De
Hoe gevaarlijk is een wespensteek bij katten? Een wespensteek kan erg gevaarlijk zijn voor een kat.In het ergste geval, kan ze een levensbedreigende allergische shock krijgen. De pijnlijke insectenbeten zijn echter meestal zeer mild.
(Jonge) Katten vangen alles wat voorbij vliegt, dus ook wespen, bijen en hommels. Uiteraard worden ze dan wel eens gestoken. Een bijensteek hoeft niet gevaarlijk te zijn, tenzij hij in de bek of keel terecht komen. Helaas weerhoudt dat de meeste katten er niet van om toch achter bijen of wespen aan te blijven zitten!
Hoe ziet een bijensteek eruit? Na de bijensteek wordt de huid rondom de angel rood en dik.Sommige mensen hebben eerst een witte plek, voordat deze rood wordt.Na het verwijderen van de angel is een gaatje zichtbaar.
De bek kan heel snel gaan zwellen en voor ademhalingsproblemen zorgen. Sommige katten zijn zo snel dat zij de wesp opeten en dit kan voor nare gevolgen zorgen. Een wesp kan namelijk meerdere malen steken, voordat de angel los laat. Hierdoor kan jouw kat dus ook meerdere malen gestoken worden.
Katten worden meestal gestoken rond hun snoet en poten. Ze kunnen strompelen of met hun poten aan de angel krabben. Zoek naar een kleine, gezwollen bult waar de steek heeft plaatsgevonden.
Ze blijven om je heen zoemen, gaan op je eten zitten en kunnen je ook nog eens steken. Maar waarom komen ze eigenlijk net op jou af? Volgens RTL nieuws is het niet persoonlijk bedoeld.Het gaat wespen vooral om één ding, en dat is eten.
Bij een steek ontstaat een kleine huidwonde en wordt er gif in de wonde gebracht, waardoor een insectensteek pijnlijk kan zijn. Meestal is bijensteek niet gevaarlijk, maar als je allergisch bent aan bijengif kan je een ernstige reactie krijgen (anafylactische schock).
Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.
Zwelling door een bijensteek kan enkele uren tot dagen aanhouden. Je kunt dus lange tijd rondlopen met een pijnlijke, dikke plek. Zolang de zwelling lokaal is (dat betekent: rond de plek van de steek) hoef je je geen zorgen te maken. Je hebt dan geen gevaarlijke allergische reactie op de bijensteek.
In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook. Zorg er wel voor dat je huisdier hier zelf ook niet bij kan.
Andere insecten die schadelijk kunnen zijn voor katten zijn bijen, wespen en bepaalde soorten mieren, waarvan de steken ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken. Teken en muggen kunnen ook een risico vormen, omdat ze ziektes, zoals de ziekte van Lyme of hartworm, kunnen overbrengen.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Schraap de angel weg met je vingernagel of de botte kant van een mes. Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik zo nodig een zalf tegen de huidirritatie. Ga naar een huisarts als de steekplaats erg dik wordt.
De allergische reactie en zwelling kunnen bijvoorbeeld de luchtwegen afsluiten waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. In sommige gevallen kan een wespensteek leiden tot een anafylactische reactie,deze allergische reactie kan levensbedreigend zijn.
Stel de persoon met de wespensteek gerust. Adviseer het slachtoffer om niet te krabben. Indien een angel nog in de huid steekt, verwijder je die best zo snel mogelijk. Dat doe je door van onder de insteekplaats opwaarts te drukken.
Bij niet-allergische personen hangt de reactie af van de ingespoten hoeveelheid gif en het aantal steken. De hoeveelheid gif die wordt ingespoten hangt af van het insect: bij een bijensteek wordt 50 tot 100 microgram gif ingespoten, voor een wesp varieert dit van 2 tot 10 microgram.
De werking en bijwerking van bijengif
De werkzaamheid kan worden vergeleken met die van voedingsmiddelen met werkzame stoffen, zoals koffie. Een teveel ervan kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, te veel of te weinig urineren. Bijengif is niet aan te raden bij suikerziekte en nieraandoeningen.
Hoewel bijen dus minder agressief zijn dan wespen en de steken niet altijd even pijnlijk zijn, kunnen de symptomen zeer gevaarlijk zijn.
Wespen- en bijensteken kunnen lokale en systemische verschijnselen veroorzaken. In zeldzame gevallen kan zelfs een circulatiestilstand optreden. Insectensteken met een dodelijke afloop komen in Nederland nauwelijks voor.
Verder zegt het uiterlijk van de beet ook wat over door welk insect je bent gebeten. Bij een bijensteek zie je bijvoorbeeld soms de angel in de huid zitten. Een tekenbeet herken je aan een zwart of bruin bolletje op de huid (dat is namelijk de teek zelf). Een mierenbeet herken je aan een klein rood vlekje.
Na de wespensteek voelt u direct een stekende en brandende pijn. Vervolgens zwelt de huid op en ontstaat er een witte bult. Binnen een paar uur zullen, zelfs zonder enkele behandeling, de klachten dan weer verdwijnen.
Een steek van een bij bevat veel meer gif. Het is dus gevaarlijker om door een bij gestoken te worden dan door een wesp.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.