Er is een kans dat het geluidsisolerende schuim in sommige van deze apparaten kan afbrokkelen, waardoor kleine deeltjes of gassen via de slang en het masker ingeademd kunnen worden. Die deeltjes en gassen kunnen de luchtwegen irriteren, maar zijn mogelijk ook kankerverwekkend.
De studie omvat 112 patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van hartstoornissen; 78 van hen had obstructieve slaapapneu. Van die 78 overleed 54 procent tussen middernacht en zes uur 's ochtends terwijl slechts 24 procent van de 34 patiënten zonder obstructieve slaapapneu in deze nachtelijke uren overleed.
Philips riep miljoenen beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu terug, omdat ze een isolatieschuim bevatten dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven.
Ook voor het lichaam is slaapapneu niet goed. Door de nachtelijke ademproblemen kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Hierdoor slaapt u slechter, maar dit zuurstoftekort is vooral schadelijk voor het hart- en vaatstelsel.
Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
Ieder persoon is anders, dus ook de behoefte aan aantal slaapuren is verschillend. De één heeft voldoende aan vijf uur slaap, de ander moet acht uur slapen. Belangrijk voor elke persoon die wordt behandeld met CPAP is dat er minimaal vier tot vijf uur met het apparaat wordt geslapen.
Hoe beangstigend het ook kan klinken, plotseling overlijden is een reële "bijwerking" van slaapapneu. Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu.
Fysiek herstel behoort bij slaapapneu ook tot de mogelijkheden. Mensen met OSAS/CSAS hebben een afwijkend adempatroon. Door het drie fasetrainingsprogramma van de ademspecialist te doorlopen, treedt er fysiek en mentaal herstel in het lichaam op.
Slaapapneu wordt gezien als een chronische ziekte. Afhankelijk van de oorzaak is slaapapneu een aandoening die de rest van je leven bij je blijft. Blijkt de oorzaak een obstructie van de luchtwegen die operatief te verwijderen is, dan is de kans aanwezig dat je geneest van slaapapneu.
Onder een apneu verstaan we een ademstilstand van tien seconden of meer tijdens de slaap. Als een apneu te vaak voorkomt, heeft dit tot gevolg dat uw slaap verstoord kan worden.De ademstilstanden veroorzaken een daling van het zuurstofgehalte in het lichaam. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan.
Als u de eerste nachten met de CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u echt niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en langer. Zo kunt u het CPAP gebruik langzaam opbouwen en bereikt u een beter resultaat.
Een CPAP-kussen (ook wel slaapapneu-kussen) is speciaal ontworpen om u een comfortabele nacht te bezorgen.
Slaapapneu is een serieuze slaapstoornis die het risico op het ontwikkelen van chronische en levensbedreigende aandoeningen kan verhogen. Het goede nieuws is dat slaapapneu behandelbaar is. Uitzoeken of u risico loopt is de eerste stap naar het verbeteren van uw gezondheid.
Drugs, kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen maken je nog slaperiger en minder alert. Daarnaast zorgen deze middelen ervoor dat de spieren rondom je mond verslappen, zodat de slaapapneu alleen maar verergert. Je hebt last van hoofdpijn in de ochtend. Als je op de rug slaapt, wordt de slaapapneu erger.
Van de 100 mensen heeft waarschijnlijk 1 persoon slaapapneu. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt. Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.Het komt vooral voor bij mensen van 45 tot 65 jaar.
Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel. Heb jij slaapapneu? Slaapapneu zonder snurken kan heel goed!
Tot 5 ademstops per uur is normaal, tussen 5 en 15/u is mild verhoogd en boven de 15 per uur is dusdanig verhoogd dat behandeling overwogen dient te worden. Elke ademstop kan gepaard gaan met een ontwaakreactie, waardoor patiënten geen goede diepe slaap hebben.
OSAS is een chronische ziekte. De gevolgen op lange termijn blijken ernstig, en het wordt in de litaratuur inmiddels vaak 'levensbedreigend' genoemd.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Aantal ademstops of sterk verminderde ademhalingen per uur. AHI 5 tot 15: lichte slaap-apneu; AHI 15 tot 30: matige slaap-apneu; AHI meer dan 30: ernstige slaap-apneu.
Het meest gebruikte apparaat is de standaard cpap. Deze wordt in 65% van de gevallen ingezet. Door het slaapcentrum of de leverancier wordt een vaste druk ingesteld. Bijna alle apparaten kunnen tussen de 4 en 20 cm waterdruk worden afgesteld.
B.
Een CPAP-apparaat blaast kamerlucht met hoge druk via een slang en een neusmasker in de neus en keel. Door deze hoge luchtdruk blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen.
Uw tong, uw huig of de weke delen achterin uw keel sluiten in uw slaap uw luchtpijp af. Dat duurt tien seconden tot zelfs meer dan een minuut. Vaak heeft u dit zelf niet eens door en is het de partner die het opmerkt. De apneus kunnen tien tot maar liefst veertig keer per uur voorkomen.