Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Aluminium trays kunnen worden gebruikt in de traditionele oven en in de magnetron . Een onderzoek van het Fraunhofer Institute (IVV) in Freising, Duitsland, heeft aangetoond dat aluminiumfolieverpakkingen veilig kunnen worden gebruikt in magnetrons.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
Aluminiumfolie kan veilig worden gebruikt in een magnetron , maar er moeten bepaalde richtlijnen worden gevolgd om schade aan de oven te voorkomen. Hieronder wordt het juiste gebruik van aluminiumfolie bij het magnetrongebruik beschreven: Aluminiumfolie wordt soms gebruikt om delen van een voedingsmiddel af te schermen om te voorkomen dat het te gaar wordt.
Metalen zoals roestvrij staal en aluminiumfolie
Alles wat van staal, ijzer, koper of andere harde metalen is gemaakt of dat staal, ijzer, koper of andere harde metalen bevat, mag nooit in uw magnetron. Metalen oppervlakken reflecteren microgolven, waardoor de hitte in het apparaat toeneemt en er brand kan ontstaan.
Ondanks technologische doorbraken die het mogelijk maken om nieuwe wegwerpbakjes van aluminiumfolie te gebruiken voor het opwarmen van voedsel in de magnetron, zijn er een paar punten om in gedachten te houden: Bedek de bak niet met een deksel, omdat dit de microgolven kan belemmeren het voedsel te bereiken, wat kan leiden tot verwarmingsproblemen .
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Aluminium blik, mal. Kan gebruikt worden in normale OTG, magnetron (in heteluchtstand) en snelkookpannen .
Dun plastic of piepschuim bakje
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Ja.Je kunt metaal in een magnetron doen, zolang het metaal geen scherpe punten heeft die dicht bij elkaar liggen en een boog kunnen veroorzaken . Denk aan de tanden van een vork, een gekarteld mes of gekreukelde folie. Dikkere, gladdere stukken metaal zijn over het algemeen veilig in een magnetron.
Verder is het geen goed idee om aluminium bakjes, of aluminiumfolie in de microgolf te gebruiken. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid veroorzaken. Die vonken kunnen vervolgens tot kortsluiting leiden. Daarnaast kan je ook papieren zakken beter vermijden.
Pannen bestaan vaak uit het metaal aluminium. Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden.
Allereerst zijn dit de bakjes waarop het 'microwave-safe' icoon ontbreekt. Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen.
1 - Er kunnen gevaarlijke verbindingen ontstaan bij het eten opwarmen in de magnetron - FABEL. "Hier is geen bewijs van”, geeft Dekker duidelijk aan. “Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Vloeistoffen in de magnetron
Een andere stof die je beter niet zomaar in de magnetron kunt zetten is een kop of glas water. De microgolven verhitten het water heel snel, maar van buiten zie je dat niet. Het water gaat niet borrelen zoals wanneer je het op het fornuis zou verwarmen.
Uit een groot onderzoek van de European Aluminium Foil Association (EAFA) is gebleken dat aluminium veilig in de magnetron kan worden gebruikt als bepaalde richtlijnen worden gevolgd.
Enkele veiligheidsmaatregelen voor het gebruik van aluminiumfolie in een magnetron zijn: Houd de folie zo plat mogelijk . Gekreukte of gebogen folie kan ervoor zorgen dat er elektrische vonken over het oppervlak schieten. Probeer geen voedsel in aluminiumfolie in de magnetron te doen, omdat de folie de golven zal weerkaatsen in plaats van absorberen.
Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Industriële magnetrons kunnen gebruikmaken van metaal, omdat deze zijn ontworpen met variabele frequenties en een verbeterde afscherming om vonkvorming te voorkomen en een gelijkmatige verhitting te garanderen.
Metalen afwerking kan leiden tot vonken. Metalen sluitingen: Kan leiden tot vonken en kan vuur doen ontstaan in de oven. Papieren zakken: Kunnen brand doen ontstaan in de oven. Schuimplastic: Dit kan smelten of het voedsel in het schuimplastic besmetten wanneer het blootgesteld wordt aan hoge temperaturen.
Metalen borden en schalen zijn niet geschikt voor magnetrons, omdat het metaal de microgolven reflecteert en het voedsel daardoor niet gekookt wordt. Het metaal veroorzaakt bovendien vonken, waardoor uw apparaat beschadigd kan raken.