Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
Zelfs wanneer zo'n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig. De laag slijt namelijk tijdens het dragen langzaam af. Het onedele metaal reageert dan alsnog op vocht en zuur. Een 'silver plated' of 'gold plated' sieraad kan hierdoor bijvoorbeeld groen uitslaan.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Door de hardheid van de steen heeft het goud op de steen kunnen afgeven. Soms nemen we nog een extra stap. Het kan namelijk zijn dat we te maken hebben met een gold plated voorwerp. Wanneer de laag goud dikker dan is dan gebruikelijk, kan dit ook goud afgeven.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen. Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal.
Metalen worden daarom vaak gelegeerd, wat betekent dat ze worden samengesmolten om ze bijvoorbeeld harder of sterker te maken. Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid.
Laten we eerst even kijken waarom we van die groene uitslag krijgen. Dit komt door het soort metaal. Als het in aanraking komt met zweet dan gaat dit 'oxyderen' en dat zorgt voor de groene kleur op je vinger.
Vermijd koper, sterling zilver en andere gelegeerde metalen.
Koper en koperlegeringen zijn de metalen die het meest waarschijnlijk oxideren en groen worden.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Maak een sopje met lauw water en een beetje groene zeep zoals Dreft of Driehoek. Laat het sieraad enkele minuten in dit sopje liggen. Stap 2. Borstel of wrijf vervolgens het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel of een katoenen doek.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Van de buitenkant ziet doublé goud er namelijk exact hetzelfde uit als het goud zoals we dat allemaal kennen. Toch is er in de samenstelling van het product een groot verschil te ontdekken. Doublé goud is namelijk een met een gouden laagje bedekt voorwerp, dat in de basis is gemaakt van een ander metaal.
– Maak je nepsieraden schoon met citroensap, hierdoor verwijder je de grijsgroene laag. – Gebruik een mengsel van witte azijn en water, laat je sieraad daar in weken en veeg hem daarna met een tissue droog. – Laat je sieraden een halfuurtje weken in een bakje met ontsmettingsalcohol.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op zijn omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen.
Een witgouden ring poets je net zoals een gewone gouden ring. Wat warm water met afwasmiddel erin volstaat. Witgoud vergt meestal wel iets meer zorg tijdens het dragen zelf. De meeste witgouden ringen zijn namelijk gerodineerd om ze extra te beschermen en hun kenmerkende witte glans te geven.
Wat je kunt doen is een laagje blanke nagellak aanbrengen op je nieuwe accessoires, hierdoor creëer je een soort beschermlaagje en zullen je sieraden niet meer afgeven. Verder is het belangrijk dat je ze af doet tijdens het wassen/douchen en sporten.
Je kunt gold plated sieraden het beste reinigen met een zachte en droge doek. Gebruik liever geen schoonmaakmiddelen of water, dit kan de plating aantasten.
Is dat massief goud, witgoud of roségoud? Dan kan alcoholgel geen kwaad. Zilver kan na een tijd hoogstens een beetje dof worden, maar dat kun je opnieuw laten poetsen of polijsten. Van ringen die verguld zijn in geel- of roségoud, kan het materiaal verkleuren en beschadigd geraken.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.