Eikeltjeskoffie werd ook traditioneel ingezet bij verschillende klachten. Zo hebben eikels een geneeskrachtige werking en worden onder andere gebruikt bij spijsverteringsproblemen, bloedarmoede, kinderbuikloop, zwakke botten en huidaandoeningen.
Eikels bevatten tannine, maar dat lost op in water. Daarna zijn ze perfect eetbaar. Op zich hebben ze niet veel smaak, maar ze zijn een basisbron van eiwitten, suikers en vetten; alle elementen die ons lichaam nodig heeft.
Eikels zijn prima eetbaar, dus het is tijd om ook zelf aan de slag te gaan. Je raapt ze tussen oktober en december. Gebruik geen groene eikels, pluk al helemaal geen verse van de boom en laat ook eikels met een gaatje erin lekker op de grond liggen. De kans is namelijk groot dat er een kevertje in woont.
Tijdens de kruidencursus maakten we de koffie zonder de eikeltjes te weken, maar op internet vind ik alleen recepten waarin de eikels wel worden gespoeld om de tannine er uit te halen. Roosteren: Je roostert ze in de oven voor 30 minuten op 130 graden, daarna voor 20 minuten op 200 graden.
Alle soorten eikeltjes zijn eetbaar.
Tannine werd vroeger gebruikt om huiden van dieren te verven, wol te verven en een aantal huidaandoeningen te behandelen.
Zet de eikels in een pan met veel vers water en wat zout. Breng ze een de kook en laat ze ongeveer 20 minuten pruttelen. Terwijl ze koken gaan de schilletjes eraf, deze zijn bitter dus kun je uit het water halen.
De prijs lag dit jaar op 25 cent per kilo voor de Hollandse, en 1 euro per kilo voor de Amerikaanse eikels, en eveneens 1 euro per kilo voor de tamme kastanjes.
Eikels zijn belangrijk voedsel voor dieren, zoals muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, hertachtigen, sommige eenden en andere vogels en beren die in de buurt van eiken leven. Bij deze dieren bestaat soms 25% van de wintervoorraad uit eikels.
Groene eikels zijn nog onrijpe eikels. Bij veel droogte en warmte vallen deze groene eikels veel van de boom. Voor dieren zoals schapen, geiten, paarden, koeien en honden zijn groene eikels giftig.
Waarom: Eikels zijn een waardevolle en lekkere bijvoedering voor varkens. Wat levert het je op: Voor elke kilo schone eikels krijg je meteen 15 eurocent.
De prijs lag dit jaar op 25 cent per kilo voor de Hollandse, en 1 euro per kilo voor de Amerikaanse eikels, en eveneens 1 euro per kilo voor de tamme kastanjes.
In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood.
Hoe lang kan ik de gedroogde eikels bewaren? Gedroogde eikels kunnen gemakkelijk een jaartje of twee mee.
Dat er zoveel eikels vallen is een gevolg van de zonnige zomer in combinatie met de regen van de laatste weken. "Door de zon zijn de eikels flink gaan groeien.
Wisselende weersomstandigheden
De droogte zorgt ervoor dat eiken in een 'stresstoestand' terechtkomen en overmatig vruchten produceren. Maar eikenbomen hebben ook veel vocht nodig en dat kregen ze in de afgelopen regenachtige weken.” Dat verklaart dus waarom je veel grote eikels ziet (en misschien ook voelt).
Als er op de grond groene eikels liggen kun je die wel meenemen, als je ze een dagje in de zon legt worden ze vanzelf bruin. Na het verzamelen van de eikels plaats je ze in een gootsteen vol koud water en slinger je ze rond. Op deze manier scheid je de goeie eikels van beschadigde eikels en zo maak je ze gelijk schoon.
De eikels moeten ongeveer anderhalf uur á twee uur in de oven drogen. Draai ze om het half uur een beetje om. Als de tijd om is, draai je de oven uit en haal je de eikels uit de oven. Laat ze in ieder geval nog een uurtje afkoelen voordat je ze gebruikt voor je knutselwerkje.
Leg de eikels op bakpapier op een ovenplaat. Leg ze een beetje uit elkaar. Laat de ovendeur op een kiertje staan zodat de vocht uit de eikels weg kan. De eikels moeten ongeveer anderhalf uur á twee uur in de oven drogen.
Zet de eikels in een pan met veel vers water en wat zout. Breng ze een de kook en laat ze ongeveer 20 minuten pruttelen. Terwijl ze koken gaan de schilletjes eraf, deze zijn bitter dus kun je uit het water halen. Na 20 minuten is ronde één afgelopen, spoel het water weg en voeg nieuw water toe.
Eikels bewaren
Mix ze elke week even door en haal de eikels weg die er niet goed uitzien. Ook kun je ze eerst pellen en dan drogen in een dehydrator, in een oven op +- 60 graden of in de zon (maar of die fel genoeg is in de herfst?) Op deze manier blijven de eikels erg lang goed.
Leg de eikels op bakpapier op een ovenplaat. Leg ze een beetje uit elkaar. Laat de ovendeur op een kiertje staan zodat de vocht uit de eikels weg kan. De eikels moeten ongeveer anderhalf uur á twee uur in de oven drogen.
SINT-ANTHONIS/ WANROIJ - Het idee lag al tientallen jaren voor het oprapen. Nu is dat gebeurd. De gemeente Sint Anthonis heeft een plan ontwikkeld om de miljoenen eikels die jaarlijks uit de 15.000 eiken vallen te gebruiken als duurzame brandstof. Het eikelproject is nu al geslaagd, zo blijkt.
Door de eikels te drogen en vervolgens te verbranden in een speciale kachel, komt er warmte vrij. De eikeltjeskachel zet de warmte om in energie, waardoor dit als vervanging van de gaskachel gezien kan worden. In de gemeentewerf zorgt de eikeltjeskachel ervoor dat de gaskraan inmiddels al een tijd dicht zit.
In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood.