Hij geeft bij veel soorten zoals de strelitzia reginae ook prachtige bloemen (paradijsvogelbloemen) die veel lijken op een paradijs vogel, zijn naam verraad het eigenlijk al. Hij kan zowel binnen als buiten staan mits het niet kouder word dan 5 graden het blijft natuurlijk een tropische plant.
Kun je de Strelitzia nicolai buiten zetten? Zeker, maar enkel in de zomer. Zodra de temperatuur onder de 5 graden moet de plant weer naar binnen. Geef de Strelitzia nicolai buiten een plek in de zon, uit de wind.
Allereerst is het belangrijk om een redelijk frisse plek te hebben waar de strelitzia kan overwinteren. Het moet er licht zijn, en nooit kouder dan 6 of 7 graden. In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop.
De plant is niet vorst bestendig temp. +2ºC, en een enkele lichte nachtvorst is geen probleem. Ons advies is de plant binnen op een koele plaats boven het vriespunt te laten overwinteren en niet te donker. In de winter weinig water geven i.v.m. wortelrot.
De minimale temperatuur is 15°C. De plant doet het goed in de tuin of op het terras, maar kan niet tegen vorst. Laat de Strelitzia dus binnen overwinteren met een minimale temperatuur van 10°C.
Verkleurde bladeren
Als de Strelitzia last krijgt van bruine vlekken op meerdere bladeren, dan is dit vaak een teken van teveel water. Geef in dit geval de plant minder water. Zitten er witte puntjes op het blad? Dan zijn dit vaak kalkresten.
In de winter heeft je Strelitzia minder water nodig (logisch er is ook veel minder licht en dus minder groei) en doe je er goed aan om de kluit tussen de gietbeurten nog iets droger te laten worden. Dat stimuleert bloei bij de volgende lente. Let op: zie je de bladeren slap hangen? Dat kan duiden op te weinig water.
Je kunt de strelitzia het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat. Geef daarom nooit meer water dan de grond kan absorberen, kleine beetjes tegelijk dus. Om je strelitzia in topconditie te houden kun je hem zo nu en dan sproeien, hoe vaker hoe beter.
De Strelitzia houdt van heel veel licht, direct zonlicht is ook geen probleem. De bladeren moeten wel zo nu en dan afgestoft worden. Soms ontrolt een nieuw blad niet, omdat er een soort plakrandje aan zit, waarmee het dicht blijft. Probeer je het los te peuteren, dan ontstaan er al snel beschadigingen aan het blad.
Om tot bloei te komen moet Strelitzia nicolai eerst flink groeien. In de natuur bloeit hij pas vanaf een meter of 3. In de woonkamer komt dit niet zo snel voor, maar het is niet onmogelijk. Mocht hij dan toch tot bloei komen, dan zien zijn bloemen er anders uit dan bij zijn 'broertje' Strelitzia reginae.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
De beste standplaats voor je Strelitzia is op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Een plek op twee meter van het raam is perfect. Dit kan voor een raam op het zuiden, zolang er een (licht) transparant gordijn voorhangt als de zon schijnt. Zet je Strelitzia nooit in de schaduw!
De kamerplant Strelitzia (Bird of Paradise) kan af en toe gesnoeid worden. De oude bladeren en bloemen dien je te verwijderen. Hoe moet ik snoeien? Snij de bloem van een Strelitzia zo laag mogelijk af.
Stekken & verpotten
De enige manier om een Strelitzia nicolai te stekken is door middel van scheuren. Je haalt de kluit uit de pot en gaat dan zo veel mogelijk de potgrond eruit schudden/wroeten. Vervolgens kan je voorzichtig een stuk eraf scheuren, zorg dat elke stek ook wortels heeft.
Strelitzia reginae bloeit in de maanden mei tot oktober met prachtige blauw oranje bloemen. De opstaande, oranje schutbladen met twee of drie blauwe kroonbladen staan als een hanenkam omhoog. In de lepelvormige, lange bladen is de verwantschap met de banaan te herkennen.
Voeding voor de Pokon Strelitzia
De Strelitzia Nicolai verbruikt veel energie en is daarom erg hongerig. Met de bijgeleverde Pokon Kamerplanten Voedingskegels geef je jouw plant gemakkelijk voeding. Stop de voedingskegels in de grond rondom de plant, om jouw plant genoeg kracht en energie te geven!
De Strelitzia is licht giftig voor huisdieren. Dit slaat wel voornamelijk op de bloemen en vruchten van de plant, welke de Strelitzia Nicolai bijvoorbeeld niet krijgt. De Strelitzia is vrij dorstig en vraagt daarom ook om een aardige slok water. Geef de plant minstens één keer per week een flinke scheut.
Voor de voeding van de Strelitzia is het belangrijk om in de bloeiperiode de plant elke 2 weken voeding te geven om de groei te bevorderen. Hiervoor kan universele meststof gebruikt worden. In de winter nooit de plant voeding geven, dit is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
Tijdens de zomermaanden kan aloë vera buiten staan, maar als de winter eraan komt, dan zet je de plant binnen. De aloë vera verdraagt immers geen koude temperaturen en vorst. De temperatuur moet minimum 10° C zijn en hoe hoger de temperatuur, hoe beter.
De Yucca is een makkelijk kamerplant, omdat de plant water opslaat in de stam en je hierdoor de plant weinig water hoeft te geven. De plant staat verder het liefst op een standplaats met veel licht. De Yucca is niet vorstbestendig, dus minder geschikt voor buiten.
De lucht in je slaapkamer is vaak te droog en bevat weinig zuurstof. Er zijn planten die de luchtkwaliteit van je slaapkamer verbeteren door zuurstof af te geven en tevens de verontreinigende stoffen kunnen verminderen. Planten helpen zeker voor een betere nachtrust!