachten, waterbassins, reservoirs, etc.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Een grondige schoonmaak van uw dompelpomp
Haal alle onderdelen van uw apparaat uit elkaar en maak ze stuk voor stuk schoon, zeker tussen de kleine groeven en randen. Kleine moeren en vijzen verdienen bovendien ook een grondige poetsbeurt. Controleer de pomp op versleten of verroeste onderdelen en vervang indien nodig.
Doorgaans worden dubbelseals met oliebad toegepast en vaak is het motorgedeelte zelf ook oliegevuld om hiermee binnendringen van water te voorkomen. De kabelaansluiting moet waterdicht aangesloten zijn.
Standaard staat deze op 1,9 bar en dat is voor vrijwel iedere situatie de juiste druk.
Een dompelpomp die handmatig geschakeld wordt, werkt dus zonder vlotter. Dat betekent dus dat u erbij moet blijven zodat u de pomp kunt uitschakelen als het te verpompen water weg is. Een pomp zonder vlotter kan ook een automatische pomp zijn in een manuele stand. Voor vlakzuigende pompen geldt dit bijvoorbeeld.
De Dab Nova Up dompelpomp is een perfecte dompelpomp voor het zwembad. Deze pomp staat bekend om de uitstekende prijs kwaliteitsverhouding. Daarnaast is de pomp veelzijdig inzetbaar, naast het droogleggen van het zwembad voorziet de pomp ook moeiteloos je tuin van water.
Lucht in de slangen
Indien dit het geval is moet je de pomp goed ontluchten zodat de lucht uit de slangen gaat. Check in eerste instantie of de slangen goed aangesloten zitten zodat er geen lucht bij kan. Zet de pomp even uit, beweeg de slangen vervolgens op en neer zodat een eventuele luchtbel kan ontsnappen.