Cadzand en Nieuwvliet is bekend om zijn haaientanden. Deze zijn hier met het blote oog, gewoon langs het strand te vinden. Ze zijn de vorige eeuw vrijgekomen door het verschuiven van de aardlagen en door de februari-storm van 1953.
De haaientanden zijn tussen de schelpen en het schelpengruis te vinden. Maar ook langs de vloedlijn (na hoogwater) is vaak een strook met schelpen en steentjes te vinden. Ook bij deze stroken is de kans groot dat er hier een haaientand tussen te vinden is, hier worden ook vaak de wat grotere tanden gevonden.
Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Zeestromingen woelen hier fossielen uit afzettingen voor de kust los en deponeren ze vervolgens op het strand.
Herken de tanden van een witte haai aan hun brede, driehoekige vorm. Als je een haaientand hebt die plat is en de vorm van een brede driehoek heeft, dan heb je mogelijk de tand van een witte haai vast. Er zouden ruwe kartels moeten zitten langs het blad van de tand en hij zou ca. 3,5-7 cm lang moeten zijn.
Op het strand van Knokke-Heist aan de Belgische kust zijn fossiele haaientanden en roggentanden te vinden op het strand. Deze vindplaats grenst aan de Nederlandse vindplaats Cadzand.
Als je haaientanden nadert, ben je niet verplicht te stoppen, maar let op dat er geen ander verkeer aanwezig is. Dan alleen mag je doorrijden. De haaientanden komen vooral in straten waar er verkeerslichten zijn. In geval de verkeerslichten uitvallen moet er dus naar de haaientanden gekeken worden.
In Cadzand in Zeeland worden regelmatig tanden van megalodons gevonden. Uit de Westerschelde brengen vissers regelmatig megalodontanden in hun netten naar boven. Andere belangrijke vindplaatsen zijn Brunssum in Zuid-Limburg en het Twentekanaal in de Achterhoek.
Deze tanden worden gezocht. De meeste exemplaren zijn klein, amper 1 centimeter groot. Grotere exemplaren zijn meer gezocht en brengen wel eens 4 à 5 euro op. Maar meest gezocht zijn de echt hele grote haaientanden, van de Megalodon, die wel 16 centimeter lang kunnen zijn en soms voor meer dan 30 euro worden verkocht.
Arthur: zo scherp als een splinter. Hoeveel tanden zou je nodig hebben om je vinger af te laten bijten.
Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland.
Wat ga je doen? Je downloadt de gratis app op je smarthpone of surft naar de website van Beach Explorer en registreert je. Heb je al enig idee wat je hebt gevonden, dan kllik je op de link 'determinatie'. Je vindt er een lijst met foto's en kan op die manier jouw vondst een naam geven.
In het algemeen kun je zeggen dat recente haaientanden wit van kleur zijn. Fossiele haaientanden hebben vaak de kleur aangenomen van het sedimentgesteente waar ze in gezeten hebben. Ze zijn meestal grijs tot zwart of beige tot bruin van kleur.
Op de akkers rondom Cap Blanc Nez bij Escalles zijn sponzen en zee-egels te vinden. Op het strand (naar rechts het strand op bij Escalles) zijn op het strand ook deze fossielen en ammonieten te vinden. Cap Blanc Nez is ook vanuit Sangatte te bereiken over het strand. Kom niet te dicht bij de klif!
Pronkstuk is een hele grote tand die hij niet zelf heeft gevonden, maar door een ruil met een Amerikaan in zijn bezit is gekomen. Op internet tiert de handel in fossielen overigens welig, weet Frenken. ,,Op eBay doet een tand van een Megalodon (een enorme prehistorische haai) zo'n duizend dollar.”
De oudst bekende haaientanden behoren toe aan soorten die ongeveer 450 miljoen jaar geleden leefden terwijl in het Noordzeebekken de meest voorkomende haaientanden uit het Eoceen en het Oligoceen dateren en een ouderdom tussen 40 miljoen en 65 miljoen jaar hebben.
In Antwerpen liggen de haaientanden vlak onder het wegdek (alleen weet bijna niemand dat) Bij het vinden van haaientanden denk je in Zeeland natuurlijk aan Cadzand. Maar: vergeet de Vlaamse stad Antwerpen niet. In Antwerpen liggen ze vlak onder het oppervlak, zelfs middenin de stad.
De betekenis en werking van Haaientanden:
Haaientanden worden al van oudsher in verschillende culturen gebruikt om de kracht van de haai mee op te roepen. Een haaientand versterkt het zelfvertrouwen en helpt je om je door moeilijke situaties heen te slaan.
Bekende spots in Zeeland om schelpen en haaientanden te vinden zijn de Kaloot bij Vlissingen en de stranden tussen Het Zwin en Breskens.
Waar leven haaien? Haaien leven in alle oceanen. Sommige blijven dicht bij de kust en leven in ondiepe wateren, andere geven de voorkeur aan de diepere wateren in het midden van de oceaan.
De megalodon domineerde de gematigde zeeën van de wereld vrijwel zonder vijanden; de haai kon een lengte bereiken van 18 meter en zijn bek tot twee meter opensperren.
De grootste tand ooit kan je op de afbeelding zien, deze is maar liefst 19 centimeter en is gevonden in Peru. Ter vergelijking: de maximale grootte van de tanden van een witte haai zijn 7,5 centimeter.
De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.