Maak aan alle zijkanten van het oppervlak smalle sleuven van ± 20 tot 30 cm diep, dit kunt u doen met een spade. Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes.
Na het planten is het ook mogelijk om de worteldoek ter decoratie af te dekken met een klein laagje boomschors of grind. Voor een optimaal resultaat kunt u het anti worteldoek dubbel leggen. Op deze manier wordt het doek sterker en zult u meer resultaat zien.
Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven. Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan. Eventueel kunt u ook nog grondpennen gebruiken om het doek extra stevig vast te zetten.
Diep wortelend onkruid kan tegengehouden worden met een laag gronddoek. Onder grind of boomschors kan gronddoek er voor zorgen dat het minder snel vervuilt. Gronddoek kan voorkomen dat molshopen omhoog komen.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt. Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Worteldoek/ antiworteldoek/ gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Een worteldoek staat ook wel bekend als gronddoek en antiworteldoek, maar het is dus allemaal hetzelfde product. Een worteldoek is een zwart polyester doek dat als voordeel heeft dat het wel water doorlaat maar geen licht en wortelgroei.
Het eerste aandachtspunt bij het plaatsen van worteldoek is de ondergrond. Let er vooral op dat de bodem tamelijk vlak en egaal is. Zo komen er geen oneffenheden in het doek en kunt u het doek gemakkelijk plaatsen. Een worteldoek wordt meestal geleverd in de vorm van een pakket of op rol.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Zowel grind, split als grindmatten zijn waterdoorlatend
Wat een groot voordeel is voor de rioolbelasting bij hevige regenval. Niet alleen het riool profiteert hiervan, maar ook kuilen en plassen zullen niet op ondergronden voorkomen die met grindmatten in combinatie met split en grind zijn gelegd.
Laagdikte grind: niet te dik!
Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm).
Een siertuin of tuinpad aanleggen met grind is zeer eenvoudig. Om te beginnen zorgt U voor een goede en vlakke ondergrond, dit kan zand of grond zijn. Daarop legt U anti-worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan, daarnaast gaan de stenen zo niet mengen met de ondergrond waardoor ze later makkelijker te verwijderen zijn.
Wil je worteldoek kopen, dan is Hendrik Jan volgens onze experts de beste worteldoek. Dit worteldoek van de tuinspecialist Hendrik Jan is in één stuk van 4 x 5 meter. Het is gemaakt van gevlochten propyleen, het is waterdoorlatend en vormt een uitstekende bescherming tegen onkruid.
Gronddoek, ook wel worteldoek genoemd, is een doek dat onkruid tegen houdt. Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Uw worteldoek leggen is makkelijk, rol het doek uit en plaats op de hoeken een stoeptegel tegen het wegwaaien. Wilt u uw worteldoek op maat knippen? Gebruik dan een oude schaar of stanleymes, snij wel van u af. Houd het gronddoek strak voordat u begint met snijden.
Planten zetten in worteldoek is zeker mogelijk. Er moeten dan wel gaten worden gemaakt in het worteldoek. Met behulp van een stanleymes kun je een kruis snijden op de plaats waar je een plant wil hebben. Probeer het gat in het worteldoek zo klein mogelijk te houden.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
Dit geotextiel of stabilisatiedoek kan niet vergeleken worden met worteldoek. Dit doek is een stuk steviger en dikker en daarnaast zijn de vezels niet geweven in banen.
Dit wordt vaak rechtstreeks op de onderlaag aangebracht waar onkruid eenvoudig doorheen kan groeien. Met de toepassing van het gronddoek wordt de onderlaag afgesloten. Brengt minimaal een laagdikte aan van 5cm bovenop het doek om verschuiving van het doek te voorkomen.
Worteldoek is gemaakt van zwart polyester en het houdt wel licht tegen maar geen water. Het is de manier om te voorkomen dat allerlei onkruiden wortels gaan vormen of zich nog verder gaan verspreiden. De manier om je bestrating,grind of houtsnippers te beschermen tegen allerlei soorten onkruiden.
Goede kwaliteit worteldoek die jarenlang goed blijft heeft een gramsgewicht van ongeveer 90 gram per vierkante meter. Koop het doek op rol wanneer je een grote tuin wilt bedekken of kies voor vaste afmetingen bij kleinere perken of als je niet de hele tuin wilt bedekken.
Dit Anti Worteldoek van GAMMA is gemaakt van Polipropyleen. Dankzij de speciale structuur laat het anti worteldoek wel water door maar geen wortelgroei. Dit stevige worteldoek gaat de groei van wortels tegen en biedt stabiliteit aan de grond. Ideaal om te gebruiken voor het weren van onkruid in de tuin.