Aambeien (hemorroïden) zijn zwellingen rond de anus of in het laatste deel van de darm. Ze kunnen ontsteken of er kan een bloedklonter in terechtkomen. Kinderen hebben zelden aambeien. Komt het toch voor, dan verwijst de arts door naar een specialist om de oorzaak te achterhalen.
Ze zijn te vergelijken met spataders die op een nogal ongemakkelijke plek zitten. Aan de binnenkant van de anus zit een netwerk van aders. Als deze aders zijn opgezwollen, stulpen ze vaak uit. Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Uitwendige aambeien herkent u als een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een naar buiten gezakte aambei gaat aanvankelijk vanzelf weer terug. In een later stadium moet u hem naar binnen terugduwen.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Bij graad III of IV aambeien kan een aambei knel komen te zitten en dan stolt het bloed dat er in zit op. Deze aambei is vaak bedekt door de huid en heeft als verschijnselen: pijn, zwelling, is vaak boonvormig en blauw doorschemerend.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Aambeien kunnen in de anus zitten of naar buiten komen. We spreken dan van inwendige of uitwendige aambeien. Aambeien zijn onschuldig maar veel mensen hebben er in hun dagelijks leven last van. Vooral mensen boven de 50 jaar hebben aambeien.
In het kort: Aambeien zijn opgezwollen of uitpuilende zwellichamen rondom de anus. Ze ontstaan vaak door veel en hard persen, bijvoorbeeld bij het poepen of bij de bevalling. Symptomen zijn een pijnlijke, jeukende, branderige of bloedende anus.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Aambeien, ook hemorroïden of speen genoemd, zijn het gevolg van de uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke zachte weefsel in en rond de anus. Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk rond de anus. Deze druk ontstaat door hard persen, bijv. bij constipatie, harde stoelgang, een bevalling of bij langdurig hoesten.
U kunt een vette vaselinecrème gebruiken of zinksulfaatvaselinecrème. Na elke ontlasting brengt u de crème, op en in de anus aan met een vingercondoom of met een speciaal buisje (canule). Deze crèmes vormen een verzachtend, beschermend laagje. Ze mogen worden gebruikt als de aambeien steeds bloeden.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen? Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Er zijn twee soorten aambeien: inwendige en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien komen het meest voor. Aambeien kunnen zorgen voor veel ongemak. Bij inwendige aambeien (meest voorkomende) bevinden de verwijde bloedvaten zich in het slijmvlies van de darm, binnen de anus.
Een anale poliep is een steelvormig aangroeisel in of bij de anus. Een anale poliep is meestal een goedaardige tumor of gezwel. Een anale poliep kan aan de buitenkant van de anus zitten of tijdens de ontlasting naar buiten komen en lijkt daardoor vaak op een aambei.
Ook andere ziektes kunnen klachten geven die lijken op anuskanker. Bijvoorbeeld aambeien of een kloofje in de buurt van de anus. Deze aandoeningen komen veel vaker voor dan anuskanker en gaan meestal vanzelf over. Lees over symptomen bij anuskanker.
Wat is het? Aambeien, anuskloofjes (fissuren), abcessen en fistels zijn veel voorkomende aandoeningen bij de anus. Dit kunnen vervelende aandoeningen zijn. Je kunt hierbij bloed of vocht verliezen uit je anus.
Anuskanker, of het anuscarcinoom, is een zeldzame kwaadaardige aandoening die is ontstaan uit cellen in het anale kanaal. De anus bestaat uit een inwendig en een uitwendig deel. Tumoren die zijn ontstaan uit cellen van het uitwendige deel zijn officieel huidtumoren, en geen anustumoren.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
U kunt dan een ontsteking in uw huid door een schimmel krijgen. Hierdoor kan uw huid gaan jeuken. Hierdoor kunt u jeuk en pijn bij uw anus krijgen. Er kan ook wat bloed uit uw anus komen.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te vullen met zetpillen.