Situatie ouderschapsverlof in Duitsland Dit is vergelijkbaar met het zwangerschaps- en bevallingsverlof en begint 6 weken voor de geboorte en eindigt 8 weken na de geboorte. Dit is een verlofperiode van in totaal 14 weken.
In Duitsland begint het zwangerschapsverlof zes weken voor de verwachte bevallingsdatum in en duurt tot acht weken na de geboorte. In totaliteit 14 weken. In deze periode betaalt uw Duitse Krankenkasse € 13,- per kalenderdag en de werkgever vult dit aan tot het gemiddelde nettoloon (Mutterschutzlohn).
Op de eerste plek in ons lijstje staat Estland. In Estland heb je recht op maar liefst 166 weken verlof tegen een loon van 51,2%. Dit staat gelijk aan 85 volle, uitbetaalde weken.
Verhuis als de sodemieter naar IJsland. In IJsland krijgen moeders én vaders ongekend lang verlof bij de geboorte van hun kind. Het land heeft het langste niet-overdraagbare vaderschapsverlof van de wereld.
Buurland Zweden gaat nog een stap verder op het gebied van ouderschapsverlof. Na de geboorte hebben ouders ieder twee weken betaald verlof. Daarna krijgen ze samen maar liefst 480 dagen verlof, waarvan drie maanden minimaal bedoeld zijn voor de vader.
Vrouwen zijn verplicht om 2 weken verlof te nemen nadat ze bevallen zijn, maar op sommige plekken kunnen de andere 37 weken verdeeld worden onder de ouders. Daarnaast kunnen ze nog 13 weken moederschapsverlof extra nemen (of gedeeld ouderschapsverlof), maar dat is dan onbetaald.
Vrouwen die in fabrieken werken moeten na de geboorte 4 weken verlof nemen. Vrouwen die ten minste twee jaar voor dezelfde werkgever hebben gewerkt, hebben na afloop van de 14 weken zwangerschapsverlof recht op extra verlof tot het eind van de 28e week na de bevalling.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof.Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Vanaf 1 juli 2020 wordt die regeling uitgebreid naar 5 weken (gedeeltelijk) betaald verlof in de eerste 6 maanden na de geboorte. Vanaf 1 augustus 2022 komen daar dus nog 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof bovenop. Moeders hebben nu 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof.
Polen: het recht wordt niet uitgedragen
Een vader kan ook in overleg zes weken 'afsnoepen' van de verplichte twintig weken zwangerschapsverlof die vrouwen hebben, of een gezamenlijk ouderschapsverlof aanvragen (26 weken), maar daar wordt vrijwel nooit gebruik van gemaakt.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.
Zo kent IJsland slechts één geboorteregeling: 6 maanden betaald vrijaf voor moeder, 6 maanden voor vader en 6 weken onderling te verdelen.
Werkweek verlof voor partner
Werkt u bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt u 30 uur geboorteverlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt dit verlof. Het gaat om de arbeidsduur zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst.
De Duitse regering heeft aangekondigd dat het Duitse Kindergeld voor de eerste 3 kinderen per kind stijgt naar 250 euro per maand. De verhoging gaat in per 1 januari 2023. Voor het eerste en tweede kind betekent dit een verhoging van 31 euro per maand, voor het derde kind een verhoging van 25 euro per maand.
Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient).
Finland: In Finland krijgen ouders 14 maanden verlof en mogen 164 per persoon opnemen. Zo worden ook partners gestimuleerd evenveel tijd met hun kinderen door te brengen.
In Zweden neemt 88 procent van de vaders hun ouderschapsverlof van 90 dagen – het minimum – op binnen de twee jaar na de geboorte van hun eerste kind. In 2019 maakten sociologen van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Stockholm een vergelijking tussen beide stelsels.
Vaders en “meemoeders” hebben onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof van 15 dagen, binnen een periode van 4 maanden na de bevalling.Dit wordt verhoogd tot 20 dagen vanaf 1 januari 2023.
Aanvullend geboorteverlof: 5 weken
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst;in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week;in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
De meeste vrouwen kunnen blijven werken tijdens de zwangerschap, zelfs tot hun uitgerekende bevallingsdatum. Als je niet zeker weet wanneer je baby precies kan komen, kan onze calculator voor het berekenen van je bevallingsdatum helpen. Werken heeft geen negatieve invloed op de baby.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon. Wie vier vijfde aan de slag blijft, heeft een uitkering van 129,55 euro netto per maand.
Australië: twaalf maanden moederschapsverlof is daar wettelijk verplicht.
Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 3 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (waarvan 2 weken verplicht te nemen).
Frankrijk kent nl.geen vakantietoeslag zoals wij dat kennen in Nederland. De jaarlijkse uitbetaling van de 8% vakantietoeslag (zoals wij die in Nederland kennen) komt in Frankrijk dus te vervallen.