Na een bepaalde tijd kunt u geen aanspraak meer maken op de schadevergoeding. Meestal is dit na 5 jaar. De verjaringstermijn is verlopen, uw schadeclaim is verjaard. Zorg dat u binnen deze termijn de tegenpartij aansprakelijk stelt en uw schade claimt.
Hoelang mag een tegenpartij over een schadeafwikkeling doen? Volgens artikel 4:70, lid 6 van de Wet op het financieel toezicht (WFT) moet een aansprakelijk gestelde autoverzekeraar uiterlijk drie maanden ná ontvangst van de aansprakelijkstelling een onderbouwd standpunt innemen.
Gemiddeld duurt dat 5 werkdagen. In sommige gevallen kan dit langer duren, bijvoorbeeld als de expert afhankelijk is van aanvullende informatie van u of van de schadehersteller of van een opkoper bij total loss.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.
Weigert je verzekeraar uit te betalen? Neem dan een advocaat in de arm gespecialiseerd in het verzekeringsrecht. Je advocaat zal met de verzekeraar in gesprek gaan en wanneer het nodig is een procedure starten.
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Verzekeringsfraude onderzoeken
Ze kunnen bijvoorbeeld: Een toedrachtonderzoeker inschakelen om een interview af te nemen bij de verzekerde of betrokken derden. Persoonsgegevens verzamelen uit verschillende bronnen, zoals het kentekenregister van de RDW, de Kamer van Koophandel of het Kadaster.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Wat kost een schade expert of contra expertise? Als uw verzekeraar of schadehersteller een schade expert inschakelt, dan is dit kosteloos voor u. Met andere woorden: u hoeft de kosten hiervan niet te verhalen op uw verzekeraar. Dat doet de schade expert namelijk zelf.
De verzekeraar van de tegenpartij wil ook het verhaal van de eigen verzekerde horen. Als deze niets opstuurt dan verzoekt de verzekeraar om informatie. Het kan dus enige tijd duren. Hoe lang dit mag duren is niet bij wet geregeld.
Een schade-expert wordt altijd aangewezen en betaald door een verzekeringsmaatschappij om de schadeclaim te onderzoeken. Zij moeten onderzoeken wat de oorzaak van de schade is en of dit gedekt is in uw verzekeringspolis.
De verzekeraar betaalt de schade expert. De reden hiervan is dat de verzekeraar meestal zelf de schade expert inschakelt om de schade te beoordelen.
Wie de kosten van de gerechtsdeskundige betaalt, is een beslissing van de rechtbank die de deskundige heeft aangesteld. De kosten van de gerechtsdeskundige worden als gerechtskosten in de eindbeslissing bepaald. In het algemeen zal de in het ongelijk gestelde partij deze kosten moeten betalen.
Voor schade als gevolg van ongevallen in de privésituatie van de werknemer, is de werknemer zelf verantwoordelijk. Maar ook weer niet altijd. Bijvoorbeeld als hij gewond raakt door een skiongeval en het skiën onderdeel is van een verplicht bedrijfsuitstapje.
Je ontvangt een vergoeding. Schriftelijk ontvang je de hoogte van de vergoeding en een toelichting op de schade uitkering. Het toegezegde bedrag zal naar verwachting binnen 10 werkdagen op je rekening staan.
Dit hangt af van het soort schade dat u heeft; een kleine reparatie kan binnen een uur gerepareerd zijn een complexere schade kan soms tot een week kosten. Over het algemeen bent u uw auto hooguit een week kwijt.
Een schade-expert komt langs om het uiteindelijke schadebedrag vast te stellen. De expert doet onderzoek naar de omvang en de oorzaak van de schade en de te nemen maatregelen om de schade zo snel mogelijk te op lossen.
Een schade expert kan, naast het bepalen van het schadebedrag ook de oorzaak van de schade achterhalen. Daarnaast bepaalt de schade expert of de schade nog te repareren is en kijkt hij of het verzekerde risico wel klopt.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Schadevergoeding wanprestatie
De schadevergoedingsplicht bij wanprestatie is ook gebaseerd op wetsartikel 6:74 BW. De schade die ontstaat door de wanprestatie moet vergoed worden. Tussen de wanprestatie en de schade moet een causaal verband bestaan. De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van de wanprestatie.
Met een schadeclaim maakt u aanspraak op een schadevergoeding, wanneer u materiële en immateriële schade heeft geleden. U kunt een schadeclaim indienen bij uw verzekeraar of bij degene die de schade heeft veroorzaakt. De schadeclaim is bedoeld om herstel, eventuele toekomstige kosten en emotioneel leed te compenseren.
Om het schadebedrag uitgekeerd te krijgen moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw verzekeraar en de schade melden. Nadat er melding van de schade is gedaan, zal de verzekeraar de schade beoordelen.
De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad en weet van te voren dus niets van uw strafrechtelijk verleden. Als ze u er naar vragen bij de verzekeringsaanvraag bent u echter wel verplicht om eerlijk antwoord te geven. Verzwijgt u informatie? Dan pleegt u verzekeringsfraude.
Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.