Een appel is gezond, maar de fructose (vruchtensuiker) die erin zit zou je bloedsuikergehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten. Fructose als snelle suiker zou de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je eetlust zou toenemen.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Appels, een hulpmiddel bij gewichtsverlies
De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam. Bovendien hebben appels een zeer hoog vochtgehalte. Dagelijks een appel eten kan dus een hulpmiddel zijn bij het afvallen.
Een appel bevat voor een fruitsoort redelijk veel snelle suikers, waaronder glucose en fructose. Die worden dus meteen opgenomen in het bloed, waardoor ze de aanmaak van insuline stimuleren. Je hebt glucose en insuline nodig om voldoende energie te hebben.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Appels. Appels zijn goed in de ochtend omdat het een krachtige energiestoot geeft, wat je misschien niet zou verwachten. Appels bevatten namelijk veel vezels en hebben meer tijd nodig om te verteren. Zo geven ze een langere boost dan ander fruit.
Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees. Minder suiker wordt aangetroffen in bramen, aardbeien, frambozen, rode bessen en zwarte bessen.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Juist! Een kleine appel met schil bevat iets meer dan 3,5 gram vezels. De schillen van veel vruchten bevatten onoplosbare vezels, een natuurlijk laxeermiddel.
Hoeveel val je af met een appeldag? Je valt als vrouw 1 kilo af, als man 1,5 kilo op de appeldag.
Zoals alle soorten fruit bevatten ook appels fruitzuren. Te vaak in een appel bijten kan je tanden dus aantasten. tanderosie: buiten appels zijn vruchtensappen, slasuzen en andere fruitsoorten schadelijk voor je tandglazuur.
Snoep verstandig, eet een appel is voor velen van ons nog een bekende slogan. Maar uit recent Belgisch onderzoek, blijkt dat het nog verstandiger is om van rode appels te snoepen. Deze bevatten relatief meer gezonde stoffen.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Een appel bevat ongeveer zes suikerklontjes aan natuurlijke suikers, maar ook voedingsvezels en kalium, dus dan is dit een gezondere keuze dan cola.
Maar wat is de appel met het minste suiker? Na wat research bij een grote supermarkt blijkt dat er in de Granny Smith 10 gram suiker op de 100 gram in zit, Goudreinette idem dito, evenals Elstar en JonaGold. Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Dadels zijn een goede bron van vezels, kalium, ijzer en antioxidanten. Van alle gedroogde vruchten bevatten ze de grootste hoeveelheid antioxidanten. Zo verminderen ze oxidatieve schade in het lichaam. Net zoals rozijnen hebben ze een lage glycemische index en houden ze dus de bloedsuiker onder controle.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.