Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Focaccia is een andere broodsoort die Italianen graag bij de maaltijd eten. Een plat, met olijfolie besprenkeld brood uit de steenoven, waarvan bakkers het dikke deeg uitrollen en met de hand indrukken. Vandaar dat je er altijd die putjes in ziet.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
Italianen eten twee keer per dag een grote, warme maaltijd: de lunch en het diner. Het Italiaanse ontbijt is eenvoudig en bestaat vaak uit koffie of melk en daarbij brood of een croissantje met jam.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De drie belangrijkste recepten zijn spaghetti alla carbonara (met guanciale spek, parmezaanse kaas en eieren), spaghetti alla puttanesca (met een gepeperde tomatensaus, kappertjes en ansjovis) en spaghetti all'amatriciana (met guanciale spek, tomaten, pecorino en peperoncino).
De Italianen eten anders dan hoe wij gewend zijn, een traditionele maaltijd bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi piatti, secondi piatti, controni en dolci.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Rechten van werknemers
In het zuiden van het land loopt een werkdag doorgaans van 9 tot 13.00 uur, een middagpauze tot 16.00 uur en dan werk je weer tot een uur of 7 a 9 's avonds. In de rest van het land lijken de gemiddelde werktijden meer op hoe we dat in Nederland gewend zijn.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Een cornetti lijkt op een croissant, maar is wat zoeter en bovendien luchtiger gebakken. Het baksel is een perfect ontbijt dat je, als je honger hebt, van cornetto semplice kunt upgraden naar een cornetti gevuld met room, jam, chocolade of amandelspijs. Dat wordt er dan voor je ingespoten.
Tijdens de lunch kiezen Italianen meestal voor een lichte warme maaltijd. Ze drinken er mineraalwater, wijn of een espresso bij. Deze lunch wordt meestal buiten de deur genuttigd. Een broodtrommel gaat dan ook niet mee naar het werk.
De meeste pizzeria zijn over de middag gesloten omdat het de gewoonte is dat pizza enkel 's avonds wordt gegeten. Ook hier geldt opnieuw de regel dat wie pizza eet over de middag wel een buitenlander moet zijn!