Gemiddeld komt de temperatuur in november in De Bilt in ons huidige klimaat uit op 7,1 graden. In de nacht is het gemiddeld 4 graden en overdag 10 graden. Warme dagen met temperaturen boven 20 graden komen vooral in de eerste helft van de maand sporadisch voor, maar normaal is het niet.
Normaal is het overdag een graad of 11 en 's nachts een graad of 5. Nu zitten we daar vaak duidelijk boven, met vooral zachte nachten. Soms komt de temperatuur zelfs niet onder de 10 graden uit. Voor het gevoel zal het vaak kouder aanvoelen, doordat het op de meeste dagen stevig waait vanuit het zuidwesten.
Weer Nederland in de wintermaanden
In september is de gemiddelde temperatuur 19 graden, in oktober daalt dit al naar 14 graden en in november ligt de temperatuur zo rond de 9 graden. De nachttemperatuur gaat aan het einde van de herfst richting het vriespunt. In september liggen deze temperaturen nog rond de 10 graden.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar.
Op 19 en 20 november kwam de temperatuur in De Bilt onder -5 °C, matige vorst.
Het jaar van de zon is vooral droog en over het algemeen gematigd warm. Vanwege de cyclussen kun je het wintersportweer van 2023/2024 vergelijken met de winter van 2016/2017. November begint met koud weer, maar in de middagen kunnen de temperaturen ook nog oplopen.
Verwachting van de zomer 2023
1 april 2023 kwam ECMWF met een nieuwe voorspelling voor de zomer van 2023. In deze weersvoorspelling staan meerdere keren temperaturen boven de 30 graden met veel kans op zon en lange periodes van hitte. Ook de Amerikaanse weerdienst NOAA voorspelt een hete zomer in 2023.
De winter van 2022 lijkt in de westelijke helft van Europa, en dus ook in Nederland, een duidelijk koudere dan normale en vrij droge winter te worden, met vooral in de tweede helft van de winter mogelijk langdurig winterweer.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Januari de tweede maand van de meteorologische winter is normaal gezien de koudste maand van het jaar. Tijdens deze maand zijn de neerslag hoeveelheden niet bijzonder hoog.
Gemiddeld komt de temperatuur in oktober in De Bilt in ons huidige klimaat uit op 10,9 graden. In de steeds langer wordende nachten is het gemiddeld 7,1 graden en overdag is het 14,8 graden.
Ontdek Spanje of Portugal in november
In deze steden is het in de winter nog rustig 20 graden. In Portugal is het ook nog heerlijk weer. In de Algarve of het eiland Madeira bijvoorbeeld. Hier schijnt wel tien uur per dag de zon, heerlijk!
De gebruikelijke vier meteorologische seizoenen zijn de winter: december-januari-februari, de lente: maart-april-mei, de zomer: juni-juli-augustus, en de herfst: september-oktober-november.
Het koudegetal is een maatstaf voor de totale hoeveelheid kou in de koudste periode van het jaar (november tot en met maart). De meteorologische winter bestaat uit de maanden december, januari en februari. Vorst in november en maart telt voor de wintergemiddelde temperatuur dus niet mee.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
Het is vandaag precies 81 jaar geleden dat de koudste temperatuur ooit in ons land werd gemeten. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 graden. Dit zijn temperaturen die wij, door de klimaatverandering, hoogstwaarschijnlijk nooit meer zullen meemaken.
Nu berekent het model opnieuw een relatief zachte winter. Alle wintermaanden verlopen 1 tot 2 graden zachter dan het langjarig gemiddelde. De neerslagverwachting van CFSv2 is veel grilliger. December verloopt nog relatief normaal, maar januari, februari en maart zijn natter dan normaal.
In oktober volgt wel een forse temperatuurdaling naar 13 graden aan het einde van de maand. Vooral aan het begin van de maand kan het nog wel een enkele keer 20 graden worden. Maar het is ook de maand waarin de eerste vorst zich meestal aandient. In november daalt de middagtemperatuur verder naar een graad of 8.
Kijkend naar de neerslagkaart is te zien dat het volgens deze voorspelling een natte winter wordt in 2023/2024. In Europa wordt er zo'n 0,2 tot 0,5 millimeter meer regen per dag verwacht dan het neerslaggemiddelde van de afgelopen jaren. Dit geldt voor de maanden december, januari en februari 2023/2024.
Met een gemiddelde temperatuur van 5,1 °C tegen 3,9 °C normaal was de winter zacht. December was iets kouder dan normaal met gemiddeld 3,9 °C tegen 4,2 °C normaal. Januari en februari waren allebei zacht met respectievelijk 5,8 °C tegen 3,6 °C en 5,7 °C tegen 3,9 °C normaal.
Zo voorspelden wetenschappers vorig jaar de koudste winter ooit en al gauw bleek dat daar geen sprake van was. De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt.
Over het algemeen hebben we te maken gehad met een heel normale augustusmaand. De gemiddelde temperatuur was 17,6 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen regelmatig, maar werd ook vaak afgeschermd door wolkenvelden.