Het is aanbevolen om baby's tussen de 0 en 6 maanden zonder extra deken te laten slapen, omdat ze nog niet in staat zijn om zichzelf af te koelen en het risico bestaat dat ze zichzelf oververhitten.
Het dekentje (of eender welk ander los object in het bedje) kan over de mond getrokken worden, of rond het nekje komen vast te zitten, waardoor de baby in ademhalingsmoeilijkheden kan komen.
Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Lijkt je baby het toch te koud te hebben? Dan is een extra laagje kleding of een dekentje over de slaapzak een beter idee dan de verwarming hoger te zetten. Zo gebruik je een laken of deken correct volgens Kind & Gezin: Pas de grootte van het laken en het deken aan aan de grootte van het bed.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje.
In principe mag je baby vanaf de geboorte al een slaapzakje aan. Een extra deken is dan niet nodig. Je kunt pas een dekbed gaan gebruiken als je kind 2 jaar of ouder is.
Naakt slapen verbetert je nachtrust
Om een goede nachtrust te bevorderen, daalt je lichaamstemperatuur wanneer je slaapt. Een pyjama kan dit proces verstoren en daardoor slaap je minder goed. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en weten je hersenen eerder dat het de bedoeling is energie te gaan besparen.
Het is aanbevolen om baby's tussen de 0 en 6 maanden zonder extra deken te laten slapen, omdat ze nog niet in staat zijn om zichzelf af te koelen en het risico bestaat dat ze zichzelf oververhitten.
Alleen een slaapzak is namelijk meer dan voldoende om je kindje warm te houden. Slapen met een slaapzak is superveilig. Door een slaapzak te gebruiken in de juiste maat kan je kindje niet met het hoofdje onder de dekens of lakentjes terecht komen. Zo verklein je de kans op verstikking.
Slaapt je baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde. Geen dekbed; Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Dit kan veel te warm zijn voor je baby. En je kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen.
De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Een deken zorgt ervoor dat die temperatuur op peil blijft en je lichaam minder energie hoeft te verbruiken. Als je veel energie verbruikt tijdens het slapen houdt dat je lichaam wakker.
Tot een leeftijd van 2 jaar laat je jouw baby dus het beste onder een deken met een laken slapen. Zodra jouw kindje oud genoeg is om onder een dekbed te slapen, is het goed om een oogje in het zeil te houden.
Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.
Slapen zonder onderbroek kan wrijving en irritatie van de huid voorkomen. Volgens dokters koelt je lichaam beter af wanneer je zonder ondergoed slaapt. Hierdoor slaap je beter. Een goede nachtrust is natuurlijk altijd een groot voordeel!
Waarom buiten slapen? Buiten slapen is zonder meer gezond, zelfs als het een beetje vriest. De buitenlucht is beter dan de lucht binnen, dus goed voor de longen van je kindje. Zeker als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, kan frisse lucht veel goed doen.
Slapen met sokken aan is in principe niet ongezond. Het kan zelfs helpen om beter te slapen. "Uit onderzoek blijkt dat mensen die met sokken aan slapen sneller in slaap vallen", zegt Linda Ehrenhard, bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en podotherapeut bij Podotherapie Reggestreek.
Voor een kind vanaf 18 maanden en ouder kan een babydeken ook noodzakelijk zijn als aanvulling op het dekbed. Zeker in de koude wintermaanden die eraan komen. Om een peuterbed, juniorbed of eenpersoonsbed goed te kunnen bedekken kun je het best voor een babydeken van 100x150 cm kiezen.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
De slaap van een pasgeboren baby
Daarom is het belangrijk om een comfortabel plekje te creëren waar je baby rustig kan slapen. Een wieg of babybed met spijlen is ideaal. Ook van een park kan je een gezellig slaapplekje maken: ideaal voor dutjes overdag.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.