Sta stil en ga vooral niet wapperen met je handen. Hou autoraampjes dicht als dat enigszins mogelijk is. Vliegt een hoornaar toch naar binnen, ga dan rustig naar de kant van de weg en open al je raampjes. De hoornaar is waarschijnlijk net zo geschrokken als jij.
Ze vallen de mens met z'n lekkere hapjes en drankjes doorgaans niet lastig. Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
De angel van een hoornaar is net als bij de wesp niet voorzien van weerhaken. Hij kan er dus meerdere keren mee steken zonder dood te gaan. Het aanwezige gif wordt bij iedere steek in kleine hoeveelheden afgegeven. Het gif is in normale omstandigheden niet dodelijk voor de mens maar wel voor andere insecten.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Het is niet verstandig om zelf een hoornaar nest te verwijderen. Waarom niet? Omdat de hoornaar wesp agressief wordt wanneer je binnen een straal van vijf meter van het nest komt. De beestjes zullen jou in dat geval aanvallen, waardoor je pijnlijk gestoken kunt worden.
De hoornaar is een goede insectenbestrijder. Ze zijn erg nuttig omdat ze dode bijen, wespen en andere insecten opruimen. Daarnaast jagen ze ook op andere insecten. Hun prooi wordt dan meegenomen naar het nest om aan de hoornaar larven te worden gevoed.
Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen werd geboren, overwintert om het volgende jaar een nieuw nest te maken. Zij komt rond eind april tevoorschijn uit haar winterslaap.
Knip een frisdrankfles open en zet de hals in de onderkant van de fles. U heeft nu een val gebouwd waar u een vulling in doet die de hoornaar lokt. Vooral fruitige drankjes zullen de hoornaar aantrekken. Heeft u een nest in de buurt, dan is het belangrijk hier niet zelf mee te gaan prutsen.
Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
De Europese hoornaar (Vespa crabro) lijkt erg op de Aziatische, maar is een bij wet beschermde soort. Sla hem dus niet dood!
De steek is zeer pijnlijk. Men ziet lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.
Als er erg veel hoornaar vliegen is er een goede kans dat er een nest in de buurt is. Dat kan in een holle plek in een boom zijn, maar vaak bouwen ze hun nesten ook in spouwmuren, of in de dakrand.
Er is echter één hoornaar die wel levensbedreigend voor de mens is: de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Deze komt momenteel enkel in het verre oosten voor. Zeker niet te verwarren dus met de Aziatische hoornaar die af en toe bij ons voorkomt.
De enige onderliggende factor die hoornaars zo gevaarlijk maakt, is hun angel. Hoewel de kans om door een hoornaar te worden gestoken heel klein is (ze zijn een stuk minder agressief dan normale wespen), kan het dodelijk zijn wanneer ze besluiten in groep aan te vallen of als u allergisch bent.
Hoornaars steken na een bedreiging
Net als andere wespen steken Europese hoornaars alleen als ze zich bedreigd voelen. Gelukkig reageren ze wel minder agressief dan hun soortgenoten, omdat ze niet geïnteresseerd zijn in zoet voedsel of zoete drank. Nee, steken uitdelen doen ze vooral in de volgende gevallen.
De kop en het borststuk van hoornaars is eerder roodbruin tot donkerbruin. Ook de poten van hoornaars zijn roodbruin. Bij gewone wespen is de tekening op het lichaam alleen geel met zwart. Daarnaast is er ook verschil in grootte tussen hoornaars en wespen.
De Aziatische hoornaar is goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. Ook de poten zijn zwart, maar de uiteinden van de poten zijn knalgeel. Op het achterlijf is aan de voorzijde een smalle gele band te zien. Verder naar achter is een dikkere gele band zichtbaar.
Het beestje is ongeveer twee keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Bovendien maakt het insect een hard, zoemend geluid en valt daardoor behoorlijk op.Is een hoornaar agressief?
Als je sowieso van plan bent om ze eerst te vangen in een potje voor je ze uitzet, kun je het potje het beste in de diepvries zetten. Zo kan je ze doden voor ze een nest beginnen. Dat is de meest humane methode om een koningin te doden, en je krijgt op die manier geen agressieve reactie.
Gestoken worden door een Japanse reuzenhoornaar is geen pretje. Integendeel, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Gestoken worden doet dankzij de meer dan een halve centimeter grote angel enorm veel pijn, en dan hebben we het alleen maar over de angel zelf. Het ergst moet namelijk nog komen.