Aardappelen zijn erg gevoelig voor vorst. En zeker de reeds gevormde kiemen.
Gewassen als suikerbieten of aardappelen, die net boven zijn gekomen, kunnen geen vorst hebben. Staan de bietenplantjes volledig boven dan kunnen ze wel wat vorst hebben.
Gebruik stro en vliesdoek om jouw geoogste aardappelen optimaal te beschermen tegen de weersomstandigheden. In het geval van vorst wordt het aangeraden om aanvullend folie gebruiken.
Te lage- of te hoge temperaturen: Een aardappel zal bevriezen bij temperaturen onder de 0 graden. Het gevolg is dat zetmeel omgezet wordt in suikers. Hierdoor zal de aardappel erg zoet worden, klinkt niet verkeerd, maar de smaak wordt hierdoor wel verpest. Warme temperaturen zijn ook niet geschikt.
De opbrengst per plant zal normaal tussen de 1 en 2 kg liggen, afhankelijk van de variëteit en oogsttijdstip. Wanneer de aardappelplanten zijn uitgebloeid en de stengels boven de grond uitgedroogd, is het tijd om te oogsten. Naar aardappelen zoeken bij de oogst is een heel spannende bezigheid.
Voor je aardappelteelt volstaat een flinke bemesting met verteerde stalmest of met compost. Vervolgens moet je er voor zorgen dat je grond rijk is aan kalium (kali of tuinpotas) en magnesium (kieseriet). De kalium zorgt voor een betere vruchtvorming en de magnesium voor een mooier en sterkere loof.
Antwoord van Jeroen Meus. Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij.
Aardappelen ontdooien en bereiden
Bij het invriezen hebben we de aardappelen slecht geblancheerd, of kort gekookt. Nu eerst in de koelkast laten ontdooien, dan in kokend water gedurende ongeveer 15 minuten koken. De ontdooide aardappelen hoef je niet verder te koken als je deze op de grill of barbecue legt.
Aardappels bereiden & bewaren. Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart.
Het duurt ongeveer 4 weken voor de aardappelen boven de grond komen (afhankelijk van het weer). En zo ziet dat er dan uit. Niet erg mooi. Maar wel heel handig.
Je kunt ook uitgelopen aardappelen die je in de supermarkt heb gekocht gebruiken: snijd de aardappel in vier stukken en leg ze een paar dagen in de zon totdat ze beginnen uit te lopen. Week de aardappelen niet voor: het benodigde vocht voor het uitlopen zit in de aardappel zelf. Weken geeft een grote kans op rotting.
Oogsten. Vroege aardappelen kun je al oogsten als de knollen groot genoeg zijn, terwijl het loof nog niet is afgestorven. Aardappelen om te bewaren, oogst je pas als het loof is afgestorven. De aardappel is dan afgerijpt en is daardoor langer houdbaar.
Laat de aardappelen dan niet te groot worden. Oogst gerust al na 10 à 11 weken de eerste aardappelen. Het blad is dan nog groen en de aardappelen zijn nog erg klein, eigenlijk zijn ze nog niet rijp. Maar ze zijn wel erg lekker!
Je kunt knollen in de grond laten totdat je klaar bent om ze op te eten, maar wacht niet te lang, want ze kunnen rotten of vast komen te zitten in de grond als er vorst optreedt. Aardappelen kun je lang bewaren in de grond, maar wacht niet te lang om ze eruit te halen.
Aardappelen hebben niet super veel water nodig. Wanneer het erg warm is kun je de aardappelen 1 keer per week water geven. Is het niet super warm dan is een keer per 2 weken voldoende. (De aardappelen hoeven namelijk niet continue onder water te staan maar hebben wel water nodig om te groeien).
Rauwe of gekookte aardappelen
Een aardappel bestaat namelijk voor 80 procent uit water. Wanneer een aardappel bevriest, scheidt het water zich van de zetmeelkorrels en andere voedingsstoffen. Na het ontdooien is je aardappel zowel zijn smaak als structuur helemaal verloren.
Je kunt afgekoelde aardappelgratin ook in stukken snijden, in goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes invriezen en zo ongeveer 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje of zakje waarin je de gratin invriest, zodat het kan uitzetten zonder dat het bakje of zakje barst.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Deze ontstaan door verschillende oorzaken. De twee grootsten zijn het opslaan op een te warme plek en het te lang bewaren van de aardappel. Om te voorkomen dat uw aardappel scheuten krijgt luidt ons advies om de aardappelen altijd op een koele en donkere plek te bewaren, zoals een schuur of kelder.
Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om. Bewaar aardappelen nooit in de koelkast.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
kalk strooien op aardappelland wordt afgeraden, aardappelen vertonen dan eerder schurftplekken op de schil. Dit is overigens niet gevaarlijk voor de consumptie.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
Geef regelmatig water en zorg dat de planten niet in de schaduw staan: aardappels hebben veel zon nodig. That's it, verder hoef je niets te doen. Als je wilt kan je de planten steun geven door er een rekje van grofmazig tuingaas over heen te zetten.