Als je geen afwijkende kleur, geur of smaak waarneemt, kan je het product gewoon gebruiken. Op zoetjes staat (vrijwel) altijd een THT-datum en zijn dus ook na die houdbaarheidsdatum te gebruiken.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Suiker bevat geen (nauwelijks) water. Bacterieen en schimmels kunnen zich dan dus niet vermenigvuldigen. Zaak is wel de suiker afgesloten te bewaren.
'Vaak zijn er ook andere conserverende factoren die ervoor zorgen dat het eindproduct bij een lager suikergehalte niet gaat bederven. Zo is jam verhit, zodat bacteriën gedood worden. ' Ook het zuurgehalte in fruit en het maagsap van de honingbij werkt conserverend.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank).
Dextro Energy met lemon en vitamine C, verpakking met 14 dextrose tabletten. Geeft energie aan hersenen en spieren en ondersteunt het immuunsysteem. De voedingswaarde bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten. Onmisbaar voor mensen met diabetes om toe te dienen in geval van ondersuikering.
Wat is druivensuiker nu precies? Dextrose ofwel druivensuiker is een enkelvoudig koolhydraat en men noemt het ook wel glucose. Het komt voor in fruit en wordt daarom ook vaak druivensuiker genoemd. Het lichaam neemt druivensuiker sneller op dan complexe koolhydraten en dit zorgt doorgaans snel voor extra energie.
Basterdsuiker bestaat uit zuivere kristalsuiker en is daardoor onbeperkt houdbaar.
Daarom is het goed nieuws dat witte en bruine suiker en de poedervorm van de zoetstof allemaal eeuwig houdbaar zijn. Dat komt omdat er geen bacteriën in kunnen overleven. Tip: bewaar suiker in een luchtdichte verpakking, want als er vocht bij komt, krijg je harde klonten.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Omdat kristalsuiker geen toevoegingen kent, is het onbeperkt houdbaar. Bruikbaar blijft het ook onbeperkt, zolang u het op een droge plaats bewaart.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Suiker bewaar je op een koele en droge plek. Verder kun je suiker in een goed afgesloten pot bewaren of in een zak die je goed afsluit. Als de bruine suiker al hard is geworden, dan zijn er verschillende manieren om bruine suiker zacht te maken. Je kunt suiker zacht houden door marshmallows in de suikerpot te stoppen.
Basterdsuiker is gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Je kunt basterdsuiker het beste in de originele verpakking in een goed afsluitbare bus bewaren.
Van Gilse Geleisuiker is onbeperkt houdbaar, maar de geleerkracht kan na verloop van tijd minder worden. U kunt de jam, gelei en confiture ongeopend een jaar bewaren. Na opening is de jam gekoeld beperkt houdbaar.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voeding bevatten – naast essentiële bouwstoffen – ook calorieën die de energie leveren om ons lichaam draaiende te houden.