Maïs, tomaten en chilipepers zijn basisingrediënten in bijna elke maaltijd. Ook wordt er vaak met bonen, avocado's en rijst gewerkt. Maïs wordt zowel gebruikt als graan, om bijvoorbeeld taco's en tortilla's te maken, als als volwaardige groente. Koriander en komijn zijn twee belangrijke smaakmakers.
Van de drie Noord-Amerikaanse landen is het verreweg het kleinst, maar het is nog altijd zo'n vijftig keer groter dan Nederland of België. Mexico is bekend om de sombrero's, de tequila en de oude culturen van de Azteken en de Maya's, maar ook om zijn prachtige Caribische kustlijn waar het goed toeven is.
Mexico is wereldwijd bekend wegens zijn traditie die afkomstig is van een combinatie tussen inheemse en Spaanse traditie. Bekend zijn onder andere het aardewerk en de alebrijes uit Oaxaca, talavera uit Puebla en sarapes uit Saltillo.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Mexicaanse dranken
In Mexico vindt u overal verse fruitsappen. Daarnaast vindt u in Mexico deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol.
De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Wees wel voorzichtig met habanero, een hete chilipeper. Populaire gerechten, die je ook zeker tijdens je Mexico rondreis niet kunt overslaan, zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Als je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Ook als je een restaurant of hotel betreedt, is het beleefd om vriendelijk 'buenos días' of 'buenas tardes' te zeggen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij.
Praktische informatie over Mexico
Mexico is het op twee na grootste land van Latijns Amerika. De veelzijdigheid en schoonheid van het land trekken jaarlijks miljoenen toeristen uit de Verenigde Staten en andere landen naar de kusten en de binnenlanden van Mexico.
Dan zijn we nu uitgekomen bij onze conclusie en een antwoord op de vraag 'hoe duur is Mexico'. In totaal gaven wij in 26 dagen in Mexico een bedrag uit van ruim €2000 uit voor twee personen. Dit bedrag is exclusief vliegtickets van en naar Nederland. Dit komt neer op net geen €40 per persoon per dag.
Mariachimuziek is in de 19e eeuw ontstaan, toen muziek van Spaanse theaterorkesten gecombineerd werd met Mexicaanse instrumenten. De muziek komt oorspronkelijk uit de westelijke deelstaat Jalisco, de staat waaruit ook Mexico's populairste mariachiorkest, Mariachi Vargas de Tecalitlán, afkomstig is.
Beste reisperiode voor Mexico. Mexico kun je het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden december tot en met maart. In Mexico heb je verschillende klimaatzones die vooral worden bepaald door de hoogte en het regen- en droogseizoen.
Talloze (onderwater)dieren
En zodra je je duikbril afzet, bevind je je in de jungle tussen de toekans, kolibries, leguanen, gekko's, apen, papegaaien, rode neusberen en zelfs jaguars. Kortom: of je nou onder water of in de jungle bent, in Mexico spot je allerlei wilde dieren.
Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was. Hedendaags zijn de flessen met worm vaak van minderwaardige kwaliteit.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
"Ze zijn erg populair, we verkopen er zo'n tweehonderd per week," vertelt hij. "De suikers in de mezcal houden de schorpioenen fris en voorkomen dat ze gaan rotten. Zo word je niet ziek als je ze eet."
Ongeveer 95 procent van de Mexicanen is christen. Daarvan is 88 procent rooms-katholiek en 7 procent protestant. In de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme vermengd met de oude Maya religie.
Na de onafhankelijkheid van Spanje heette Mexico het zelfde als zijn hoofdstad Mexico-Stad. Mexico-Stad zou zijn gesticht als Ténochtitlan. De oorspronkelijke afkomst van het woord "Mexico" is volgens velen afgeleid van de Nahuatl-taal.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Koriander, oregano, limoen, zwarte bonen, tomaten, tomatillo's, avocado's, nopales (cactusplant), cacao en vanille zijn enkele andere ingrediënten die vaak worden gebruikt in de Mexicaanse keuken.