98% van het volume van EPS platen bestaat uit lucht. Daarom is dit isolatiemateriaal erg licht en heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Stilstaande lucht is namelijk een goede isolator. Om een complete isolatieplaat EPS te maken is er slechts 2% grondstof nodig.
Het wordt vaak ook tempex, Airpop of simpelweg piepschuim genoemd. Het isolatiemateriaal bestaat uit polystyreen parels die vooral uit stilstaande lucht (98%) bestaan. Hierdoor is het zeer licht en krijgt het zijn goede isolerende eigenschappen.
De isolatiewaarde van piepschuim (geëxpandeerd polystyreen, EPS) varieert afhankelijk van de densiteit en dikte van het materiaal. Over het algemeen heeft piepschuim een R-waarde van ongeveer 3,6 tot 4,0 per inch dikte (ongeveer 25 mm).
Snel te plaatsen: piepschuim is licht en makkelijk te verwerken, ongeacht de vorm.Op die manier kan een isolatiespecialist je vloer snel isoleren en spaar je dus arbeidskosten uit. Hoge isolatiewaarde: piepschuim isolatie isoleert erg goed op thermisch vlak.
Voordelen van isoleren met piepschuim
Piepschuim heeft een erg goede isolatiewaarde. De lambdawaarde is 0,033 – 0,042 W/mK. Dit is een bijzonder hoge score. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolerende werking.
Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim. EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal.
Polystyreen platen hebben een zeer goede isolerende werking. De platen zelf worden gemaakt van witte korrels, beter bekend als piepschuim. Door deze te verhitten zetten ze uit en kleven ze aan elkaar. Het productieproces zorgt ervoor dat er zeer veel luchtbelletjes worden opgesloten in het materiaal.
98% van het volume van EPS platen bestaat uit lucht. Daarom is dit isolatiemateriaal erg licht en heeft het zeer goede isolerende eigenschappen. Stilstaande lucht is namelijk een goede isolator.
EPS platen zijn licht van gewicht en vrij eenvoudig te bevestigen. De platen worden dan ook het meest bevestigd met een High tack, PU-lijm of door middel van schroeven. Hoe u EPS platen bevestigd hangt af voor welke toepassing u het gaat gebruiken. Gaat u bijvoorbeeld een nieuw te storten betonvloer realiseren.
Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming. Wat in een vochtige kruipruimte erg handig is. Piepschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is zeer licht van gewicht. Na de lage levensduur, die waarschijnlijk uw woning overtreft, is het volledig te recyclen.
EPS (Expanded Polystyrene) isolatie staat ook wel bekend als tempex, Airpop of piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen. EPS is verkrijgbaar in verschillende vormen: van platen en blokken tot parels.
Materiaal. Polystyreen is slagvast, wat is verkregen door toevoeging van rubber. De slagsterkte is 4x hoger ten opzichte van glas. Slagvast Polystyreen heeft een hoge stijfheid.
De glasovergangstemperatuur Tg van polystyreen is 95 °C.Boven die temperatuur wordt het materiaal slap en vervormbaar. Dat is te merken wanneer er zeer warme dranken (warmer dan 95 °C) in een polystyreen wegwerpbekertje geschonken worden: het bekertje lijkt dan te smelten.
Piepschuim is zeer brandbaar en heeft klasse E: Zeer brandbaar. Alleen op de verpakking van het product staat iets anders. Ook op de website van Gamma staan verschillende fouten.
EPS oftewel piepschuim is één van de meest brandbare isolatiematerialen. De meeste EPS producten vallen dan ook in brandklasse E: zeer brandbaar.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Ze zijn makkelijk op de gewenste maat te snijden en te plaatsen. + Polystyreen platen hebben een gesloten cellenstructuur, waardoor ze nagenoeg geen vocht opnemen. Hierdoor zijn ze uitstekend geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes of buiten.
PIR-platen kunnen direct tegen je dakbeschot geplaatst worden door ze te lijmen of te klemmen. Je plaatst ze tussen de balken, tegen het droge dakbeschot.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Beste dunne isolatie
Meestal volstaat PIR als dunne isolatie, omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft. Isolatiefolie wordt gebruikt als u echt superdunne isolatie nodig heeft.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt.
De warmtegeleidingscoëfficient is een getal dat aangeeft hoe goed een materiaal warmte geleidt. Metalen geleiden warmte goed en hebben een hoge warmtegeleidingscoëfficient. Piepschuim, rubber en wol geleiden warmte juist slecht en hebben een lage warmtegeleidingscoëfficient.