Baby's zijn van nature niet bang in het water. (denk aan de 9 maanden dat ze in het vruchtwater ronddobberden) Je kunt met je kindje beginnen met baby zwemmen vanaf circa 6 weken na de geboorte.
Vanaf wanneer mag een baby zwemmen? Over het algemeen wordt geadviseerd om te wachten tot je kindje minimaal 3 maanden oud is, dan kunnen de meeste baby's zichzelf goed op temperatuur houden.
De Hoge Gezondheidsraad raadt ouders met kinderen jonger dan 1 jaar af om naar een zwembad met chloor te gaan voor watergewenning. Er zijn meer nadelen dan voordelen, stelt de raad. Verschillende organisaties hebben kritiek op de waarschuwing.
Hoelang kan een baby in het water blijven? Omdat baby's hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn.
Als je gaat zwemmen met je baby, neem je een zwemluier voor hem mee en een zwembroekje of badpakje. Trek alles pas bij het zwembad aan. Verder neem je een flesje melk, een gewone luier en babydoekjes mee, voor na het zwemmen.
Lekker warm water
Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby's vinden het heerlijk! Het water moet bij voorkeur minstens een temperatuur van 32 graden hebben. De luchttemperatuur moet bij voorkeur minstens 34 graden zijn.
De meeste baby's zijn na 6-8 maanden te lang voor de baby jacuzzi, dan kunnen zij zich afzetten aan de bodem van het badje. Bij te vroeg geboren baby's of kleine baby's is dit meestal pas met 10 maanden. Omdat het water na iedere sessie wordt verschoond, kan je baby eerder naar de baby spa dan naar een normaal zwembad.
Kan je baby al zitten of staan dan is het natuurlijk leuk om kennis te maken met het water. Maar let op: de zee kan verraderlijk zijn. Laat je kind nooit alleen en zorg dat je baby een zwemvestje of zwemvleugeltjes om heeft zodat het hoofdje altijd boven water blijft.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
De BabyFloat ® is geschikt voor baby's tussen de 3 maanden en 2 jaar oud. In principe kan jouw kindje deze nek zwemband gebruiken, als hij of zij tenminste 3 maanden oud is.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
De algemene richtlijn is dat je één of twee keer per week met je baby kunt gaan zwemmen. Dit geeft je baby de kans om zich aan het water te wennen en tegelijkertijd spierkracht op te bouwen. Als je vaker wilt gaan, is dat prima, maar probeer het niet minder vaak dan twee keer per week te doen.
"Een peuter die voorover in het water valt of wordt geduwd, kan zich vaak niet omdraaien. Blijft het neusje en de mond onder water, dan kan het binnen een minuut verdrinken. Valt een kind achterover, dan blijft het vaak drijven en is de overlevingskans groter.
Ik kwam er al gauw achter: baby's kunnen zeker onderwater zwemmen. Dit kan dankzij hun oerinstinct. Hierdoor houden zij hun adem in op het moment dat ze onderwater zitten.
Hoe jonger hoe beter
Dit leren ze in minimaal twee privélessen per week, van tien minuten per les. “Het is de bedoeling dat kinderen na het volgen van dit programma zelfstandig kunnen zwemmen, omrollen naar de rug, ademhalen, drijven, terugrollen naar de buik en verder zwemmen. Hoe jonger je hiermee begint, hoe beter.
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby's moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby moet altijd in de schaduw te blijven, liefst met een zonnebril op.
Houd je baby zoveel mogelijk uit de directe zon Het is beter om baby's tot en met 1 jaar volledig uit de directe zon te houden, dus zoveel mogelijk schaduw zoeken voor je kleine is hierbij de oplossing. Gaan jullie een dagje naar het strand? Neem dan een parasolletje mee.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
De baby spa is voor baby's vanaf 14 dagen (wanneer het navelstompje eraf is) tot ongeveer 6-8 maanden. Vanaf ongeveer 6 maanden gaat je baby meer van de grote wereld willen ontdekken door meer te gaan bewegen.
Bij de meeste baby spa's stopt de dobberpret wanneer je kleine zo'n 6 maanden oud is. De meeste baby's worden dan te lang om goed te kunnen bewegen in de jacuzzi. Is je baby te vroeg geboren en is hij daardoor kleiner dan gemiddeld? Dan kan hij vaak wat langer genieten van de baby spa, tot ongeveer 10 maanden.
De eerste paar keren is 15 minuten zwemmen voldoende. Voor kinderen tot één jaar is een half uur zwemmen meer dan genoeg. Let op dat je kindje het snel koud kan krijgen.
Voor een baby jongen van een traditioneel zwemslipje tot een zwemboxer. En voor baby meisjes van een klassiek badpak tot mini bikini's. Welke zwemkleding de voorkeur ook heeft, belangrijk is dat je baby zwemkleding niet alleen leuk staat, maar het vooral fijn zit.
Zwembad 't Kikkerfort is zeer geschikt voor de allerkleinsten.