Ziekenhuis klompen en Verpleegkundige klompen van Sanita
Werk je vaak in een 'natte' omgeving, dan bevelen we je echte verpleegkundige klompen aan zoals de instapklomp San Duty (wit of zwart) of klompschoen San Duty closed (wit of zwart). Deze modellen zijn geheel waterdicht en hebben een speciale anti-slip zool.
De werkschoenen van Sanita Klompen zijn namelijk ontworpen voor mensen die veel lopen en staan. Veel van onze modellen hebben een flexibele zool, waarmee je je voeten gemakkelijk afwikkelt. Dit zorgt voor urenlang loopplezier. Pijnlijke voeten en lichamelijke klachten door slecht schoeisel zijn hiermee verleden tijd.
Het dragen van klompen is gezond voor je voeten, zeker als de verhouding en de maat goed is gekozen. Het stevige houten frame van de klompen zorgt ook voor extra veiligheid. Het beschermt de voeten bij zwaar werk. Het hout zorgt ook voor aangenaam warme voeten.
Een oude benaming is holleblok of holsblok. Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden.
In Nederland kennen we twee typen klompen, de “hoge” en de “lage” klomp.
Klompen worden sinds de oudheid al gedragen door arbeiders en boeren. Dit komt omdat leren schoenen in de Middeleeuwen onbetaalbaar waren. In Nederland waren de klompen perfect schoeisel voor de modderige grond. In Amsterdam is zelfs de oudst bekende klomp ter wereld gevonden, die afgestamd uit 1230.
Nog steeds geschikte werkschoenen
De houten schoenen zijn nog steeds stevig en uiterst geschikt voor ons modderige landschap. Op het platteland dragen boeren nog steeds klompen voor werk op de akker. Daarnaast komt de vraag naar houten schoenen ook uit een andere hoek.
Bovenaan de lijst van medische klompen staan de kunststof clogs van het merk Suecos. De Suecos klompen zijn ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten en podotherapeuten. Het gepatenteerde XCell materiaal van Suecos absorbeert de schokken zo goed dat het je knieën en rug enorm ontlasten.
De geschiedenis van de klomp gaat terug naar de middeleeuwen, de houten sandalen werden vervangen voor een makkelijker, handiger en steviger schoen. Door de extra houten laag die onder de sandalen kwamen en de ophoging bij de hiel en wreef was het contact met de modderige straten tot een minimum gebracht.
De Sanita klompen kunnen bijvoorbeeld niet handmatig of machinaal gewassen worden en zijn niet geschikt voor de autoclaaf. Kijk voor ons assortiment wasbare klompen op www.vanzorg.nl of neem contact met ons op.
Alle klompen uit het assortiment van Sanita hebben een universele pasvorm. De maten variëren per type klomp van 35 t/m 48 en 35 t/m 42. In de praktijk is gebleken dat de klompen over het algemeen iets kleiner vallen dan nette schoenen. Je kunt hier rekening mee houden, door net ietsje grotere klompen te bestellen.
Wat zijn de kosten van houten klompen? Je vind bij Hollandsklompenhuis al klompen vanaf 10,95 per paar. Houten klompen worden duurder/goedkoper als de maat groter/kleiner wordt. Gekleurde klompen zijn verkrijgbaar vanaf 15,95 per paar.
Gelukkig zijn er zeer geschikte schoenen voor werken in de zorg: de comfortabele klompen van Sanita. Het assortiment voldoet aan de bovengenoemde punten; hoog draagcomfort, geschikte houdingscorrectie, gemaakt van zeer hygiënisch materiaal en voorzien van een antislipprofiel.
Volgens de traditie wordt populierenhout of wilgenhout beschouwd als het beste hout voor klompen. Volgens deze traditie zijn de Weltevree Populieren gemaakt van onbehandeld Nederlands populierenhout, vandaar de naam. Dit hout is relatief hard en licht van gewicht.
Sinds het prille ontstaan was de klompenmakerij voornamelijk op het platteland en in de winter te vinden. Boeren maakten 's winters hun eigen klompen, als het werk op het land stil lag. Ook doorgewinterde ambachtslieden als stratenmakers, tuinders, vissers en metaalbewerkers droegen klompen.
De klomp is geen Nederlandse uitvinding
Hoewel we in Nederland dol zijn op onze klompen, hebben we ze niet uitgevonden. Klompenkenners denken dat hij oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk komt. Daar werd en wordt de klomp net zo veel gedragen als hier en in België.
VV HBOK = Voetbal Vereniging Het Begon op klompen (afgekort VV HBOK of HBOK) is een Nederlandse amateurvoetbalclub uit Zunderdorp in de gemeente Amsterdam, opgericht in 1951.
Een klompenmaker, in Vlaanderen wel kloefkapper genoemd, is een ambachtsman die klompen vervaardigt. Dit gebeurt door een blok hout te snijden en uit te hollen, totdat de klompvorm wordt verkregen.
Klompen, veel Nederlandser dan dat wordt het niet. Sommige mensen denken dat Nederlanders nog steeds elke dag klompen dragen. In Nederland weten we wel beter, vandaag de dag zult u deze houten schoenen niet zo snel in het straatbeeld zien. Klompen zijn een typisch Nederlands icoon.
Crocs zijn gemaakt van een apart materiaal, croslite genoemd. Croslite houdt ogenschijnlijk ergens het midden tussen rubber en foam, en kan gewoon schoongemaakt worden met water en zeep. Het is antibacterieel materiaal en voorkomt geurtjes.
In het klompenmuseum ontdek je de geschiedenis van Nederlands oudste schoeisel, en verbaas je over de buitenlandse klompencollectie. Vanuit het museum kijk je rechtstreeks in onze werkplaats en zie je hoe wij als zesde generatie klompenmakers vandaag de dag onze klompen maken.
In 1995, 1996, 1998, 2002 en 2004 is het Eelke Scherjon gelukt deze felbegeerde zilveren klomp te winnen.