De paarse verkleuring? Dat komt omdat je de bladeren niet hebt opgevouwen om ze te beschermen tegen de zon en het is een cultivar die niet vanzelf bedekt, zoals blijkt uit de hoeveelheid blad. Bloemkool is sneeuwwit omdat het wordt afgeschermd van de zon.
De paarse bloemkool dankt zijn kleur aan antioxidanten van de rode kool. Om de paarse kleur te behouden kan de bloemkool het beste gestoomd worden, bij koken verliest de bloemkool zijn kleur. Waar komt de paarse bloemkool vandaan: De meeste paarse bloemkool komt uit Frankrijk en België.
Als je de bloemkool langer bewaart, is de kans groter dat de bruine vlekken tevoorschijn komen. Je kunt de verkleuringen gewoon weg schrapen en de bloemkool bereiden zoals je gewend bent. De vlekken zorgen niet voor smaakverandering.
Hoi Ann, als bloemkoolplanten te veel zon krijgen of als het te warm is, worden ze vaak paars.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
Maak je geen zorgen. Paarse bloemkool is niet geverfd. De kenmerkende kleur komt van dezelfde antioxidant die in rode kool en rode wijn zit: anthocyaan. Blootstelling aan de zon versterkt het effect op de bloemkool nog verder, wat resulteert in felpaarse koppen .
De smaak is erg lekker, zelfs mensen die niet van bloemkool houden zullen deze paarse bloemkool lekker vinden. Evenals gewone bloemkool is de paarse bloemkool rijk aan diverse vitaminen en mineralen, als voornamelijk vitamine C en B11.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur.
Fruit en groenten verkleuren vaak wanneer ze worden blootgesteld aan zuurstof. Het oxidatieproces zorgt ervoor dat bananen en avocado's bruin worden, net als bloemkool! De beste manier om blootstelling aan zuurstof te verminderen, is om het afgedekt en afgesloten te houden totdat het klaar is om te koken .
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Vooral witte bloemkolen zijn heel gevoelig voor zonnebrand.Dit betekent, das ze verkleuren als ze worden blootgesteld aan te veel zonlicht. Je zal de groente nog steeds kunnen opeten, maar mits enkele tips kan je de verkleuring van de bloemkool voorkomen.
Zwarte schimmel op Bloemkool manifesteert zich voornamelijk als donkere vlekken op het oppervlak van de plant, wat leidt tot verminderde groei en aangetaste kwaliteit van de producten. Het ontstaat voornamelijk in vochtige omstandigheden en heeft invloed op gewassen tijdens natte seizoenen.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte 'bloem' goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Kies je bloemkool
Je kunt kiezen tussen paars, wit, oranje en groen. Als je geen opmerking achterlaat, krijg je een verrassingskleur van ons.
Zwarte vlekken zijn echter tekenen van bederf en zijn een goede indicator dat uw bloemkool aan het bederven is. Deze zwarte vlekken kunnen er ook voor zorgen dat de bloemkool slijmerig wordt. Slijmerige vlekken of slijmerigheid zijn uw teken om uw bloemkool weg te gooien. Let ook op schimmel.
Schijfje citroen maakt het wit
Als U bloemkool kookt doe dan schijfje citroen bij het kookwater, dan wordt het prachtig wit.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon.
Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk. Bewaar je deze in de groentelade van de koelkast of in een kelder, dan blijft deze goed gedurende zes à acht dagen.
bloemkool kan ook nog wel eens gebrek hebben aan borium of molybdeen. Heb je te weinig borium in de grond, dan zal kool bijvoorbeeld bruin verkleuren, dit komt echter weinig voor.
Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen.
Het gaat niet alleen om een bijzonder mooie groente, maar ook om een gezonde en smakelijke groente . De anthocyanen hebben antioxiderende en anti-kanker eigenschappen en gaan de werking van vrije radicalen tegen, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. Ook is deze groente een bron van vitamine C, vitamine A, vezels, calcium...
Een paarse verkleuring van de bladeren duidt op stikstofgebrek. Helemaal niet erg. Bloemkool is prima eetbaar.
Kortom, oranje bloemkool behoudt zijn kleur, hoe (of hoe lang) je hem ook kookt en groene bloemkool blijft groen zolang je hem niet te lang kookt. Blijf paarse bloemkool sauteren om te voorkomen dat de kleur vervaagt of blancheer hem tot hij net knapperig-mals is .