Op zijn tijd een kopje soep als lunch of avondeten is heerlijk. Een makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen en het vult goed. Maar, wat is lekker voor bij de soep? Naast een snee brood of pannenkoeken kun je eindeloos variëren met gerechten voor bij de soep.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben.
Met een stukje brood erbij kun je soep perfect als avondeten serveren. Kies voor vezelrijke groenten, zoals wortels, paprika, courgette, spinazie en/of broccoli.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende.Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten. Tip: check met een maatbeker hoeveel er in je pollepel kan.
Een portie soep is dus niet alleen goed voor de dagelijkse hoeveelheid groenten, maar ook voor de dagelijkse hoeveelheid vocht. Dat soep snel vult hebben we te danken aan het resistente zetmeel dat we binnenkrijgen door de hoeveelheid groente in de soep.Dit beide maakt soep een perfecte maaltijd voor de lijn.
Het dieet is in principe heel simpel. In plaats van normale maaltijden, eet je een zelfgemaakte soep van verse producten. Je mag het dieet zeven dagen volgen, waarna je vele kilo's zult verliezen. Wanneer je het dieet langer wilt volgen wordt aangeraden om na de eerste zeven dagen eerst een stopweek te houden.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Tijdens het koken van groenten in de soep gaan er wel wat vitamines verloren, zoals vitamine C. Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen.
Bij afvallen is voldoende eten belangrijk. Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Soep. Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van veel verschillende factoren.
Een kleine kop bouillon of een glaasje alcoholhoudende drank kan ervoor zorgen dat u meer eetlust krijgt. Bouillon (zowel zelfbereide als bereid met een bouillontablet) bevat weinig tot geen voedingsstoffen en kan niet de maaltijd vervangen. Neem voldoende tijd voor het eten.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Soep maken met extra veel groenten. Als je gezond wil eten, dan helpt soep je daar zeker bij. Soep is namelijk het ideale gerecht om extra veel groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld een goedgevulde groentesoep of broccolisoep met extra groente.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Omdat soep weinig vet en veel vocht en groenten bevat, is het goed voor de lijn en voor je cholesterol. Mensen die vaak soep eten, hebben een lagere BMI.
Soep bevat weinig calorieën
Afvallen met soep gaat ook uitstekend omdat zo'n kom superweinig calorieën bevat, tenminste als je geen room gebruikt of je groenten niet aanstooft in tonnen boter of olie. Pas ook op met bouillonblokjes: die bevatten heel wat verborgen calorieën en zout.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Kies voor een soep met weinig calorieën. Dit zou tussen de 100 tot 150 calorieën per portie moeten zijn. De soep moet weinig zout bevatten. Vermijdt crèmeachtige soepen en kies als alternatief voor bouillon zoals kip- of groente bouillon.
Soep levert ook groenten, waardoor je minder groenten moet eten bij je warme maaltijd. Indien je het aandeel groenten bij de warme maaltijd te veel vindt, kan je een deel vervangen door een kom soep die voldoende groenten bevat.
Veel vitamines, mineralen en vezels
Hoe langer je de soep kookt, des te meer vitamines en mineralen er verloren gaan. Maar, er komen juist ook vitamines en mineralen vrij door het koken die je lichaam hierdoor beter kan opnemen, zoals lycopeen in tomaten en bètacaroteen in wortelen, oranje en groene groenten.