Biddende roofvogels blijven op dezelfde plek in de lucht hangen. Torenvalken zijn de bekendste en veelvuldigste bidders in ons luchtruim, maar buizerds kunnen er ook wat van. Ze zijn veel groter dan de valkjes en bidden met tragere wiekslag.
Hoewel bij bidden gelijk gedacht wordt aan de torenvalk, zijn er veel meer vogels die dit ook doen. Bijna alle roofvogels kunnen tot op zeker niveau bidden, maar sommige zijn er wel aanzienlijk beter in, zoals kerkuilen bijvoorbeeld. Maar ook sterns zoals de visdief en de Noordse stern kunnen dit.
Torenvalken 'bidden' vaak langs de kant van de weg. Bidden is eigenlijk vliegend stilstaan in de lucht, zoals te zien in de foto boven dit artikel. Hij slaat snel met zijn vleugels, maar hangt op één plek en houdt zijn kop stil. Zo ziet hij alles op de grond, zelfs een onvoorzichtige muis, die hij meteen grijpt.
Wat kun je doen bij een aanval? Meestal is het eenvoudig om de buizerd af te schrikken. Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
De jongen trekken nog geruime tijd de aandacht van de ouders door zeer hard en schel te gaan schreeuwen. Dit gaat je echt door merg en been. Dit schreeuwen kunnen ze dagen achtereen volhouden en dan ineens is het stil, de jonge buizerds zijn zover dat ze zich zelf kunnen redden.
Wat de kasuaris zo gevaarlijk maakt zijn de klauwen. De vogels hebben drie tenen, waarvan de middelste als een dolk gebruikt wordt. Die 'dolk' is zo'n 12 centimeter lang en kan heel wat schade aanrichten.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
In Nederland hebben we niet zoveel van vogels te duchten, maar er zijn wel enkele vogelsoorten die agressiever op mensen reageren dan andere. Dat zijn voornamelijk grotere vogels en roofvogels, als kraaien, meeuwen, buizerds, arenden, haviken, valken en Europese oehoe's.
In hun vliegbeeld vallen deze op door hun smallere vorm, meestal toegevouwen staart in vlucht en spitse en geknikte vleugels. Vertegenwoordiger zijn torenvalk, boomvalk, smelleken en slechtvalk.
Grauwe kiekendief
De buizerd is een middelgrote roofvogel. Hij heeft een bruinig verenkleed, maar bestaat in verschillende kleurvariëteiten. Zo zorgt hij voor verwarring. De grauwe kiekendief is een zeldzame broedvogel in België.
De kleinste roofvogels zijn dwergvalken met een vleugelspanwijdte van 15 centimeter.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.
Het smelleken is de kleinste roofvogel van Europa. Daarom wordt deze superfanatieke jager ook wel dwergvalk genoemd. Hij is niet veel groter dan een merel, maar ondanks zijn lengte heeft hij niet veel moeite andere vogeltjes buit te maken. Het smelleken broedt niet in Nederland, maar is deze maand nog wel te zien.
Wat veroorzaakt agressief gedrag bij roofvogels? In Nederland is de kans dat je door een roofvogel wordt aangevallen vrij klein. Wanneer dit toch gebeurt is het vaak omdat de vogel zich bedreigd voelt en/of kleintjes heeft en deze wil beschermen. De meeste aanvallen op mensen zijn overigens schijnaanvallen.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Op de vraag wat de grootste vogel is die ooit op aarde heeft geleefd, lijkt een definitief antwoord te zijn gevonden. De eretitel wordt opgeëist door een reusachtige olifantsvogel, die meer dan duizend jaar geleden op Madagaskar rondzwierf, ruim achthonderd kilo woog en bijna drie meter hoog kon worden.
De struisvogel heeft in tegenstelling tot andere vogels maar twee tenen, waarvan de ene vijf maal zo groot is als de andere. De grootste teen heeft een dolkachtige nagel. Met dit wapen is de struisvogel in staat een mens en zelfs een leeuw dood te trappen.
De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
Wat eet de buizerd? De buizerd is een echte opportunist, hij eet namelijk wat hij kan vinden. Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu. Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd.
Hij doodt de prooi met Page 2 zijn poten en snijdt met zijn snavel stukken vlees los. Met zijn vleugels schermt hij zijn prooi af, zodat andere dieren niet kunnen zien dat hij iets gevangen heeft en het af kunnen pakken. Insecten Als de buizerd erge honger heeft zoekt hij op de grond naar insecten, slakken en slangen.
Slechtvalken jagen vaak in paartjes. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. De prooi wordt in een snelle duikvlucht geslagen en is meestal op slag dood. Soms worden ook dieren die op de grond leven gegrepen.