Eerst ontvangt u een herinnering. Daarna ontvangt u een aanmaning, en daarna dragen we uw vordering over aan de deurwaarder. Betaalt u 6 maanden of langer de premie van de Basisverzekering niet? Dan zijn we verplicht u bij het CAK aan te melden als wanbetaler.
Over het resterende bedrag, volgt een gewoon incassoproces. Dit houdt in dat we u een herinnering en aanmaning sturen en uiteindelijk de vordering aan de deurwaarder overdragen als u niet betaalt.
Na 6 maanden niet betalen meldt de zorgverzekeraar u als wanbetaler aan bij het CAK.
Als je je premie niet betaalt, zal je zorgverzekeraar je brieven en betalingsherinneringen sturen en een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Als je 6 maandpremies niet betaalt, dan word je door je zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK en moet je een hogere premie betalen.
Als je 6 maandpremies niet aan je zorgverzekeraar betaalt, dan word je bij het CAK aangemeld als wanbetaler. Je betaalt dan (bestuursrechtelijke) premie aan het CAK en die is veel hoger dan de gemiddelde zorgpremie. Het is verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en een betalingsregeling te treffen.
Heb je op het einde van het kwartaal op de uiterste betalingsdatum je sociale bijdragen niet of niet volledig betaald, dan rekent je socialeverzekeringsfonds een verhoging van 3% aan op het niet betaalde deel.
Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 496,74.
Wist je dat je je rekening voor zorgkosten 1 keer met 30 dagen kunt uitstellen? Dat kan bij elke rekening. Je kan de rekening ook in kleinere delen betalen.
Basisverzekering verplicht
De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit. U mag en kunt alleen een basisverzekering afsluiten als u in Nederland woont.
Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.
Boetes voor onverzekerde auto
Als je na 28 dagen nog geen verzekering hebt, krijg je een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Je hebt dan nog even om de verzekering te regelen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete voor het bezitten van een onverzekerde auto. Deze boete is (in 2023) 450 euro.
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet duur: als alleenstaande heb je er al één voor een paar euro per maand. Toch hebben zo'n 640.000 Nederlandse huishoudens de verzekering niet, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Ipsos.
Het CAK gaat na wie er geen zorgverzekering heeft en stuurt deze onververzekerden een brief met de boodschap dat zij een zorgverzekering af moeten afsluiten. Heeft een onverzekerde dat niet gedaan binnen 3 maanden na ontvangst van die brief, dan legt het CAK hem een boete op.
Eerst ontvangt u een herinnering.Daarna ontvangt u een aanmaning, en daarna dragen we uw vordering over aan de deurwaarder. Betaalt u 6 maanden of langer de premie van de Basisverzekering niet? Dan zijn we verplicht u bij het CAK aan te melden als wanbetaler.
Waarom is Menzis zo duur? De premie stijgt doordat de lonen stijgen in die sector, hierdoor wordt zorg duurder en dat moet uit betaald worden uit premies. Daarnaast stijgen momenteel de prijzen van medicijnen en hulpmiddelen, ook hebben we meer zorg nodig, dit komt met name door vergrijzing.
Zo kunt u zich aan het begin van het jaar aanmelden voor het gespreid betalen van uw eigen risico in 10 termijnen. U vraagt een betalingsregeling aan via Mijn Menzis (inloggen met DigiD) of via de Menzis app. Heeft u dat al gedaan, dan wijzen we u ook graag de weg buiten Menzis.
Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Zelfs dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Iedereen in Nederland moet een basisverzekering voor zorg afsluiten.
Vorig jaar werden ruim 58.000 declaraties ingediend onder de Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen.In 2021 waren dat er nog zo'n 43.000 en het jaar daarvoor zo'n 37.000. Ook de hoeveelheid geld die eraan werd uitgegeven groeide, van 43 miljoen euro in 2019 naar 51,4 miljoen in 2022.
Sommige verzekeringen zijn verplicht. Voor autobezitters is een autoverzekering verplicht en voor iedereen die in Nederland woont en werkt én ouder is dan 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
Op de site zelfjeschuldenregelen.nl vindt u een stappenplan dat u kan helpen om zelf een betalingsregeling te treffen met uw schuldeisers. U maakt dan een overzicht van uw schulden en bepaalt wat u per maand kunt aflossen. Daarna doet u zelf een voorstel aan uw schuldeisers.
Voor 2022/2023 zijn er circa 2 miljoen wisselingen van zorgverzekering geweest.
Als je geen zorgverzekering hebt, dan moet je jouw zorgkosten zelf betalen. Ook kun je een boete krijgen. Heb je geen vast woon- of verblijfadres, dan kan het zijn dat je zorgverzekering door je zorgverzekeraar wordt beëindigd. Vaak kom je hier pas te laat achter.
Wat is de goedkoopste zorgverzekering? Aevitae (natura select) is met €119,45 per maand de goedkoopste zorgverzekering van 2024.