Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Vervolgens verdeelt de RJV deze over de verschillende vakantiekassen in België. De arbeider krijgt zijn vakantiegeld via de RJV of via het bevoegde vakantiefonds.
Vakantiegeld: 92% van je maandloon
In theorie krijg je dat net voor de periode van je 'hoofdvakantie'. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon.
Voor bedienden betaalt de werkgever het vakantiegeld. Je werkgever is verplicht je jaarlijkse vakantiedagen en -geld toe te kennen, zelfs wanneer je er niet om vraagt. Je werkgever kan zelfs sancties oplopen bij een overtreding hierop.
Voltijdse werknemers in België hebben doorgaans recht op vier weken jaarlijkse vakantie (20 of 24 dagen).
Wie heeft recht op vakantiegeld? Elke bediende, ambtenaar, arbeider of niet-zelfstandige kunstenaar heeft recht op vakantiedagen en op vakantiegeld. Zowel de vakantiedagen als het vakantiegeld worden berekend op basis van de arbeidsprestaties uit het voorgaande jaar.
Iedereen die werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld.
U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw brutojaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag.
Je vakantiegeld bedraagt 92 procent van je bruto maandsalaris van de maand april van het huidig jaar en wordt vermenigvuldigd met je tewerkstellingspercentage van het jaar voordien.
Bedienden en ambtenaren ontvangen het enkel vakantiegeld van hun werkgever wanneer ze vakantie opnemen. Bij het opnemen van hun hoofdvakantie krijgen ze het dubbel vakantiegeld. Meestal is dit in mei of juni.
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Vervolgens verdeelt de RJV deze over de verschillende vakantiekassen in België.
Vakantiegeld is een toelage die werknemers in België en Nederland krijgen met de bedoeling extra kosten van vakantie te dekken. De toelage staat los van het opnemen van betaald verlof.
Hoeveel vakantiegeld krijg ik? Het vakantiegeld is minimaal 8% van het bruto jaarsalaris.
Je werkgever is verplicht om jou vakantiegeld te betalen. Maar het kan voorkomen dat in je cao staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Gelukkig is er een wettelijke bepaling die ervoor zorgt dat je minimaal 8% van het minimumloon per jaar moet ontvangen.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
Vakantiegeld bestaat uit twee delen en dat is zowel voor arbeiders als bedienden zo. Het enkel vakantiegeld is het loon voor de wettelijke vakantiedagen. Het dubbel vakantiegeld is een jaarlijkse bijkomende premie die bovenop het loon wordt uitbetaald, ter waarde van hetzelfde aantal vakantiedagen.
Het modale salaris is het meest voorkomende salaris en wordt jaarlijks door het Centraal Planbureau vastgesteld. Voor 2023 gaat het om een bruto jaarsalaris van ruim 40.000 euro, inclusief vakantiegeld. Het vakantiegeld dat officieel vakantiebijslag heet, bedraagt 8 procent van je brutoloon.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Je hebt ook recht op 'dubbel vakantiegeld'. Per gewerkte en/of ermee gelijkgestelde maand van het vorig dienstjaar ontvang je 1/12 van 92 % van de wedde van de maand waarin de vakantie ingaat. Voor 12 maanden tewerkstelling of ermee gelijkgestelde dagen is dit 92 % van de maandwedde.
3. Is mijn werkgever verplicht om mij een 13de maand uit te betalen? Afhankelijk van de sector waarin je werkt, is je werkgever verplicht om je een 13de maand te geven.
Ook als je met pensioen bent en een AOW-uitkering hebt ontvang je jaarlijks een vakantiebijslag. Dit is wel anders opgebouwd dan vakantiegeld dat je van een werkgever krijgt. Je bouwt elke maand een bedrag vakantiegeld op. Indien je alleenstaand bent, dan bouw je per maand bruto € 71,77 vakantiegeld op in 2023.
De uitbetaling van het vakantiegeld gebeurt bij de meeste bedrijven één keer per jaar in de maand mei of juni. Uiterlijk in juni moet je ervoor zorgen dat je vakantiegeld betaalt aan je werknemers. Afspraken over wanneer vakantiegeld uit te betalen staan in de arbeidsovereenkomst of cao.
Wat is een all-in-loon precies? Een all-in-loon is het brutoloon plus vakantiedagen en vakantiegeld in één keer uitbetaald. Voor de schoonmaak betekent dat dat het brutoloon wordt verhoogd met 10% (10,5% bij het d-deel, de hotels) vakantie-uren over het basisuurloon en 8% vakantiegeld.
Wat is het verschil tussen een 13e maand en eindejaarsuitkering? Een 13e maand is een extra bruto-maandsalaris.Een eindejaarsuitkering is een percentage of deel van je bruto-jaarsalaris.
De lagere inkomens ontvangen dit jaar iets meer vakantiegeld. Iemand met een maandloon van 1.000 euro bruto krijgt 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1.250 euro bruto per maand wordt er netto 18 euro meer gestort. Vanaf modaal wordt het extra geld voor vakantie 'afgeknepen'.