De ruwe berk is een soort die goed tegen droogte kan. Op drogere, voedselarme gronden als heidevelden en ook in hoogveengebieden kom je deze soort vaak tegen.
De bomen van dit geslacht komen verspreid voor over het noordelijk halfrond: ze zijn uiterst winterhard. Enkele soorten zijn op Groenland en IJsland de enige bomen die er van nature voorkomen. Doordat berken ondiep wortelen zijn ze slecht bestand tegen droogte.
Naast het dempen van hitte spelen bomen een belangrijke rol in de strijd tegen droogte. Boomwortels reiken tot diep in de grond. Daardoor kan de bodem veel water opnemen bij een flinke regenbui. Een beplante bodem warmt dus minder snel op dan een verharde bodem, waardoor minder water verdampt en 'verloren gaat'.
Zachte berk, afkomstig uit warme klimaten, geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en matig water, vooral tijdens het groeiseizoen. Pas op dat je niet te veel water geeft, want dat kan leiden tot wortelrot. Geef alleen water als de bovenste centimeter grond droog is.
Reken eerder op 80 tot 100 jaar. En niet te vergeten een berk kan wel ong 700 liter per dag drinken dus als je op droge grond woont moet je erg veel water geven en krijgen de andere planten niet al te veel.
In een droog voorjaar heeft de boom meer water nodig dan in het najaar wanneer deze in rust gaat. Aandacht is dus belangrijk, zodat de boom geen vocht te kort komt. Wanneer je het aan de boom gaat zien ben je vaak al te laat. Als je de boom teveel water geeft krijg deze weinig tot geen zuurstof meer bij de wortels.
De volgende bomen kunnen in de volle zon staan: Zomereik. Groene beuk. Haagbeuk.
De berk is een winterharde, bladverliezende boom, die tot 30 meter hoog kan worden. Hij wordt niet erg oud, ca.80 jaar.
Het is niet mogelijk om zomaar elke plant onder een boom te plaatsen. Bomen nemen namelijk veel voedingsstoffen uit de grond en ze houden zonlicht tegen.Zo groeit er niets onder een berk, want deze bomen wortelen hoog. Andere bomen, zoals eiken en beuken, zijn meer geschikt voor bodembedekkers.
De Betula (berk) kenmerkt zich door een rijzige groei en valt op door de lichtkleurige, vaak witte bast die het zonlicht vangt. Het is een krachtige, sterke boom die zeer goed lage temperaturen kan verdragen.
“Eiken, lindes, essen en sommige esdoorns zijn geschikt voor verkoeling en doen het goed op droge plekken.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Voor wie niet veel tijd heeft voor tuinonderhoud, is de krentenboom een uitstekende keuze. Deze sterke boom heeft weinig zorg nodig en kan goed tegen droogte.
Halfstam- en hoogstam fruitbomen wortelen meestal dieper dan laagstam fruitbomen. Hoewel deze bomen dus een stuk groter worden zijn ze beter geschikt voor drogere plaatsen, en daarom is het aanbevolen om hiervoor te kiezen op een zeer droge plaats in de tuin.
Niet alle soorten zijn immers even gevoelig voor de gevolgen van de klimaatverandering, sommige bomen en wilde bosplanten kunnen beter tegen droogte en hitte dan andere. Eén soort die het slecht getroffen heeft met de klimaatverandering is de beuk.
Als de grond droog is tijdens het planten, kunt u de boom/struik gelijk water geven. Dit hoeft u maar 1x te doen. In de maanden oktober t/m februari is er geen sapstroom in de boom en heeft hij ook geen water nodig. Vanaf maart is het raadzaam om bij een droge periode (8-10dgn), 1 á 2x per week water te geven.
Een berkenkuur heeft tal van voordelen voor je gezondheid. Berkensap is versterkend voor het organisme omdat het rijk is aan mineralen, zoals calcium, kalium en magnesium.