Ongebrande noten zijn iets gezonder, maar het maakt niet veel uit. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Door de hitte van de olie gaat er iets van de vitamines en mineralen verloren. De hoeveelheid vet in gebrande noten is niet heel anders dan de hoeveelheid in ongebrande noten.
Ongebrande noten bevatten nog dezelfde voedingsstoffen en aminozuren als toen ze nog aan de boom hingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vitamine E, folaat, zink, koper, magnesium en selenium. Ook gezonde vetzuren, zoals omega 3, vind je in ongebrande noten. Door noten te verhitten, nemen hun voedingsstoffen af.
Minder calorieën: Zonder extra olie bevatten geroosterde noten over het algemeen minder calorieën dan gebrande noten. Behoud van nutriënten: Hoewel sommige voedingsstoffen verloren kunnen gaan door verhitting, blijven geroosterde noten over het algemeen voedzamer dan wanneer ze gebakken worden.
Vooral walnoten en amandelen hebben dit gunstige effect op het cholesterolgehalte. Met 40 – 67 gram noten per dag verklein je de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vooral door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren die dit gunstige effect op de gezondheid hebben.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Noten in je voedingspatroon
Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed. Varieer dus volop! Daarnaast kun je de noten ongebrand eten, maar voor wat variatie is gebrand of geroosterd ook een prima keuze. Het advies is ongezouten omdat de gemiddelde Nederlander al veel te veel zout eet.
Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. 25 gram is een klein handje vol noten. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Let goed op dat je hiermee niet overdrijft, want er zitten nog altijd wel veel calorieën in noten.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.
Walnoten zijn in het bijzonder goed voor je. Ze werken goed tegen stress, een hoge bloeddruk, verlagen het cholesterol en kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Dit wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden antioxidanten, meer dan in andere noten.
Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade. Olijfolie: De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie kunnen het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) helpen verminderen en de leverfunctie verbeteren.
Walnoten hebben qua voedingsstoffen veel weg van de pecannoten. Ook walnoten hebben een gunstig effect op cholesterol en hartziektes. Bovendien zijn walnoten rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een gezond en verzadigend tussendoortje is.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Een dagelijkse portie noten doet veel goeds voor uw lichaam. Zo klein als ze zijn, leveren noten een hoop: bijvoorbeeld ijzer, vitamine E en vitamine B1. Maar ze helpen ook het slechte cholesterol in uw bloed te verlagen. Dat komt door de gezonde onverzadigde vetten die erin zitten.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Doordat noten vooral veel vetten bevatten lijken ze misschien ongezond. Gelukkig is niks minder waar. 80% tot 90% van de vetten zijn gezonde, onverzadigde vetten.Deze vetten kunnen juist helpen met afvallen.
Eet genoeg vezels
Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Let op: als je last hebt van verstopping kan volkorenbrood, veel soorten groente en fruit, bepaalde noten en de meeste peulvrucht juist zorgen voor dat je verstopt raakt.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben voordelen voor onze gezondheid.
Doordat de eiwitten en vetten in een walnoot langzaam verteerd worden, is je lichaam langzamer bezig met als gevolg dat je minder snel een hongergevoel hebt. Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag.